-1.6 C
Trbovlje
četrtek, 30. novembra 2023
ZON.siAktualnoV Zagorju 25 milijonov evrov vredna enota centra za brezogljične tehnologije

V Zagorju 25 milijonov evrov vredna enota centra za brezogljične tehnologije

Zagorski župan Matjaž Švagan je danes skupaj s svojo ekipo novinarjem predstavil naložbe občine, ki so tako rekoč tik pred vrati. In jasno in glasno povedal tudi ali misli kandidirati vnovič: “Seveda!”

Iz Sklada za pravičen prehod premogovnih regij Zagorjani pričakujejo 25 milijonov evrov, da bi v Kisovcu v nekdanjem energetskem objektu EVJ postavili enoto slovenskega kemijskega inštituta. Tako bi Zasavje imelo svoj Center za razvoj, demonstracijo in usposabljanje za brezogljične tehnologije. V omenjenem centru naj bi se ukvarjali tudi z odsluženimi avtomobilskimi baterijami. Ali bo ideja, ki jo vodi Kemijski inštitut, dobila tudi finančna sredstva, bo znano v začetku septembra.

Medtem pa na cesti Trbovlje – Zagorje država ureja zaščitno ograjo v vrednosti milijon in pol evrov, izvajajo se dela tudi na Zagorjanom pomembni cesti pri izgradnji galerije med Litijo in Zagorjem. Švagan je spomnil še na podpis pogodbe za celovito prenovo železniške postaje (Takole bo videti železniška po prenovi: TUKAJ).

“Zgodovinski projekt” 8 kilometrska kolesarska steza

Zagorjani so zadovoljni tudi z uporabo električnih koles, registriralo v sistem se je že okoli 600 občanov.

Največji, kot ga je župan poimenoval »zgodovinski projekt« je ureditev 8 kilometrske kolesarske povezave Zagorje-Orehovica (Vizualizacija projekta TUKAJ), vreden 7,5 milijona evrov, dela naj bi zaključili v naslednjem letu. Trenutno dela potekajo v krožišču v Kisovcu, prav tako pa se odpira tudi gradbišče na Izlakah, kjer se začenja rekonstrukcija treh dotrajanih mostov v skupni vrednosti 2,5 milijona evrov.

V prihodnjem letu naj bi začeli tudi energetska sanacija vrtca Maja in telovadnice pri izlaški šoli. Na območju Evroparka, kot smo že poročali (Več TUKAJ!), bodo še letos nova igrala in fitnes naprave ter 6 parkirnih mest z urejenimi sanitariji za avtodome.

SORODNI ČLANKI:

Švagan: “Moja prednost so ljudje!”

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Čeprav ni posluha prevoznika, župan vztraja pri avtobusni liniji »čez hrib«

»To kar že celo leto obljubljamo, bo. Očitno smo divjina, Afrika, ki avtobusnega prevoznika niti ne zanima. Bomo pa sami.« Tako je začel župan...