14 C
Trbovlje
torek, 30. maja 2023
ZON.siAktualnoŠvagan in Poznič na volitve še danes in jutri

Švagan in Poznič na volitve še danes in jutri

V supervolilnem letu ne gre izpustiti tudi volitev v državni svet, ki je sestavljen iz 40 svetnikov. Vsaka regija ima svojega predstavnika – ta je za Zasavje zadnjih 10 let Matjaž Švagan, ki znova kandidira za isto mesto.

Švaganova protikandidatka na mestu predstavnikov lokalnih interesov je Jasna Gabrič, zadnjo bodo danes imeli zasavski elektorji. Se pa obeta celo, da Zasavje tokrat ne bo imelo le enega predstavnika temveč dva. Po današnjih volitvah lokalnih predstavnikov, bodo jutri glasovali še o 18 predstavnikih funkcionalnih interesov, torej delodajalcev, delojemalcev, kmetov, obrtnikov, samostojnih poklicev ter negospodarskih dejavnosti – kjer je med predlaganimi tudi na novo izvoljeni trboveljski župan Zoran Poznič.

Člani Državnega sveta so voljeni za dobo petih let, svojo funkcijo pa z izjemo predsednika, ki je v svetu zaposlen, opravljajo nepoklicno. Državni svet je sestavljen iz 40 članov, kandidatov za omenjena mesta je tokrat skoraj 100.

Zagorski župan Matjaž Švagan je v letu 2012 v državni svet vstopil kot predstavnik skupine lokalnih interesov, sodeloval pa tudi kot član Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter član Komisije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Do leta 2017 je na Državni svet naslovil 5 pobud in vprašanj – glede uredbe o emisiji zraka, o reorganizaciji službe nujne medicinske pomoči, spraševal je o umeščanju hidroelektrarn na srednji Savi. Zagorskega župana je zanimala tudi sistemska in enotna ureditev financiranja zdravstvene nege v VDC-jih. Komisija za regionalni razvoj je na Švaganovo pobudo prosila Vlado, da seznani s poročilom o uresničevanju dodatnih začasnih ukrepih razvojne podpore območju HRT (Hrastnik, Radeče, Trbovlje).

Leta 2018 pa je v zadnjem mandatu sveta Zagorjan postal tudi podpredsednik Državnega sveta. Deloval je kot član Interesne skupine lokalnih interesov, član Komisije za kulturo, znanost, šolstvo in šport ter član Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. V zadnjih 5 letih je podal le eno vprašanje (2020), in sicer glede normativov dela za diplomirano medicinsko sestro v domovih za starejše.

Na večini sej je zasavski predstavnik prisoten, je pa za naš portal povedal tudi kaj prinaša članstvo v Državnem svetu. »Na ta način ves čas spremljam, kaj se na državnem nivoju odvija, predvsem za našo regijo in obenem sem v bližini vseh odločevalcev.« Tako Švagan pove, da je večkrat v imenu zasavskih problematik »lovil« ministre, da bi za Zasavje – ne le Zagorje, še poudari, izboril kar najboljše.

Gabričeva vs. Švagan: Kdo bo izbran, da predstavlja Zasavje?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Sumijo na požig, ki se je iz enega avtomobila razširil še na drugega in na smetnjake

Policisti v Zasavju so poleg rednih nalog obravnavali še:   PP Zagorje ob Savi: - v soboto so policisti nudili asistenco zdravstvenemu osebju ZD Zagorje ob Savi -...
X