-- OGLAŠEVANJE --

Zasavcem država nameni 10-krat manj

Zasavski Varstveno delovni center že dolgo opozarja na na veliko neenakost pri financiranju centrov po Sloveniji. Nekaterim namreč država razdeli dovolj denarja, drugi pa se morajo znajti, kakor vedo in znajo.

-- OGLAŠEVANJE --

Diskriminacija zasavskih uporabnikov VDC

Da bi uspeli zbrati potrebna sredstva za zdravstveno rehabilitacijo njihovih uporabnikov na morju, Varstveno delovni center (VDC) danes soorganizira zasavski humanitarni tek na stadionu Rudar. Poleg tega želijo na ta način opozoriti na problematiko nepravičnega financiranja javnih zavodov po Sloveniji, pravi direktorica VDC dr. Špela Režun.


špela režun2“Ni prav, da zasavski uporabniki nimajo sistemsko financiranih enakih storitev kot nekdo, ki živi nekje drugje v Sloveniji, potrebe vseh pa so enake… V končni fazi lahko govorimo tudi o diskriminaciji,”
meni Režunova.

Dobijo 10-krat manj kot drugi

Zasavski VDC, ki ima 126 uporabnikov, ima zdravstveno nego priznano samo za 20 stanovalcev bivalne in stanovanjske skupine. “Pa še to imamo eno najnižjih cen v Sloveniji; več kot 10-krat nižjo za identično vrsto zdravstvene nege kot nek drug VDC v Sloveniji, in sicer 4,69 evrov na dan za stanovalca. Za 112 uporabnikov, ki obiskujejo storitev vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji pa ne dobimo prav nič sredstev s strani zdravstva, pa bi jih še kako potrebovali,” pravi Režunova.
VDC1VDC4Nekateri centri po Sloveniji lahko s sistemskim denarjem financirajo vse – tudi takšne projekte, kot je letovanje ob morju,…drugi pa morajo potrebna sredstvi pridobiti na humanitarnih dogodkih, s kooperantskim delom ter prodajo izdelkov lastnega programa. “Zakaj je temu tako, logičnega odgovora ne najdem. Gre zgolj za v preteklosti izpogajane pravice nekaterih institucij, država pa pravi, naj se izvajalci o tem zmenimo sami,” pravi Režunova.

Vsak dan ‘hodijo po robu’

Problematika razdrobljene, nepovezane, nekoordinirane, resorske, sektorske, znanstvene, strokovne in še kakšne obravnave človeka je v Sloveniji postala res kritična, pojasnjuje Režunova: “Vsak obdeluje svoj ‘vrtiček’, nihče pa sistemsko ne gleda na dejanske potrebe uporabnika storitev. In to ravno socialnovarstveni zavodi močno občutimo pri našem vsakdanjem delu, saj vsak dan ‘hodimo po robu’, da lahko uresničujemo potrebe uporabnikov naših storitev.”

vdc zagorje2

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --