-- OGLAŠEVANJE --

Tele je pokončal medved, to kaže zlomljena hrbtenica

-- OGLAŠEVANJE --

Medved je v Praprečah v Zagorju pred dnevi pokončal telička, ki je odtaval iz ograde z električnim pastirjem.

“Zlomljena hrbtenica je pokazatelj, da je žival ubil medved, drugi, manjši plenilci tega ne storijo. Poleg tega je bila v zadnjem času zaznana prisotnost medveda na lokaciji. Vzorec ni bil vzet in DNK analiza ni bila narejena, to je presodil pooblaščenec,” je pojasnil Viktor Miklavčič iz Zavoda za gozdove Slovenije.

Sledi medveda v neposredni okolici niso našli

Lovci sledi medveda v neposredni okolici kmetije, na kateri je bil pokončan teliček, niso našli, saj je bil teren precej razmočen, prav tako niso našli iztrebkov, pravi Edvard Čop, starešina Lovske družine Zagorje. Je pa res, da lahko medved v eni noči prehodi tudi 20 in več kilometrov. “Predvidoma gre za dvoletnega medveda, ki so ga starejši odgnali in zdaj išče svoj prostor,” meni Čop.

Tako Čop kot Miklavčič pravita, da kljub temu, da je bil medved v zadnjem času večkrat opažen na območju Trbovelj, Kleka, na Vrheh, Šentlambertu … to še ne pomeni, da se je medved tu naselil. “Medved rabi mir in velik teritorij, v Zasavju pa je gozd preveč razdrobljen, veliko je hiš in prisotnosti človeka.”

V Zasavju veliko izkušenj z medvedom nimamo, Miklavčič zato svetuje, da je živina v elektro ogradah z dvema žicama, zanesljivo vklopljena, z dovolj moči, da odvrne medveda. Smetnjake je potrebno spraviti tako, da medved ne pride do njih. Prav tako jim dišijo kompostniki: “Kljub temu, da potrebujejo mir, se privajajo tudi na bližino človeka, če tako lažje pridejo do hrane. Povsod, kjer je medved prisoten, je verjetnost, da naredi škodo. Rejci dobijo škodo povrnjeno od države.”

Foto: Lovska družina Trbovlje, julij 2017

Kdaj je dovoljen odstrel

Vzrok za to, da se medvedi pojavljajo tudi v Zasavju, je za 30 % povečana populacija medveda v zadnjih 7 letih, po ocenah naj bi jih bilo v Sloveniji okoli 650, kar po mnenju Miklavčiča pomeni, da je bila letna kvota rednega odstrela prenizka.

Škoda, ki jo je na kmetiji Bregar povzročil medved sicer ne pomeni, da bodo naročili odstrel. “Če pa bi ogrožal človeška življenja, zdravje ljudi in povzročal večjo škodo, bi lahko dobili dovoljenje za izredni odstrel,” pravi Miklavčič in dodaja, da je nekaterim sicer v interesu, da odstrela medvedov ne bi bilo, a “ponavadi je to v interesu tistih, ki z njimi ne živijo”.

SORODNI ČLANKI:

Namesto jurčkov zagledal medveda

 

 

 

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --