-- OGLAŠEVANJE --

Petanova: “Nikar ne mislite, da se ne obnašamo racionalno”

-- OGLAŠEVANJE --

“Nikar ne mislite, da se v vrtcu ne obnašamo racionalno. Vrtec Hrastnik je še vedno med najcenejšimi vrtci,” je na očitke zaradi podražitve odgovorila ravnateljica Vrtca Hrastnik Maja Petan.

Na stroške dela nimajo vpliva

Maja Petan

Na stroške dela nimajo vpliva, pravi Petanova, saj plače ureja zakon in kolektivna pogodba. Poleg tega od septembra lani v vrtcu deluje en oddelek več, kar pomeni, da so morali zaposliti enega vzgojitelja in pomočnika več, od januarja pa še pomočnika za določen čas, oddelek pa tudi opremiti.

Vrtec Hrastnik je sprejel tudi višje normative, kot so zakonski, to pomeni, da sta lahko v posameznem oddelku dva otroka več. S tem so se izognili čakalnim vrstam za vključitev otrok v varstvo.

Cene živil navzgor prvič po 8 letih

Cene živil se niso dvigovale že vse od leta 2010, je zatrdila Petanova, čeprav imajo trenutno kar 11 diet na podlagi zdravniških potrdil. “Dietna hrana je draga, nimamo zaposlenega dietnega kuharja, prav tako nimamo organizatorja prehrane, tudi perice ne.”

Drago jih stane tudi vzdrževanje osem let starega službenega vozila, ki je kar naprej v popravilu. Poleg tega so v vrtcu sanirali nekatere pomanjkljivosti: uredili so varovala za prste v atriju v enoti Dolinca, sanirati so morali izliv vode v enoti Sonček, prenovili so napeljavo, ki varuje pred udarom strele v enoti Lučka. “Očitano nam je bilo, da smo nazadnjaški, da smo slaba konkurenca, da ne sledimo času. Zato sem se zavezala tudi, da si bom prizadevala za izobraževanje kadra,” pojasnjuje Petanova.

“Ne moremo vzpostaviti reda, če tega ni na papirju”

“Smo med zadnjimi, ki uvajamo časovno omejitev poldnevnega programa do 13. ure. Nekateri starši otroke pripeljejo v vrtec ob 9. uri in jih pridejo iskati malo pred 15. uro.” Po zakonu o vrtcih morajo zagotoviti sočasnost obeh pedagoških delavcev. Tu se pojavi problem, saj imajo pomočnike zaposlene za 4 ure dnevno. Zato si prizadevajo vzpostaviti red, da bodo otroci, vključeni v poldnevni program, vrtec zapustili do 13. ure. Izjema bo veljala za starše z deljenim delovnim časom, ki bodo predložili potrdilo delodajalca.

“Ne moremo vzpostaviti reda, če tega nimamo na papirju. Nekateri starši to izkoriščajo, pričakujemo, da se začnejo odgovorno obnašati tudi oni. Sprememb nismo želeli uvajati za zaprtimi vrati, kot nam je bilo očitano,” je bila nad trditvami ogorčena Petanova.

In kako imajo poldnevni program urejen v sosednjih občinah?

Darja Rakovič

V Vrtcu Zagorje poldnevni program, ki traja od 4 do 6 ur, ni časovno omejen. “Za otroke, ki so vključeni v poldnevni program, ni potrebno, da vrtec zapustijo do 13. ure. To so pravila, ki jih določa ustanovitelj, to je občina, ki je zelo razumevajoča do staršev,” pravi ravnateljica Vrtca Zagorje Darja Rakovič.

Gordana Vranešič

V Vrtcu Trbovlje je poldnevni program, ki prav tako traja od 4 do 6 ur, že več let organiziran od 7. do 13. ure. Vanj se lahko vključijo le otroci, starejši od treh let. Vključeni v poldnevni program praviloma ne hodijo spat po kosilu, kosilo pa jedo različno, od 11.30 do 12. ure.

“S starši otrok, ki so vključeni v poldnevni program, je dogovorjeno, da pridejo otroke iskat do 12.30, torej še preden gredo ostali otroci počivat; njihova pravica je, da spijo v miru, brez motenj,” pojasnuje ravnateljica Vrtca Trbovlje Gordana Vranešič. Dodaja, da gledajo na dobro otrok, ki morajo imeti rutino, kar pomeni, da jih tudi zjutraj starši pripeljejo v vrtec do dogovorjene ure.

SORODNI ČLANKI:

Vrtec v Hrastniku po novem dražji

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prosto in v celoti obnovljeno 75 m2 veliko stanovanje v centru Trbovelj

Na voljo in vseljivo takoj po podpisu pogodbe je dvosobno stanovanje s kabinetom v Trbovljah, na Trgu revolucije 26.  Družba Spekter oddaja stanovanje v najem...
-- OGLAŠEVANJE --