Plačilna valuta ‘kuolm’

0
59

Preprosto, koristno in učinkovito. Menjava. Začelo se je decembra 2012, ko je skupin navdušencev izvedla prvi testni dogodek – izmenjavo novoletnih daril.

Izkazalo se je, da so menjave uporabne in med ljudmi zaželjene. Menjalni krog Zasavja je lokalni menjalni sistem, katerega namen je vzpostaviti uravnoteženo odprto skupnost za medsebojno izmenjavo dobrin, storitev ter medsosedsko pomoč. Menjalni sejmi in drugi dogodki, na katerih prebivalci izmenjujejo darila, oblačila, obutev, sadike in semena, pridelke, pecivo, kruh in knjige so v družbi vse bolj sprejeti in seveda vse bolj obiskani.

Naslednje menjave bodo v soboto, 3. maja 2014.  Dogodki Menjalnega kroga bodo v Zagorju, na Izlakah, v Hrastniku in v Trbovljah. Menjava je tokrat osredotočena na sadike in semena, prve pridelke in druge domače dobrote.
Menjalni krog bo potekal od 10. do 12. ure
– v Zagorju pred tržnico,
– v Hrastniku na tržnici,
– v Hrastniku pri domu društvenih organizacij KS Steklarna,
– na Izlakah na kopališču Medijske toplice od 9. do 12. ure in
– v Trbovljah na stopnišču med DDT in MCT (v primeru dežja v avli DDT) od 9. do 12. ure.

Pri izmenjavah dobrin in storitev si pomagajo z LETS kuponom imenovanim ‘kuolm’. Tako si posamezniki izmenjajo dobrine ali storitve s tretjo osebo. Dogovorjena je tudi vrednost ure storitve in sicer 5 kuolmov ne glede na vrsto dela (sprehajanje psa, pomoč pri učenju …).

Vse skupaj je zelo preprosto, glavni poudarki izmenjav pa so:
– ustvarjanje povezane skupnosti
– vzajemno zadovoljevanje svojih materialnih potreb in potreb ostalih
– povezanost med različnimi sloji in generacijami
– nabiranje izkušenj in restavracija uporabnih pozabljeni znanj
– zavedanje o lastni moči in moči skupnosti
– izkoreninjenje iz potrošniške družbe
– ohranjanje in razvijanje potencialov znotraj lokalne skupnosti
– osebnostna rast

Udeleženci bodo v prihodnjih dneh izmenjevali doma vzgojene sadike vseh vrst, s tem večali lokalno odpornost glede nastalih in prihajajočih kriz, ter krepili skupnost in solidarnost. Kot vedno, so obiskovalci vabljeni, da na stojnice prinesejo in z njih odnesejo tudi stalnico vseh Menjalnih krogov: domače pecivo, kruh, piškote, suho sadje, zelišča, gobe in druge shranke ter kuharska in vrtičkarska literatura.  

Organizatorji dogodka so Lets Zasavje, MC Zagorje ob Savi, Društvo Rast, MC Hrastnik, Društvo Medijske toplice, Športno humanitarno društvo Človek.

foto: hrastnik.si

PUSTI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here