-- OGLAŠEVANJE --

Trbovlje bodo gostile muzealce, rdeča nit bo steklarstvo

-- OGLAŠEVANJE --

V prostorih Zasavskega muzeja Trbovlje bo 22. junija 2022 ob 17.00 potekalo junijsko srečanje muzejskega parlamenta, v sklopu katerega bo poudarjeno steklarstvo, na ogled bo nekaj klasičnih izdelkov iz zasavskih steklarn, vse skupaj pa je zaokrožila že postavljena razstava na to temo. Prijave na srečanje v ZMT sprejemajo do 20. junija.

Srečanje bo namenjeno predstavitvi steklarske dejavnosti v Zasavju. Na predavanju bo

• muzejska svetnica Nevenka Hacin predstavila tradicijo steklarstva v Zasavju,
Tilen Sever, direktor sektorja za Razvoj, tehnologijo in inovacije v Steklarni
Hrastnik pa njeno delovanje v zadnjih tridesetih letih s poudarkom na proizvodni usmeritvi, ki ji zagotavlja trdno pozicijo med drugimi proizvajalci stekla.

Po predavanju za udeležence pripravljajo še ogled vitrine meseca Zasavske steklarne iz preteklosti v prihodnost, kjer si bo moč ogledati nekaj tipičnih izdelkov iz nekdanjih steklarn v Zagorju in Trbovljah ter še danes delujoče steklarne v Hrastniku, ki jih hrani Zasavski muzej.

Projekt so finančno podprli Ministrstvo za kulturo RS, Občina Trbovlje, Občina Hrastnik.

Vitrina meseca in predavanje sta del projekta Po stekleni poti, ki se izvaja v Sloveniji v sklopu mednarodnega leta stekla 2022. “V projekt smo vključeni muzealci iz 12 muzejev, Društvo steklarjev Slovenije in Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem,” opisuje Nevenka Hacin iz Zasavskega muzeja Trbovlje in v duhu vabila dodaja še: “Skupaj smo pripravili razstavo, ki si jo lahko ogledate na spletni strani Narodnega muzeja Slovenije”tukaj,  kot posamezniki pa se sodelujoči v projektu predstavljajo vsem zainteresiranim z dogodki na temo stekla v lokalnem okolju.

Prijave na srečanje so možne po telefonu na telefonski številki 030 203 103 ali po e-pošti (nevenka.hacin@muzejzmt.si), iz ZMT pa naprošajo za potrditev udeležbe do 20. junija.

SORODNI ČLANKI:

Bo zagorsko steklarstvo potonilo v pozabo?

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Sporni nakupi nepremičnin – DA, varnost na zasavskih cestah – NE

Skozi naselje Vače, ki je tudi turistični kraj in pot do spomenika državnega pomena - GEOSS, vodi cesta, ki jo vsakodnevno uporabljajo domačini, turisti...
-- OGLAŠEVANJE --