29.3 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoOd zavarovalničarja, vojaka, učitelja in do podjetnika v multimedijih

Od zavarovalničarja, vojaka, učitelja in do podjetnika v multimedijih

Zoran Šmid je ime, ki je že precej časa prisotno na zasavski medijski sceni. Več kot deset let je mentor filmske skupine, ki deluje v ZMŠ Trbovlje. Čeprav se nerad izpostavlja, je odličen sogovornik, ki ga veseli delo z ljudmi, še posebno mladimi, kar se zlahka vidi tudi po odzivu tistih, ki z njim sodelujejo.

Pristen Trboveljčan nemirnega duha je življenjske izkušnje nabiral najprej na zavarovalnici potem kot podčastnik slovenske vojske, še posebno pa je ponosen na leta poučevanja v osnovni šoli.

Pravijo, da je najbolje začeti na začetku. Torej kdaj in kje se je začelo vaše zanimanje za delo na medijskem področju?

»Moji začetki so vezani za čas, ko sem bil zaposlen v OŠ Gradec v Litiji kot učitelj izbirnih predmetov računalništva, kjer sem poučeval tudi predmet multimedija. Že zelo kmalu smo prišli na idejo, da v okviru predmeta posnamemo nekaj fotografij, ali pa naredimo video posnetke, kjer bi se pogovarjali o aktualnih temah. Za takšno delo so potrebne določene priprave in ideje učitelja. Glede na to, da je to bilo tudi zame nekaj novega je bilo potrebno v tej smeri  precej raziskovati. Pritegnilo me je delo na tem področju in to je bil začetek mojega ukvarjanja z multimedijo, ki je vplival tudi na moj študij. V službi in privatno sem se že prej ukvarjal s fotografijo, videoprodukcija pa je bila povsem novo področje. Lahko rečem da bila to zame  prelomna točka, nova smer v življenju.«

V okviru krožka (interesne dejavnosti) so v šoli posneli nekaj kratkih filmov. Prvi film z okoljevarstveno tematiko so uspešno predstavili na razpisu MMC RTV Slovenija in na Festivalu najmlajših filmskih ustvarjalcev v Izoli. Za mlade ustvarjalce je pravo doživetje predstavljal obisk RTV Slovenija, kamor so jih kot eno najboljših ekip povabili na ogled studia. Uspešno je bilo tudi sodelovanje z litijsko televizijo.

Od zavarovalničarja, vojaka, učitelja in do podjetnika

Potem je spet prišlo do spremembe na poslovnem področju. Nič več ni poučeval na osnovni šoli, sodeloval pa je z nekaterimi zasavskimi podjetji. Da bi lahko uspešno deloval in se razvijal na multimedijskem področju je osnoval podjetje Ir Media, medijska produkcija in informatika. Delo v podjetju se z leti spreminja. Včasih je bilo več izdelav spletnih strani ipd, danes pa so to predvsem različni video projekti in tudi izobraževanje na medijskem področju. Podjetje deluje doma in tujini.

Tudi kot podjetnik ste in še sodelujete na različnih projektih. Nam lahko zaupate nekatere, ki ste jih že uspešno dokončali in kaj se trenutno dogaja na tem področju?

»V zadnjih desetih letih je bilo res kar nekaj različnih projektov tako v Sloveniji kot izven. Nekaj časa sem sodeloval z lokalnima televizijama. Najprej z ETV z Izlak, nato z litijsko ATV. Danes ti dve televiziji delujeta skupaj. Vmes sem posnel nekaj videospotov, reklam in vodil poletne filmske delavnice v CID Ptuj. Lani pa sem zaključil tudi video projekt za mestno občino Velenje.

Zanimivo je bilo ustvarjanje na mednarodnem področju. Sem redni gost festivala kratkega filma Busho v Budimpešti, kjer sem bil tudi član strokovne žirije. Poleg vodenja delavnic na mednarodnih festivalih za mlade, kjer sem celo enkrat predaval v Skopju kot predstavnik hrvaške ekipe, sem sodeloval tudi s Hrvaško filmsko zvezo pri nastajanju dokumentarnega filma IKEA for YU.

