2.8 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoV zadnjih 5 letih pobrali kar 30 ton odpadkov

V zadnjih 5 letih pobrali kar 30 ton odpadkov

Minuli vikend vreme ni bilo naklonjeno, napoved za ta konec tedna pa prav tako ne kaže obetavno. Zato je padla odločitev, da čistilno akcijo #OčistimoTrbovlje izpeljejo v prilagojeni obliki. Vreče z odpadki se bodo tako odlagale do konca tega tedna ob avtobusna postajališča, prevzem materiala za čistilno akcijo pa bo možen izključno na Občini Trbovlje.

Občina Trbovlje je akcijo Očistimo in uredimo Trbovlje prvič organizirala leta 2016, nato vsako leto, le v koronskem letu 2020 je akcija odpadla. “V letih 2018, 2019 in 2021 se je v posamezni akciji zbralo okvirno pet ton odpadkov, v letu 2017 pa kar 14 ton. Vendar je bilo takrat toliko odpadkov zaradi čiščenja vrtičkov pri Loški cerkvi, pod trim stezo in na Novem domu (vejevje, les in različni kosovni odpadki, ki so jih imeli vrtičkarji v bližini svojih gredic),” so nekaj številk razkrili organizatorji že tradicionalne čistilne akcije.

POMEMBNE SPREMEMBE aprilske čistilke

Prevzem materiala bo možen SAMO na Občini Trbovlje

Vsem, ki bi želeli sodelovati v čistilni akciji na Občini Trbovlje predlagajo, da akcijo izvedejo v lastni režiji v tem tednu oz. lahko tudi kasneje, ko bodo to dopuščale vremenske razmere. Tisti, ki bodo čistili v tem tednu (do 10. aprila), lahko vrečke z odpadki odložijo ob vseh avtobusnih postajališčih oz. po predhodnem dogovoru na kateri drugi lokaciji, vendar morajo to javiti na telefonsko številko 040 454 475 (Luka) ali 041 955 575 (Vlasta).

Material za čistilno akcijo (rokavice, vreče za različne odpadke) in majčke #OčistimoTrbovlje bodo lahko občani prevzeli na Občini Trbovlje vsak dan med 9. in 15. uro po predhodnem dogovoru (Luka Sladič, 040 454 475). Zaradi prilagojene izvedbe bo prevzem materiala možen samo na Občini Trbovlje.

Vse, ki bodo čistili v naslednjem tednu oz. kasneje, pa organizatorji vljudno naprošajo, da odpadke odpeljejo v ZC Neža ali pa sporočijo lokacijo, kjer bodo pustili vrečke z odpadki.

Aktualna težava – smetenje ob cestah, na zbirališčih

V okviru akcije se zbirajo le odpadki, ki so odvrženi v okolju oz. v naravi. Kosovne odpadke iz gospodinjstev Komunala Trbovlje od leta 2014 zbira preko celega leta na podlagi naročilnice po sistemu od vrat do vrat. Pred tem pa jih je prevzemala v zbiralnih akcijah dvakrat letno. Na trboveljski Občini so zadovoljni, da se je večina divjih odlagališč očistila že pred več kot desetimi leti oz. v letih 2010 in 2012 v akcijah Očistimo Slovenijo, ki ju je organiziralo društvo Ekologi brez meja, a po drugi strani vseeno zaskrbljeni: “Sedaj je problem smetenje okolja z odpadki, predvsem ob cestah in parkiriščih ter lokacijah, kjer se zbirajo skupine ljudi.”

Navajajo, da so se v času epidemije covida v okolju res pojavili novi odpadki. “Vendar to niso zgolj obrazne maske, ki jih najdemo pogosto zavržene ali izgubljene kjerkoli, ampak tudi več embalažnih odpadkov, kot so kavni lončki za na pot in embalaža za prenašanje hrane,” in tudi: “Še vedno je ob cestah veliko praznih pločevink od piva, praznih cigaretnih škatlic in druge embalaže od pijač. Na cestnih izogibališčih in parkiriščih pa poleg naštetih odpadkov še čistilnih robčkov, od katerih večina ni biorazgradljivih.”

Pojavljanje teh odpadkov kaže na to, da je med nami še vedno veliko neozaveščenih ljudi, ki odpadke odmetavajo kar skozi okno avtomobila med vožnjo ali pa jih pustijo ob parkiranem vozilu.

Še opomnik, kaj gre kam

V črnih vrečkah se bodo zbirali mešani odpadki, v zelenih vrečkah steklo, v modre vreče sodi dali papir in karton ter v rumene vreče plastika, kovina ter različna plastična in kovinska embalaža (npr. plastenke, kavni lončki, vrečke, folije, pločevinke, tetrapaki).

SORODNI ČLANKI:

Čistilna akcija PRESTAVLJENA na 9. april

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...