FOTO: Opa! Tale klop v Radečah pa nikakor ni kar navadna klop

0
1915

Na območju Učne poti Savus v Radečah si je po novem mogoče odpočiti na klopi Savus 360°. To so včeraj ob krajšem priložnostnem programu uradno predali namenu, projekt izgradnje in namestitve klopi, katero sestavlja 88 posameznih elementov, pa vključuje tudi stojalo za selfije.

Nov lesen objekt ob reki Savi je naložba znotraj projekta Po-Savski rečni turizem in je znašal okrog tri tisoč evrov; pod okrilje istega projekta pa sta uvrščena denimo tudi ribiška vasica na Hotemežu, izdelava tombasa, hortikulturna ureditev promenadne poti in še cela kopica t.i. mehkih vsebin, je pojasnila Dubravka Kalin, direktorica KTRC Radeče.

Klop je le del velikega projekta

Ob tem je Tomaž Režun, župan Občine Radeče, povedal: “Morda bi kdo bi rekel, da je to pač ena navadna klop, sam pa menim, da ima veliko veliko več kot neka običajna klop. Gre namreč za širši projekt, kar Po-Savski rečni turizem zagotovo je. To je delček celotne zgodbe Posavja, s katerim se uspešno kot ena izmed občin regije povezujemo. S tem sem zelo zadovoljen, saj odlično sodelujemo in verjemite, ob takih projektih vseh šest županov diha kot eno.” Poudaril je tudi, da pa marsičesa ne bi bilo brez hidroelektrarne na Vrhovem, ki je dala možnosti za razvoj turizma in vsebin na in ob reki Savi.

Zakaj je klop posebna in drugačna od ostalih?

Dubravka Kalin, direktorica KTRC Radeče

Klop Savus 360° odlikuje parametričnost, ki je posebna veja arhitekture oblikovanja in je bolj po meri človeka. “Ravne linije niso narejene za človeka. Po drugi strani pa smo želeli upodobiti tudi reko Savo, naš rečni prostor ter sotočje Sopote in Save, ker pa je klop narejena iz lesa, znova govorimo o človeku prijetnem, prijaznem materialu,” pravi Kalinova.

Poleg izpostavljenosti prednosti dodaja še, da je mogoče na klopi na različne načine sesti in celo ležati, kar omogoča svojevrstno sproščanje ali zgolj počitek.

Nekaj posebnega, dopolnitev prostora z novo pridobitvijo, pa je še kovinski dodatek. Tega so umestili malodane tik pred zdajci, da je stojalo za “selfije” funkcionalno in omogoča fotografiranje s pametnimi telefoni brez nevarnosti padca naprave na tla, pa sta poskrbela tehnično podkovana Martin Novak in Tomaž Lavrinec (KTRC Radeče). Številni so stojalo za selfije po otvoritveni slovesnosti seveda tudi preizkusili.

 

Da je Klop Savus 360° takšna kot je in na mestu, kjer je, so zaslužni oblikovalec Uroš Hohkraut, Prevzgojni dom Radeče, Komunala Radeče, podjetja Inmot, Forstek, Krajšek in KMP Potisek, kot tudi ekipa domače lokalne uprave in KTRC Radeče ter otroci Vrtca Radeče s strokovnimi delavci – slednji so poskrbeli za prisrčno glasbeno in plesno spremljavo na otvoritvi.

88 elementov, vsak od teh pa sestavljen iz 6 kosov

Aleš Repovž iz Prevzgojnega doma Radeče

Aleš Repovž, koordinator, je skupaj z Damjanom Sitarjem, mojstrom na stroju (oba sta uslužbenca Prevzgojnega doma), ki je bil za izdelavo klopi uporabljen, v delo vpel tudi mladoletnike iz Prevzgojnega doma Radeče – ti so se denimo vključili v vpetje elementa, preden ga je stroj začel obdelovati.

“Največ dela je bilo opravljenega pri lepljenju osnovnih plošč, in vsak od 88 posameznih elementov klopi je pravzaprav sestavljen iz 6 kosov,” podrobneje razloži Repovž. Les, ki je bil uporabljen za izdelavo klopi, je smrekov, uporabili pa so še globinsko zaščito, da bi dosegli daljšo življenjsko dobo.

SORODNI ČLANKI:

Doživetje na Savi: petzvezdična vožnja s tombasom