23.6 C
Trbovlje
petek, 24. septembra 2021
ZON.siAktualnoObrtniki "kurijo" še zadnje finančne rezerve

Obrtniki “kurijo” še zadnje finančne rezerve

Zasavski obrtniki so zaradi omejitev delovanja v veliki stiski in večina že uporablja zadnje finančne zaloge. Zaenkrat dejavnosti vseeno ne zapirajo.

Mali podjetniki z veliko negotovosti vsak dan spremljajo izjave svetovalne skupine za covid-19 in napovedi ministrstva za zdravje ter gospodarskega ministrstva, ki so si nemalokrat nasprotujoče. Medtem ko zdravstvena stroka opozarja, da je za sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije prezgodaj, je gospodarski minister mnenja, da bi s postopnim sproščanjem omejitev za gospodarstvo naredili največ.

Vlada je sicer osnutek predloga zakona o interventnih ukrepi za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covid-19 sprejela v sredo, predlog pa bo dokončno oblikovala na eni od prihodnjih sej.

Kupljen material v nič, računi so ostali

“Negotovost je velika. Žal smo odvisni od dnevne politike. Kaj bo prinesel PKP 7, še vedno ni jasno. Obrtna zbornica Slovenije je z nekaterimi predlogi uspela, z drugimi ne, kot je na primer prodaja cvetja pri velikih trgovcih. Cvetličarji so morali svoje lokale zapreti, medtem ko Hofer, Lidl in drugi cvetje lahko prodajajo. Tako imajo cvetličarji veliko izgubo, saj so pred adventom nakupili material, ki ga niso mogli prodati. Material jim je šel v nič, računi pa so ostali,” izpostavlja nelogičnosti in slab položaj cvetličarjev Teja Urbanija s trboveljske obrtne zbornice. Podobno je tudi z alkoholnimi pijačami. Osebni prevzem pri gostincih na primer je namreč prepovedan, medtem ko v trgovinah ni nobenih omejitev.

Prihodkov ni, stroški so

Zaenkrat kaže, da obrtniki in mali podjetniki finančno še nekako ostajajo nad vodo, saj svojih dejavnosti ne zapirajo.

“V največji stiski so gostinci, organizatorji prireditev in prevozniki. Tisti, ki imajo svoje prostore, še nekako gre, tistim, ki morajo plačevati najemnino, pa gre pošteno za nohte,” pravi sekretarka Območne obrtne zbornice Trbovlje.

Država zamuja z izplačili

“Na srečo smo lahko odprti vsaj za zagotavljanje slik za dokumente. Imamo bistveno manj dela, zato imamo odprto samo eno poslovalnico od dveh. Zaposleni delajo po skrajšanem delovnem času,” je povedal Stane Weiss, ki ima v Trbovljah studio Foto Weiss. Na prvi epidemiološki val marca niso bili pripravljeni. Zimsko obdobje je v njihovi panogi glede prihodkov slabše in je bilo zato spomladansko zaprtje dejavnosti pravi šok.

“Država je zagotavljala nadomestila samo, če si imel poravnane vse obveznosti. Kdor nima finančne rezerve, je res v stiski. Sploh sedaj, ko smo že toliko časa zaprti. Država nam je denar, ki nam je zagotovljen iz PKP in za katerega smo zahtevke poslali že julija, začela izplačevati šele konec novembra,” je opozoril Weiss.

Nimajo stika s stranko, pa so vseeno zaprti

Zaprte so tudi avtopralnice, tudi tiste, ki delujejo v odprtih prostorih, kot je na primer avtopralnica v Litiji. “Ta ukrep je res nelogičen. Ne samo, da je naša avtopralnica odprtega značaja, stranka z menoj nima nobenega neposrednega stika. Storitev plača, ključe pusti in prevzame avtomobil, ko je pripravljen. Pri nas ni možnosti okužbe,” pravi Dušan Kajzer, ki ima ročno avtopralnico v Trbovljah. O teh nelogičnostih je govoril tudi s predstavniki obrtne zbornice, a se ukrepi niso spremenili.

“Lahko se celo zgodi, da bodo frizerje, pedikerje in druge začeli odpirati, avtopralnice bodo pa še naprej zaprte,” se boji Kajzer. “Od države ničesar nočemo, naj nas pustijo samo delati,” pravi sicer že delno upokojeni podjetnik.

Opažajo delo na črno

Na sedežu litijske obrtne zbornice, kjer je tudi točka SPOT, opažajo, da kljub dolgotrajnemu zaprtju dejavnosti obrtniki svojih podjetij ne zapirajo. »Je pa v porastu delo na črno, predvsem v frizerski dejavnosti,« je povedala Rosana Škulj, sekretarka, ki je tudi sicer kritična do zakonodaje in odlokov, ki povsem prepovedujejo nekatere dejavnosti.

»Frizerka me je opozorila, da je videla svojo stranko z urejeno pričesko. To pomeni, da je nekdo delal na črno in da bo morala frizerka, h kateri je hodila do sedaj, vložiti veliko truda, da jo bo spet pridobila nazaj, saj jo je na prošnjo, da ji uredi frizuro na črno, zavrnila. Stranko pa ponavadi težko pridobiš nazaj,«

Večina podjetnikov bo po mnenju Škuljeve to težko obdobje prebrodilo, je pa mnenja, da bo verjetno večina sedaj zaprtih dejavnosti ostala zaprta še vse do konca leta. Za razliko od teh dokaj dobro poslujejo dejavnosti, ki so vezane na gradbeništvo – od plastičarjev, kovinarjev, krovcev, gradbincev …

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

So drugačni – pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant …

Z naraščanjem življenjske dobe narašča tudi število obolelih ljudi za demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje. Včeraj...

Funk Fu z novim singlom Skica

Pokopališke poti do nove podobe

Obvestilo o POPOLNI zapori parkirišč