17.9 C
Trbovlje
nedelja, 2. oktobra 2022
ZON.si1+1=2Energetska obnova še za vrtec Maja in šolsko telovadnico na Izlakah

Energetska obnova še za vrtec Maja in šolsko telovadnico na Izlakah

Ker je ministrstvo za infrastrukturo podaljšalo razpis za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin do sredine maja, so se na Občini Zagorje ob Savi podvizali in pripravili dokumentacijo, s katero se bodo lahko potegovali za sredstva za energetsko prenovo Vrtca Maja in šolske telovadnice OŠ Ivana Kavčiča Izlake. Projektoma v skupni vrednosti 725.000 evrov je dal zeleno luč tudi zagorski občinski svet. 

Vrtec Maja, ki je bil zgrajen leta 1984, je sicer priključen na sistem daljinskega ogrevanja na lesno biomaso, ki je najcenejše v Zasavju, a kljub vsemu letni stroški za energijo že zadnjih nekaj let znašajo 25.000 evrov letno. “Objekt je dotrajan in je nujno potreben celovite energetske obnove,” poudarjajo na zagorski občini. 

Z energetsko sanacijo, ocenjeno na slabih 290.000 evrov, bo vrtec med drugim dobil novo toplotno izolacijo fasade, zamenjali bodo vsa zunanja okna in vrata, za pripravo tople sanitarne vode v obdobju, ko sistem daljinskega ogrevanja ne deluje, pa bodo vgradili toplotno črpalko. V okviru celovite energetske sanacije bodo uredili tudi prisilno prezračevanje z energijsko učinkovito izmenjavo zraka v prostoru, t.i. rekuperacijo.

Telovadnica bo dobila tudi nov športni pod

Tudi telovadnica v OŠ Ivana Kavčiča na Izlakah je stara že skoraj 40 let in čeprav točnih podatkov o njeni energijski potratnosti ni, saj so podatki skupni za celo šolo, je to edini objekt šole, ki še ni bil obnovljen. Za ogrevanje sicer na Izlakah uporabljajo zemeljski plin, letna raba toplote za delovanje stavbe pa znaša okoli 170 MWh in 42 MWh električne energije.

Projekt celovite energetske obnove telovadnice je ocenjen na okoli 437.000 evrov, zajema pa izolacijo temeljev, fasade, zamenjavo oken, toplotno in zvočno izolacijo stropa, vgradnjo mehanskega prezračevanja z rekuperacijo, delno zamenjavo ogreval in vgradnjo termostatskih ventilov, posodobitev razsvetljave in vgradnjo zunanjih senčil na vseh oknih. V okviru projekta občina načrtuje tudi ureditev novega športnega poda.

Občina si od ministrstva obeta 260.873 evrov sofinancerskih sredstev, medtem ko bodo preostalih 464.485 evrov za investicijo krili iz lastnih sredstev. Obe energetski prenovi naj bi bili končani do konca prihodnjega leta. 

SORODNI ČLANKI:

Obeta se energetska prenova vrtca in zdravstvenega doma

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V Retju prikaz najboljših jahačev in brezplačno jahanje ter aktivnost za obiskovalce

Trboveljsko konjeniško društvo, ki ima svoje prostore v Retju, v soboto pripravlja dogodek, kjer bi se radi predstavili in pokazali tudi napredek domačih jahačev....
X