17.7 C
Trbovlje
sreda, 4. avgusta 2021
ZON.siAktualnoRazbiješ in zabrišeš v naravo?!

Razbiješ in zabrišeš v naravo?!

Razbiješ in zabrišeš v gozd ali pa na kakšno zapuščeno površino. Ali je to res prav? Pri trboveljskem Drajeršohtu na Gvidu je nekdo našel prostor za odpad. Natančneje za gradbeni odpad.

Trboveljska občina bi območje rada uredila, zato so bili predstavniki občine ob obisku območja neprijetno presenečeni. Kupi kopalniških odpadkov, ki nikakor ne sodijo v naravo oziroma na zapuščene rudniške površine. “Ukrepali bomo, kolikor bo v naši moči” so napovedali na občini, kjer bodo poskusili poiskati od kje odpadki izvirajo in najti krivca. Obenem pa so napovedali tudi ostrejši nadzor nad odlaganjem odpadkov po mestnih površinah.

Lastnik zemljišča je tisti, ki bo odpadke na svoje stroške moral pospraviti. Potem bo čas za iskanje krivca. Kaj pa naj bi občan storil z odpadki, smo preverili.

Na trboveljski komunali, kjer smo najprej vprašali, kaj lahko občani z odpadki, ko naprimer prenavljajo kopalnico, so nas usmerili na Ceroz, ki ima na Neži – med Trbovljami in Hrastnikom deponijo gradbenih odpadkov. Do nedavnega je veljal dogovor za občane vseh občin, ki odvažajo mešane komunalne odpadke (MKO) na Ceroz, da lahko na Nežo občani pripeljejo manjšo količino gradbenih odpadkov. Če recimo v stanovanju prenavljajo kakšen prostor. Za večje količine morajo seveda poskrbeti izvajalci.

A se je tu spet zataknilo, zaradi sage povezave s Cerozom. Trboveljčani že nekaj mesecev MKO vozijo v Celje in ne več na Ceroz. Stroške povezane tudi z odlagališčem gradbenih odpadkov pa plačujejo občani v znesku za odvoz MKO, pojasnijo na Cerozu. Torej Zagorje, Hrastnik, Radeče in Litija, medtem ko Trboveljčani nič več. Kaj torej zdaj to pomeni za odvoz gradbenih odpadkov iz Trbovelj?

Direktor Ceroza Enes Rakovič je obljubil, da bo to vprašanje izpostavil na skupščini in naj se odločijo lastniki. Prav gotovo pa je, da se bo v kratkem na Neži veliko spremenilo, še izvemo. O podrobnostih pa bomo lahko poročali čez kakšen mesec, dva.

Ne glede na to, kaj se bodo zmenili na Neži, pa lahko prav vsak gradbene odpadke pripelje na deponijo. Le razlika je, za koga bo to plačljivo.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Sekretar v Trbovljah: Smo že globoko v 4. valu!

181 novih covid primerov je bilo včeraj v Sloveniji, kar je enkrat več kot teden prej, je sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar...