11.4 C
Trbovlje
ponedeljek, 27. marca 2023
ZON.siAktualnoV trboveljski porodnišnici bo vsak novorojenček dobil svojo unikatno kapico

V trboveljski porodnišnici bo vsak novorojenček dobil svojo unikatno kapico

Na porodnem oddelku SB Trbovlje so prejšnji teden prejeli prvih 100 kvačkanih in pletenih toplih kapic namenjenih novorojenčkom. Barvite kapice so prispevale kvačkarice iz cele Slovenije kot del dobrodelne akcije.

Pobuda Urške Sotenšek in ostalega osebja porodnega oddelka SB Trbovlje je padla na plodna tla. Trboveljčani so se povezali z Majo Štefančič Hribar, lastnico podjetja Huda volna. Preko spletnih omrežij je namreč povabila vse slovenske kvačkarice in štrikarice, da po njenih navodilih ali po svojem navdihu izdelajo pletene kapice, ki se uporabijo v porodni sobi, da preprečijo izgubo toplote novorojenčka takoj po rojstvu.

“Takojšnje preprečevanje podhladitve je pri oskrbi novorojenčka v porodni sobi izrednega pomena, še posebno, če gre za prelahkega ali prezgodaj rojenega novorojenčka,” pove Sotenškova in še pojasni: “Z več raziskavami je bilo namreč dokazano, da topla kapica, ki jo damo novorojenčku na glavico takoj po porodu, zelo dobro pripomore pri vzdrževanju primerne telesne temperature novorojenčka in preprečuje podhladitev, ki lahko vodi do poslabšanja njegovega zdravstvenega stanja. Drugi ukrepi, ki jih za preprečevanje izgube toplote uporabljamo v porodni sobi, so stik “koža na kožo” z mamico ali očetom, uporaba ogrevalnih lučk pri prvi negovalni oskrbi, primerna temperatura porodne sobe in da novorojenčka čimprej obrišemo in oblečemo. Ugotovljeno je bilo tudi, da so volnena ali sintetična pokrivala za novorojenčkovo glavico bolj učinkovita kot bombažna.”

Najbolj neverjeten pa je odziv ustvarjalk, ki so že v prvih dveh tednih akcije naredile preko 150 kapic, do danes pa so pripravljene že skoraj vse kapice za novorojenčke, ki bodo svet ugledali v Trbovljah do konca tega leta. Prve prejete kapice so po ustreznem čiščenju in pakiranju že šle v uporabo trboveljskim novorojenčkom.

V SB Trbovlje so odziva na dobrodelno akcijo zelo veseli, obenem so navdušeni nad lepimi izdelki in osebnimi posvetili, ki so jih ustvarjalke kapic napisale za novopečene starše in njihove dojenčke. Tudi porodnice so darila lepo sprejele in med vsemi kapicami težko izberejo najlepšo za svojega otroka. Kapice prejmejo v dar in jih odnesejo s seboj domov kot spomin na prve minute otrokovega življenja, lahko pa jo tudi naprej uporabljajo.

Dobra ideja hitro najde mesto še kje drugje in se že širi tudi na druge porodnišnice. “Prisrčno vabimo tudi zasavske ustvarjalce in ustvarjalke, da se pridružite. Navodila in nasvete najdete na facebook strani Porodnišnice Trbovlje ali na spletni strani organizatorke akcije, podjetja Huda volna, s.p. Izdelane kapice pošljete organizatorki, ki jih nato porazdeli po sodelujočih porodnišnicah,” pravi Sotenškova in se v imenu trboveljske porodnišnice že vnaprej zahvaljuje za sodelovanje. 

SORODNI ČLANKI:

Prvi novorojenček 2022 v Trbovljah je mala Meta

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

POZOR: Zaradi nočnih padavin na celotnem območju vodovoda Trbovlje prekuhavanje vode

Komunala Trbovlje obvešča, da bo zaradi okvare na vodovodu danes, 27. marca 2023, občasno prekinjena dobava pitne vode na območjih Prapreče-del in Potoška vas. Zaradi...
X