-- OGLAŠEVANJE --

To bo čisto prva javna raziskovalna institucija v Zasavju

-- OGLAŠEVANJE --

To je zelo pomemben korak in unikum v tem prostoru, je povedal direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh. Gre namreč za prvo javno raziskovalno institucijo v Zasavju, ki naj bi poleg novih poslov poskrbela tudi za nova delovna mesta in v Zasavje pripeljala in obdržala kvalificiran kader. Z delovanjem naj bi pričeli že letos, prostori pa bodo pripravljeni v naslednjem letu. 

Vodja centra bo Hrastničan Robert Dominko, ki želi center vzpostaviti, kader pa izobraziti do te mere, da bodo zgodbo naprej peljali novi sodelavci. “Center brezogljičnih tehnologij zajema vse napredne tehnologije, ki nam bodo pomagale razogljičiti današnjo družbo. Danes se spopadamo z vremenskimi spremembami; vemo eden izmed glavni krivec je CO2. V tem centru bomo preučevali in vzpostavljali tehnologije, kot so baterijske tehnologije, ki danes vstopajo v električna vozila, v krmilnike in z zajemom co2 in proizvodnjo vodika po drugi strani omogočamo souporabo v visokoenergetskih in potratnih napravah.” 

Prostor bo 30 milijonski center dobil v Kisovcu, tam kjer ima danes svoje prostore podjetje Skitti. Izlaško podjetje pa se, kot smo že napovedali, seli v obrtno cono ob glavni cesti tik pred podjetjem Xella (več TUKAJ). 

V Kisovcu bo torej prostor pod okriljem Centra namenjen dvem različnim dejavnostim. Eno bo laboratorij za razvoj in testiranje baterij, drugo pa laboratorij za demonstracijo H2 in CO2 tehnologij.

Martin Šikovc

Kot je povedal Martin Šikovc, ki je v imenu RRA Zasavje prevzel vodenje Centra za pravičen prehod, bodo sredstva za raziskovalno institucijo podeljena neposredno, brez razpisa. Center bo delovanje zagnal že letos, tudi prva javna naročila za potrebe stavbe bodo stekla letos, dejanska vselitev pa naj bi se zgodila v prihodnjem letu.

Objavljen razpis, preko katerega gre v Zasavje skoraj 8 milijonov evrov

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Nova direktorica zagorske knjižnice se bo osredotočila na ranljive skupine

Svet knjižnice je na svoji aprilski seji za novo direktorico knjižnice izbral kandidatko Tadejo Casagrande. S programom dela in načrtom razvoja zavoda za novo...
-- OGLAŠEVANJE --