19.8 C
Trbovlje
ponedeljek, 27. septembra 2021
ZON.siAktualnoZasavje se spreminja in zagotovo tudi zaradi njih

Zasavje se spreminja in zagotovo tudi zaradi njih

“Kultura vseživljenjskega učenja v Zasavju se je resnično spremenila, verjamem, da tudi zaradi nas, ker vsa ta leta zagotavljamo dostopnost in možnost do izobraževanja in učenja vsem generacijam ter preko TVU-ja intenzivno ozaveščamo o pomenu in nujnosti vseživljenjskega učenja,” meni Trebušakova, ki zaznava, da je ideja Tedna vseživljenjskega učenja postala nekakšno gibanje, način življenja. Še posebej je to postalo pomembno v teh »zanimivih« časih, ko so spremembe del našega vsakdana, prilagajanje pa olimpijska disciplina. Koliko novega smo se morali vsi skupaj naučiti v času epidemije, da smo lahko opravljali svoje delo, ko smo dodobra spoznali, kakšno moč ima učenje v temeljnem smislu kot orodje za preživetje …

(Program najdete na spodnji povezavi oziroma članku)

 

Začeli z devetimi, danes jih je osemkrat več!

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji in letos potekajo že 26-ič. Z njimi se opozarja na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti. A kot opisano, začetki niso bili tako cvetoči in bogati: “Sodelovali sta zagorska in trboveljska knjižnica, pri organizaciji so nas podprle le štiri organizacije, imeli smo tri medijske podpornike Radio Kum, ki nas mimogrede podpira vseh 20 let, lokalni časopis in lokalno plakatno podjetje. Spomnim se, če so na brezplačno delavnico prišli trije udeleženci smo bili že zelo veseli,” po arhivih in spominu pobrska direktorica ZLU Polona Trebušak. Takrat res med ljudmi še ni bila navada udeleževati se tovrstnih aktivnosti, niti ni bilo tako bogate in raznovrstne ponudbe, tisti pravi BUM! pa se je zgodil z letom 2011, ko je število sodelujočih izrazito naraslo, prav tako tudi število prireditev in najpomembneje – obiskovalcev.

V okviru Zasavske ljudske univerze se bodo med 6. septembrom in 10. oktobrom 2021 v Zasavju odvijale prireditve, povezane z učenjem in izobraževanjem odraslih, letos jubilejnih dvajsetič. 53 partnerjev je ponudilo kar 72 delavnic tekom celotnega meseca, kar v primerjavi z devetimi začetnimi v letu 2001, ko sta tekom le enega tedna sodelovala dva partnerja, predstavlja pravi razcvet.

Glavna prireditev združuje Slovenijo

Osrednji dogodek TVU-ja poteka po enotnem konceptu Andragoškega centra RS na isti dan v vsaj 15-ih slovenskih mestih. Izvajalci so izbrani na javnem razpisu MIZŠ. V Zasavju in sicer v Trbovljah je bila prva parada leta 2015, v letu 2017 se je ZLU izkazala kot gostiteljica nacionalnega odprtja TVU, zatem pa sta bili medijsko zelo odmevni trboveljski paradi 2018 in 2019. Lanska bila zaradi korone v manjšem obsegu, letos pa so dogodek prvič prestavili na drugo lokacijo in sicer v Zagorje.

Za vsakogar se nekaj najde

Kot smo ljudje različni, je različno tudi naše zanimanje z vidika udeležbe na TVU. Še vedno je veliko zanimanja za vsebine, ki pomagajo v zasebnem in poslovnem življenju: od tujih jezikov, računalništva, slovenščine, kreativnih delavnic,  učinkovite komunikacije, literarnih vsebin, kulinaričnih delavnic, gibanja… Zadnja leta se je zelo povečalo zanimanje za vse oblike sproščanja, delavnice osebnega razvoja in nove vsebine s področja uporabe orodij za delo na daljavo in rabe sodobne tehnologije, kot so pametni telefoni, tablice, pametne ure in s tem povezane različne aplikacije.

Raste organizator, povečuje se zanimanje in dober glas se širi!

Čemu pripisujejo tako raznovrstno sodelovanje in odziv? Trebušakova ocenjuje, da je odraz njihovega regijskega delovanja, koordinatorstva, gradnje odnosov in zaupanja med sodelujočimi partnerji ključ do tega, da jim uspe privabiti k sodelovanju velik del lokalnih zavodov, društev. “Bistvenega pomena pa je profesionalni pristop, naša prepoznavnost v okolju in seveda kakovostno opravljeno delo. Kar se tiče privabljanja udeležencev – privabijo jih zanimivi, praktični, kakovostni programi, brezplačnost, dostopnost v domačem kraju, je pa to odraz dvajsetletnega trdega dela,” se dejstva, da se nič ne zgodi čez noč zaveda prva dama Zasavske ljudske univerze.

Foto: ZLU (utrinek iz leta 2017)

In če so sprva vabili preko medijev, so sedaj glavni kanal baze njihovih zadovoljnih uporabnikov (po reku Dober glas seže v deveto vas) ob medijskih podpornikih in ciljno usmerjeni promociji, pri obveščanju pa so postala dobrodošla družabna omrežja. Še vedno pa je ključ v ljudeh, srčnih sodelavcih, skrbni izbiri izvajalcev/predavateljev, kakovostni pripravi, izvedbi in evalvaciji. “Vsako leto smo se nekaj novega naučili, trudimo se ohranjati dobro, kar deluje, tisto kar ne, pa spremenimo ali menjamo,” približevanje ponudbe uporabnikom opisuje Polona Trebušak.

Letošnji TVU pomeni dober mesec norih vsebin!

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Je to mogoče? V Zasavju so se covid številke “ustavile”

Še teden nazaj smo poročali, kako je število okužb v Zasavju drastično poskočilo. Povsem drugačna slika je danes. Od zadnjega tedna je le 7...