today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualno"To je ekološka bomba! Treba je ukrepati, da ne bo prepozno!"

“To je ekološka bomba! Treba je ukrepati, da ne bo prepozno!”

“To je ekološka bomba! Treba je ukrepati, da ne bo prepozno!” pozivajo krajani Brezna in Belovega, naselij v neposredni bližini odlagališča odpadkov v Uničnem, s katerim upravlja Ceroz Zasavje.

Jutri je napovedan skupni sestanek vseh predstavnikov. Jim bodo odgovorni končno prisluhnili?

Ne le smrad, zastrupljena je tudi voda

V potokih Breznica in Ničnica ni več življenja.

Ne le neznosen smrad, okoliške prebivalce skrbijo tudi odpadne vode, ki uhajajo iz deponije Unično v potoka Breznica in Ničnica, kjer ni več življenja. Najbrž pa je uničena tudi podtalnica.

Zgolj v letošnjem januarju in februarju so imeli zaradi izpustov odplak kar pet intervencij, na katerih so sodelovali gasilci, policija, civilna zaščita. “Ceroz očitno ne obvladuje več situacije, prerasli so okvire, a ne priznajo, da nam kakorkoli škodujejo. Rezultati njihovih monitoringov so vedno b. p.,” pravi predsednica Krajevne skupnosti Sedraž Jožica Miša Alešovec.

Zaskrbljeni krajani so zato že lani poleti naročili neodvisno analizo vzorcev vode, ki je po besedah krajana Vitka Lezjaka pokazala, da: “voda ni primerna za izpust v naravno okolje, predvsem izstopajo nitrati in fosfati, poleg tega voda smrdi po gnilobi.” 

“Ne zahtevamo zaprtja, le delo v skladu z zakoni in predpisi”

Vitko Lezjak in Matic Rotar

“Takšna voda ne sme teči iz deponije. Kdor nam ne verjame, naj se prepriča na lastne oči. Ne zahtevamo, da se deponija zapre, daleč od tega, a delati morajo v skladu z zakonom, s predpisi. V naše vode se mora vrniti življenje,” odgovorne poziva krajan Matic Rotar.

Ceroz s cisternami že od lanskega poletja 20-krat dnevno izčrpa odplake iz čistilne naprave in jih pelje nazaj na deponijo.

Predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja

V konketni zadevi teče predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja Obremenjevanje in uničenje okolja po 332. členu KZ-1C. Policija je bila o onesnaženju potoka obveščena 22. januarja letos. O sumu onesnaženja potoka so bili policisti obveščeni tudi 14. 2. 2018. Tudi v tem primeru (kot tudi prvič v janunarju) so bili odvzeli vzorci vode in obveščena pristojna inšpekcijska služba Inšpektorata RS za okolje in prostor. Prav tako lahko potrdimo, da so bili policisti o sumu onesnaženja potoka ponovno obveščeni 26. 2. 2018. Policisti so zbirali obvestila, pri čemer ogroženost za okolje ni bila ugotovljena. Vzorcev vode tokrat policisti niso jemali, saj so bili postopki vzorčenja in analiza vode opravljeni v predhodnih dogodkih (na bistvene parametre, ki so pokazatelji onesnaženosti, tudi na fekalije). Tokrat pri ogledu ni bilo zaznati neprijetnega vonja. Skupno pa je policija do sedaj prejela 5 prijav. Policisti v okviru preiskave sodelujejo tudi z Inšpektoratom RS za okolje in prostor. Po končanih postopkih pa bodo obveščali pristojno tožilstvo, so nam sporočili na Policijski upravi Ljubljana.

Na Cerozu še brez odgovorov

Najhujše onesneževanje iz deponije se je začelo avgusta 2016, ko so bile poplave in plazovi. Ne le zastrupljene vode, ‘pokasiramo’ tudi ves smrad, ki poleti postane neznosen. Jate krokarjev delajo škodo na pridelkih, v gozdu, tudi na jagenjčke se spravijo, da o mrčesu in podganah sploh ne govorimo, pravijo krajani.

“Vem, da gre za politiko, za veliko denarja, a krajani smo življensko ogroženi. Iz tega se ne smejo delati norca,” ogorčeno dodaja Jožica Miša Alešovec.

Za pojasnila o tem, kaj se dogaja na deponiji Unično smo prosili tudi direktorja Ceroza Vilija Petriča, ki nam je po prvem izpustu odgovoril, da je šlo za napako na sistemu, tokrat pa njegovih odgovorov še nismo prejeli.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Iz kompreshausa podjetniški inkubator, v katerem bo tudi “rudarska” kavarna

Pomladi 2026 naj bi objekt zaživel z novo podobo in novo vsebino. Večji del stavbe naj bi namenili podjetniškemu inkubatorju, da bo prostor dostopen...