6.8 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoDiskriminacija, ki jo je potrebno odpraviti

Diskriminacija, ki jo je potrebno odpraviti

Zakaj financiranje storitev zdravstvene nege v varstveno-delovnih centrih ni sistemsko in enotno urejeno na ravni celotne države?

To vprašanje državnega svetnika Matjaža Švagana je 14. septembra soglasno podprl Državni svet RS in predlagal Ministrstvu za zdravje ter Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da proučita in v roku 30 dni odgovorita, zakaj temu ni tako.

Financiranje višine zdravstvene nege, ki pripada posameznemu uporabniku v slovenskih varstveno delovnih centrih, namreč ni sistemsko urejeno. Zakon o dolgotrajni oskrbi je v pripravi že desetletje, stanje pa je vedno bolj diskriminatorno, je v obrazložitvi navedel Švagan.

vdc delo-naslovna
VDC Zagorje

So v neenakem položaju

Varovanci varstveno delovnih centrov v Sloveniji so v zelo neenakem položaju. Njihove pravice financiranja zdravstvene nege s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije so odvisne od tega, v katerem zavodu v Sloveniji so uporabniki in ne od tega, kakšne so njihove dejanske potrebe.

Razlike v višini financiranja so znatne, na kar je na nedavnem sestanku z župani zasavskih občin ter zasavskimi poslanci Državnega zbora RS opozorila direktorica Varstveno delovnega centra Zagorje ob Savi Špela Režun. Problematika je v Zasavju postala aktualna, ko je tukajšnji varstveno delovni center odprl bivalno ter stanovanjsko enoto.

Nekateri dobijo tudi desetkrat več

ZZZS varovancem zasavskega centra oskrbni dan sofinancira v višini 4,7 evra, uporabnikom nekaterih drugih varstveno delovnih centrov pa tudi do desetkrat toliko. Nekateri varstveno delovni centri imajo tako v sklopu zdravstvene nege zaposlene fizioterapevte, delovne terapevte, varovance lahko vključijo v rehabilitacijske programe, zasavski varstveno delovni center pa je, da bi svojim varovancem zagotovil približno enak standard, kot ga lahko centri, ki s strani države dobijo višjo finančno podporo, primoran sredstva zbirati po svojih močeh – z lastnim delom, iskanjem sponzorjev, organizacijo dobrodelnih prireditev.

Uporabniki storitev varstveno delovnih centrov Slovenije bi morali imeti enakovreden položaj, ne glede na to, v kateri regiji je njihov center, zato je čimprejšnja priprava zakona o dolgotrajni oskrbi nujna.

Zasavcem država nameni 10-krat manj

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...