11.4 C
Trbovlje
ponedeljek, 27. marca 2023
ZON.siAktualnoV Steklarni Hrastnik se spet pripravljajo na ogromne investicije

V Steklarni Hrastnik se spet pripravljajo na ogromne investicije

V Steklarni Hrastnik se pripravljajo na novo naložbo, tokrat v avtomatizacijo operacij, ki bo omogočila bistvene spremembe proizvodnega procesa. V okviru naložbenega projekta je predvidena gradnja prizidka kontrolne linije v poslovni enoti Special ter postavitev nove hibridne B-peči, v sklopu katere bodo vpeljali tudi novo hibridno tehnologijo taljenja stekla.

Avtomatizacija in digitalizacija operacij ter nova hibridna peč bo hrastniški steklarni omogočila dnevno proizvodnjo do 170 ton specialne steklene embalaže super premium kakovosti oziroma višjega cenovnega razreda. “Regenerativna hibridna tehnologija taljenja stekla, ki jo načrtujemo v Steklarni Hrastnik, uporablja bistveno višji delež uporabe električne energije, ki bi ga lahko prilagajali glede na razpoložljivost virov in potrebe. Prav tako pa bi uporabljeni viri električne energije bili v najvišji možni meri zeleni,” so o pomembnosti načrtovane naložbe povedali v steklarni. 

Projekt je vreden skoraj 40 milijonov evrov

V Steklarni so prepričani, da bo investicija prispevala h gospodarskemu preboju regije.

V okviru naložbe bodo informatizirali večino procesov, denimo kontrolne linije in kontrolne stroje, ter vpeljali napredne nadzorne proizvodne in poslovne informacijske sisteme. “Za stroje in opremo bomo namenili okoli 33 milijonov evrov, kar je skoraj 90 odstotkov vrednosti naložbe,” pojasnjujejo in dodajajo, da je celotna vrednost projektaocenjena na 37,7 milijona evrov. 

Hrastniški steklarji so prepričani, da bodo z realizacijo vseh načrtovanih aktivnosti med drugim prispevali k napredku regije, dvigu dodane vrednosti na zaposlenega, dvigu dodane vrednosti produktov, trajnostnemu razvoju produktov in prehodu na obnovljive materiale. Veliko poudarka bodo dali tudi optimizaciji energetske učinkovitosti pri procesu proizvodnje ter sodobnim ergonomskim in varnostnim standardom, ki med drugim naslavljajo tudi izzive in probleme starajoče se delovne sile in fizične obremenitve v proizvodnih procesih.

Delovna mesta niso ogrožena, pravijo, da bodo celo bolje plačana

Delovna mesta se bodo spreminjala, a bodo tudi bolje plačana, obljubljajo.

V okviru investicije bomo zagotovili ohranitev obstoječih delovnih mest tako v času izvajanja naložbe kot tudi v obdobju njenega ohranjanja. Investicije, napredek in razvoj posledično prinašajo potrebo po novih kompetencah jutrišnjega dne. Pri tem ostajamo trdni v načelu, da digitalizacija ne pomeni manj pristnih človeških odnosov – v naši steklarni delamo vse, da bo digitalizacija te odnose še nadgradila,” še obljublja vodstvo Steklarne. Struktura delovnih mest se bo sicer spreminjala, pravijo, a bodo delovna mesta, za katera bodo potrebna kompleksna znanja, tudi bolje plačana. 

Z vsemi velikimi načrti si v Steklarni Hrastnik želijo postati prvovrsten regionalen primer steklarne, integrirane v industriji 4.0, projekt pa je trenutno v večji meri še v aktivni fazi snovanja, projektiranja in iskanja tehničnih rešitev.

SORODNI ČLANKI:

FOTO: Steklarna v Trbovljah 130 milijonov evrov za zeleno tovarno in pogoje za 300 novih delovnih mest

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

POZOR: Zaradi nočnih padavin na celotnem območju vodovoda Trbovlje prekuhavanje vode

Komunala Trbovlje obvešča, da bo zaradi okvare na vodovodu danes, 27. marca 2023, občasno prekinjena dobava pitne vode na območjih Prapreče-del in Potoška vas. Zaradi...
X