-- OGLAŠEVANJE --

Denarja od loto dobitka še niso unovčili

-- OGLAŠEVANJE --

V radeški občini so za prihodnje leto predvideli slabih 5.900.000 evrov prihodkov, s katerimi bodo omogočali tekoče delovanje javnih zavodov, krajevnih skupnosti in društev ter z njimi seveda razpolagali tudi investicijsko. Na odhodkovni strani je načrtovanih okrog 7.300.000 evrov odhodkov. Radeška občina tako že sedaj, po prvi obravnavi predloga pomembnega finančnega dokumenta, izkazuje milijon štiristo tisoč evrov razlike.

Gradbena dela prenove platoja v središču Radeč

“Takoj je vidno veliko razhajanje med prihodki in odhodki, ki je posledica zamika nekaterih projektov za nekaj mesecev,” je na včerajšnji seji Občinskega sveta Občine Radeče pojasnil župan Občine Radeče Tomaž Režun in investicije, katere se bodo poplačale v naslednjem namesto v iztekajočem se letu tudi omenil, to so: pločnik V gaju, prenova platoja pri radeški knjižnici in še neporabljen denar od novoletnega loto dobitka izpred skoraj dveh let.

K predlogu Proračuna Občine Radeče za leto 2022, ki ga je vsebinsko izčrpno predstavil radeški župan je dodatna pojasnila podala še vodja finančne službe na Občini Radeče Marta Ašič.

Dvignili enkratno pomoč novorojenim otrokom, društva ostajajo na istem

V Radečah si želijo višjo rodnost

Iz dosedanjih 9 tisoč evrov so v proračunu za prihodnje leto sredstva, izplačana kot enkratna pomoč ob rojstva otroku, dvignili na 12 tisoč evrov. Tudi na ta način želijo izkazati spodbudo družinam, saj je po besedah Režuna zaznaven dvojen upad – in števila prebivalcev v občini in število novorojenih otrok. Za prvega otroka bodo vlagatelju namenili 180 evrov, za drugega 225 ter 300 evrov za tretjega in vse nadaljnje, načrtujejo pa poenotiti te zneske na 300 evrov, o čemer bo tekla beseda naslednje leto tak čas.

Tomaž Režun

Društvom, ki delujejo okrnjeno že leto in pol, so namenili enake zneske kot v tem letu tudi za prihodnje. V enakem obsegu bodo v letu 2022 sofinancirali kulturne, športne in kmetijske dejavnosti ter podpirali malo podjetništvo in vgradnjo malih čistilnih naprav.

Novost je sofinanciranje fasad v duhu oživitve starega mestnega jedra v Starograjski ulici, ki je kot celota vse prej kot zglednega videza. “Ta del nam ni v ponos. Stara mestna jedra v Sloveniji marsikje umirajo, pri nas si tega ne želimo in se bomo potrudili, da bo vsaj malce bolj urejen ta del,” je opisal radeški župan.

Investicijsko raznoliki načrti

Med večjimi vlaganji, ki Občino Radeče čakajo v prihodnjem letu, bo več kot milijon evrov vredna investicija sanacije plazovitega območja na Žebniku, kar bo državni strošek, Občina bo krila DDV. “Najmanj se bo videlo, bo pa zelo veliko narejeno, ko se sanacija zemljine nad t.i. Prehodavci (pogovorno poimenovan objekt v sklopu radeške papirnice, op.a) izvede,” je opisal nujen preventiven ukrep prvi mož Občine Radeče.

Sredstva iz loto dobitka bodo šla v športne namene

Iz naslova loterijskega dobitka se bo prenovila atletska steza, zaradi zamikov s strani države se prestavlja v 2022 izgradnja kanalizacije (predvideli 500 tisočakov, zgrajena naj bi bila v dveh letih), z 200 tisoč evri bodo uredili infrastrukturo v naselju Dobrava, načrtujejo pa tudi obnovo fasade na Domu kulture Radeče ter dve vodovodni investiciji (nov krak v Čimernem in posodobitev kraka v Brunški gori).

Z vidika cestne infrastrukture se obeta že uvodoma omenjen pločnik na območju ulice V gaju ter pločnik v dolžini 1,2 km od radeške papirnice do začetka etape prejšnje prenove do Jagnjenice.

Seveda je tu še več manjših, a nič manj pomembnih investicij, kot je denimo postopna posodobitev avtobusnih postaj, ureditev učilnice za gospodinjstvo v radeški šoli, asfaltacija posameznih odsekov in fasada na Prosvetnem domu Vrhovo.

SORODNI ČLANKI:

Radeče v 2020: Didaktične točke ob “bajerju”, nove varne poti, plezalna stena …

Dve večji investiciji čakata občino v prihodnjem letu

 

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --