2 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoKaj, če se celotno območje nad rudniškim jaškom vdre v zemljo?

Kaj, če se celotno območje nad rudniškim jaškom vdre v zemljo?

Odpadne vode, ki uhajajo iz deponije Unično, ne tečejo le v bližnji potok, ampak tudi na območje rudniškega jaška, ki zato postaja nevarno za ljudi in živali.

Vitko Lezjak

Na tem mejnem območju med Brdcami in Breznim, ki spada pod občino Hrastnik, je včasih deloval rudnik Laško.

“Včasih so na tem zemljišču, nekdaj zavarovanem z ograjo, kosili, pasli živali. Zdaj zemlje ne obdeluje nihče več. Razmočena zemlja je nevarna, lahko bi se vdrlo, poleg tega je zaradi iztekanja odpadne vode iz deponije tudi onesnažena. Rajši jo gledam bolj od daleč,” pravi bližnji stanovalec Vitko Lezjak.

RTH tu nima pravice izvajati sanacijskih del

Urban Berger

Lastnik tega zemljišča, na katerem je rudniški jašek, je RTH, kjer pravijo, da na tem območju nimajo pravice izvajati zapiralnih in sanacijskih del na podlagi Zakona o postopnem zapiranju RTH.

“Rudnik Laško je bil sicer formalno pripojen RTH, ki je tudi izvedel upravne postopke za prenehanje pravic in obveznosti v sklopu zapiranja rudnika Laško. Izbris rudnika Laško je bil izveden z odločbo leta 1998, v njej pa je navedeno, da so vsa potrebna zapiralna in sanacijska dela opravljena,” pojasnjuje Urban Berger iz RTH.

Po Bergerjevih besedah pa je RTH ostal lastnik nekaterih, predvsem stavbnih zemljišč, to je okoli 40 parcel, ki niso bila predmet prenosa na Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov oziroma, ki niso bila prodana ali s pravnimi posli prenesena na druge pravne subjekte, kot je na primer občina.

“Sredstva bo morala zagotoviti država”

Miran Jerič

Kdo bo torej poskrbel za ureditev rudniškega jaška, ki se zaradi zamakanja iz deponije lahko vdre? “Zadeva je zapletena, a sklepam, da je župan tisti, ki je odgovoren za svojo občino in ki bo moral rešiti tudi to vprašanje. Zagotovo pa bo to nekdo moral urediti,” pravi Lezjak.

“Povezal sem se z vodstvom RTH, v Celjskem arhivu bodo ta teden preverili rudniške načrte in karte, da ugotovijo, ali so na tem območju rudniški objekti in kje točno se nahajajo, šele nato se bomo lahko začeli pogovarjati,” pravi hrastniški župan Miran Jerič in poudarja, da je za ureditev odgovorna država, ki bo morala zagotoviti sredstva, potrebna za sanacijo območja.

SORODNI ČLANKI:

“To je ekološka bomba! Treba je ukrepati, da ne bo prepozno!”

 

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...