14.5 C
Trbovlje
nedelja, 19. septembra 2021
ZON.siAktualnoTrbovlje preletavali vojaški helikopterji

Trbovlje preletavali vojaški helikopterji

Med 4. in 10. junijem bodo Trbovlje preletavali vojaški helikopterji in letala. Včeraj in danes pa že potekajo priprave za izvedbo mednarodne vojaške vaje Jadranski udar 2017.

Jadranski udar v Trbovljah

Trbovlje bodo namreč eno od prizorišč mednarodne vojaške vaje Jadranski udar 2017, na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Foto: Jadranski udar 2016, arhiv Slovenske vojske

Letala in helikopterji nad rudnikom in TET

Glavne aktivnosti bodo potekale na območju industrijskih kompleksov rudnika in termoelektrarne, kjer je predvidena uporaba manevrskega streliva ter efektov poka in dima, za katere pa v Slovenski vojski zatrjujejo, da ne bodo preveč moteči za okolje.

Istočasno se bodo v manjši meri izvajali tudi premiki vojaških vozil in vojakov izven industrijske cone. Na lokaciji bo predvidoma stacioniranih okrog 25 vojakov in 3 vojaška vozila, zračni prostor nad Trbovljami bodo preletavala letala in helikopterji, v glavnem nad kompleksom rudnika in termoelektrarne. Povečane letalske aktivnosti bodo izvajali v treh dnevnih obdobjih, od 7. do 10. ure, od 12. do 15. ure in od 18. do najkasneje 21. ure.

Na šestih lokacijah, prvič v Trbovljah

Po besedah Janija Krošla iz MORS gre za šesto vajo zapovrstjo v Sloveniji, ki bo potekala na šestih različnih lokacijah v Sloveniji, prvič tudi na območju Trbovelj. “Scenarij vaje predvideva smer urjenja iz lokacije termoelektrarna (izhodiščna točka), mimo rudnika in se zaključi na deponiji Lakonca. Na teh mikrolokacijah bo do 30 vojakov urilo postopke izvidovanja in iskanja oseb (nasprotnika) ter čiščenja (odstranjevanje minsko eksplozivnih sredstev) industrijskega kompleksa. Urjenje bodo podpirala letala in helikopterji.”

Na letošnji vaji Jadranski udar, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, se bodo usposabljali že certificirani usmerjevalci združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja.

500 udeležencev iz številnih držav

Na vaji se pričakuje okoli 500 udeležencev, od tega okoli 250 pripadnikov oboroženih sil iz Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Združenih držav Amerike ter Jordanije kot opazovalke. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore bodo podpirale naslednje letalske zmogljivosti:

helikopterji:
– Bell 206, Slovenija
– Bell 412, Slovenija
– Cougar AS AL 532, Slovenija
– Bell OH-58 Kiowa, Avstrija
– SA 341 Gazela, Črna gora

letala:
– Pilatus PC-9, Slovenija in Hrvaška
– Pilatus PC-7, Avstrija
– Aero L-159, Češka
– AMX, Italija
– Tornado, Italija
– SAAB JAS 39 Gripen, Madžarska

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toliko povpraševanja, da bodo v Zasavju cepili še v soboto in nedeljo

Iz zasavskih cepilnih centrov na pragu tega konca tedna sporočajo, da odpirajo tudi sobotne termine za namen cepljenja, v Zagorju pa bodo cepili celo...