19.6 C
Trbovlje
nedelja, 1. avgusta 2021
ZON.siAktualnoNa Dobovcu varstvo ja, občinska koncesija ne

Na Dobovcu varstvo ja, občinska koncesija ne

V dobovški vrtec naj bi se do sedaj vpisalo 12 otrok. Koncesije za vrtec občina ne bo podelila, potekajo pa postopki za pridobitev koncesije za varstvo predšolskih otrok.

Po besedah ustanoviteljice zasebnega vrtca Čarobni gozd Nataše Gruden Pižmoht je v vrtcu, ki sprejema otroke od vsepovsod, prostih še 5 mest. Sicer naj bi delovali po javno veljavnem sprejetem programu RS, po Kurikulumu za vrtce, a občina jim koncesije vseeno ne bo izdala. Cena vrtca naj bi bila, po besedah ustanoviteljice, podobna kot cena vrtca v Trbovljah, z upoštevanjem samostojne lokacije oddelka. “Prednost vrtca so poleg lokacije tudi dodatna znanja vzgojiteljice in univerzitetna izobrazba pomočnic vzgojiteljice. Postopoma bomo uvajali tudi popoldanske obogatitvene dejavnosti, namenjene vsem otrokom, tudi šolskim,” obljublja Gruden Pižmohtova.

V javnem vrtcu premalo otrok, v zasebnem dovolj?

Nataša Gruden Pižmoht
Nataša Gruden Pižmoht

Občina Trbovlje se je zaradi premajhnega vpisa otrok, vpisanih naj bi bilo namreč le 7 otrok, odločila, da bo enota vrtca Trbovlje na Dobovcu v novem šolskem letu v mirovanju oziroma bo začasno preseljena v dolino, na Podružnično šolo Alojza Hohkrauta. 350 kvadratnih metrov prostorov enote Metuljček na Dobovcu pa bo občina Trbovlje konec meseca oddala v najem zasebnemu vrtcu.

“Zelo težko smo se dogovorili, da je vrtec ostal opremljen. Prostore in opremo smo dobili v najem. Glede prostorov je bilo na začetku drugače dogovorjeno, saj naj bi bili zaradi potreb krajanov nudeni brezplačno: zgodilo se je, da so kasneje spremenili pogoje poslovanja, kar je nekoliko oteževalo naše poslanstvo ohranitve vrtca na Dobovcu,” pravi Gruden Pižmohtova.

Prostori in oprema v najem

V vrtcu Trbovlje so igralnico enote na Hohkrautovi šoli želeli delno opremiti z opremo iz oddelka na Dobovcu, zdaj jo bo uporabljal zasebni vrtec. “Nas ni še nihče nič vprašal, ne glede opreme, ne glede morebitnega sodelovanja,” je pojasnila pomočnica ravnateljice Vrtca Trbovlje Helena Dolanc in dodala, da so bili tudi oni najemniki v prostorih vrtca Dobovec.

vrtec trbovlje

Občina ne bo podelila koncesije, torej program ne bo subvencioniran

Občina Trbovlje ne bo podelila koncesije na področju predšolske vzgoje. Je pa zasebni zavod, pravijo na občini Trbovlje, v postopku pridobivanja vseh soglasij s strani pristojnega ministrstva, da bi na območju krajevne skupnosti Dobovec izvajal varstvo predšolskih otrok. V ta namen se je občina Trbovlje z zasebnim vrtcem dogovorila, da bo na podlagi najemne pogodbe lahko uporabljal prostore, v katerih je do junija letos potekala predšolska vzgoja v okviru Vrtca Trbovlje. “Ker gre za zasebni zavod, mora občina upoštevati vse predpise, ki jo zavezujejo pri ravnanju z njenim premoženjem, zato bo najemnik seveda plačeval najemnino. Se pa trudimo, da bomo našli skupno rešitev, ki bo sprejemljiva tako za najemnika, kot za občino,” pravijo na občini Trbovlje.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toča in neurje, najslabše v Zagorju in Trbovljah

Več gasilskih enot so morali aktivirati trboveljski in zagorski gasilci. Poleg neurja je škodo povzročala tudi toča. Nekatera območja so ostala brez elektrike. Več v...