Trenutno skupaj s kolegico zaključujem video projekt, ki nastaja v lastni produkciji. Je pa ta projekt zame nekaj novega, saj je bolj eksperimentalne narave.«

Istočasno pa že več kot deset let uspešno delujete kot mentor skupine MMCT v ZMŠ Trbovlje …

»Drži! V skupini delujejo mladi ustvarjalci različne starosti: od starejših osnovnošolcev do maturantov. Tudi kasneje, po študiju, se nekateri vračajo. Njihove zadolžitve so raznolike. V preteklih desetih letih smo posneli več filmov z različno tematiko: grozljivke, komedije, drame, videospote. Največkrat smo izpostavljali družbeno problematiko in življenjske izzive mladih. Naš trenutni mednarodni projekt, ki je zaradi korone podaljšan še za eno leto, ima naslov Videz vara in je financiran s strani programa Erasmus +. Projekt ima za cilj spodbuditi mlade h kritičnemu razmišljanju o porastu nestrpnosti v družbi in sprejemanju lažnih lepotnih standardov, ki še posebej negativno vplivajo na številne generacije mladih. Žal se zaradi znanih okoliščin zadnje čase srečujemo le on-line.«

V produkciji skupine MMCT je leta 2009 nastal prvi film z naslovom »13«, ki so ga istega leta tudi predstavili javnosti. Skupina  je sodelovala tudi v različnih mednarodnih mladinskih in filmskih mrežah kot sta Youth cinema network in International Youth Media Summit. V sklopu slednje so mladi potovali med drugim tudi v Los Angeles in obiskali Hollywood. Zanimivo je, da so tam imeli tudi možnost ustvarjanja.

V produkciji skupine MMCT sta nastala tudi dva videospota in sicer za skupino Bohem, pesem Moje, in za Marušo Zmrzlak, pesem Skušnjava.

Poleg tega pa še opravljate delo operativca v Regijskem centru za obveščanje Trbovlje (ReCO Trbovlje), ki je eden izmed 13-ih Regijskih centrov za obveščanje, ki delujejo na območju Republike Slovenije.

 »V ReCO deluje res odlična ekipa. To je delo z ljudmi in za ljudi, in to je eden od razlogov, zakaj sem tu. Trudimo se reagirati hitro in učinkovito. Delo z mladimi, s katerimi sem veliko časa preživel tudi na potovanjih, kjer ni bilo staršev, mi je dalo izkušnje, ki mi še kako pridejo prav. Zdaj, v času korone je urgentnih klicev in stisk vseh vrst precej več kot sicer. Nekateri kličejo tudi večkrat. Izredno pa je lep občutek, ko dobiš povratno informacijo, da se je nek dogodek srečno končal. Delovni čas je sicer precej drugačen kot v drugih službah, kar pa ima tudi določene prednosti.«

Na številnih zasebnih in službenih potovanjih ste zagotovo srečali zanimive ljudi. Vam je kdo še posebno ostal v spominu in zakaj?

»Kdor potuje, ta vedno sreča zanimive ljudi, če je le odprt za pogovor. Res sem spoznal veliko ljudi, ki pustijo pečat. Med njimi so ljudje, ki so strokovnjaki in res uspešni na filmskem področju kot tudi tisti, ki nimajo prav nobene zveze z ustvarjanjem in s katerimi smo se srečali povsem po naključju.

Veliko njih je dobilo mesto v mojih spominih, a zagotovo se spomnim jutranje kave z Radetom Šerbedžijo v Skopju, ki se je zgodila povsem nepričakovano. Skupaj s Tadijo (režiser iz Hrvaške) sva na poznem zajtrku usklajevala zadnje podrobnosti za delavnice na filmskem festivalu Giffoni Macedonia, ko je za sosedno mizo prisedel Rade. Beseda da besedo, kava pa pogovor.«

V prostem času je potrebno napolniti baterije …

»Rad fotografiram ljudi. Vesel sem, ko mi uspe ovekovečiti trenutek, ki ga včasih še opazimo ne, ker mine, gre mimo nas. Izraz na licu, nenavaden gib, drža, tisto nekaj v očeh, kar je tako težko ujeti … Z veseljem se udeležim tudi kakšnega prijetnega pohoda. V teh časih pa pogrešam potovanja v tujino in koncerte.«

Kot vidimo – Zoran je polno zaseden. Kako dolgo? Kdo ve. Pravi, da ima za tisto kar ga veseli odprte vse opcije. Pa srečno!

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...