-- OGLAŠEVANJE --

Prvi prejemnik Ježkove nagrade iz Zasavja – Vlado Poredoš

-- OGLAŠEVANJE --

Ježkovo nagrado, poimenovano po Franu Milčinskem – Ježku, bo RTV Slovenija letos podelila na slovesnosti, ki bo na sporedu v nedeljo. Nagrajenec je že znan. Nagrada bo romala v Zagorje, vsestranskemu glasbeniku Vladu Poredošu. 

Na vprašanje, kako je izvedel, da je letošnji prejemnik Ježkove nagrade hudomušno odgovori: “Z mojim poštarjem se vedno šaliva. Prinesel mi je pismo od RTV-ja in ga v hecu vprašam, zakaj mi to nosiš? Račun za plačevanje RTV naročnine imam voden preko trajnika in imam vse plačano.” V kuverti pa se je skrivalo pismo, ki je Vladu sporočalo, da je prav on letošnji nagrajenec. “Ampak poštarju pa nisem povedal,” se iz srca nasmeji Vlado in opiše občutke, ki so ga v tistem trenutku preplavili. “Najprej je bilo veliko presenečenje, ampak mi godi. Lepo je prejeti takšno nagrado. Najbolj sem ponosen na to, da sem v tako dobri druščini prejšnjih nagrajencev.

Prvi mož Orlekov prihaja iz Beltincev, v Zagorju pa prebiva že 40 let. Pravi, da je sem prišel zaradi žene Marjane. Spoznala sta se med šolanjem v Kranju, kjer sta obiskovala srednjo tehnično šolo. Kasneje sta oba odšla na študij v Ljubljano. Dom pa sta si ustvarila v Zagorju: “Marjana ni hotela v Prekmurje, jaz pa nisem želel stran od nje. In na koncu sem pristal tukaj.

Vlado Poredoš že drugi prejemnik Ježkove nagrade, ki prihaja iz Beltincev

Leta 2020 je nagrado prejel kantavtor in folk rock glasbenik Vlado Kreslin. Poredoš nam zaupa, da sta s Kreslinom celo daljna sorodnika in, da je zelo ponosen tudi na svoje prekmurske korenine. “Ko se srečava s Kreslinom oziroma kakšnim drugim Prekmurcem, takoj zamenjam narečje v prekmurščino,” doda prekmurski Zagorjan, ki se rad vrača v rodne kraje. Je pa tudi res, da že po nekaj dneh pogreša dom in Zagorje.

Jabolko ne pade daleč od drevesa

Zakonca Poredoš imata tri sinove, ki so vsi končali glasbene šole. Miloš, Samo in Vito občasno sodelujejo pri dveh družinskih glasbenih projektih. Pod skupino z imenom Gallenberg vaganti izvajajo srednjeveško glasbo, v Poredoševi bandi pa igrajo in prepevajo prekmurske narodne pesmi.

Skupina Orlek

Prva asociacija, ki ljudem pade na pamet ob izgovorjavi imena Vlado Poredoš je skupina Orlek. Skupina je bila leta 1989 ustanovljena v Zagorju. Ime nosi po hribu na obrobju Zagorja, nedaleč stran Trbovelj. Bliža se 35-letnica delovanja Orlekov. Idejni vodja, naš sogovornik, o načrtih ob jubileju: “Leta 2024 imamo 35-letnico, in v ta namen že pripravljamo album z gosti.

Se še spomnite, kako so Orleki napovedali lokalne volitve pred štirimi leti? TUKAJ

Skupina Orlek je v času svojega delovanja nastopila na različnih koncih sveta. Koncerti so se vrstili od Kitajske do ZDA. V Moskvi se jim je pripetila zmešnjava pri izboru letališča, na koncertu v Pakistanu so jih varovali ostrostrelci, v Nemčiji pa so zaigrali pred 20 tisoč glavo publiko. A kot pravi Vlado, je bil vrhunec njegove glasbene poti nastop v legendarnem klubu CBGB v New Yorku. Gre za mesto, kjer se je rodil Punk. Tam so nastopale skupine kot so Misfits, Sum 41, Korn, Green Day, Guns’n’Roses in mnogi drugi. “To štejem pri sebi kot nek višek kariere, ker tam so resnično nastopale same klase. Tam so začeli kariero Ramonesi, Andy Warhol je tam imel razstave, med drugimi so nastopili Lou Reed, Blondie… in Orleki! Mi smo bili eni redkih iz bivše Jugoslavije in na to sem sam osebno zelo ponosen.

Orlek: Na odru tudi v “papučah”

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zapora ceste zaradi sečnje dreves

Od 22.4.2024 do 26.4.2024, med 8.00 in 13.00 uro ter med 14.30 in 17.00 uro bo na lokalni cesti Slap-Jevnica-Kresnice-Litija, na odseku med Litijo...
-- OGLAŠEVANJE --