5.1 C
Trbovlje
ponedeljek, 5. decembra 2022
ZON.siAktualnoOd danes obvezne maske tudi v ZD Hrastnik, kako pa je v...

Od danes obvezne maske tudi v ZD Hrastnik, kako pa je v lekarnah in domovih za starejše občane?

Z današnjim dnem so za vstop v zdravstveni dom obvezne zaščitne maske tudi v Hrastniku. To je zadnji od zasavskih zdravstvenih domov, kjer so ponovno uvedli obvezno nošenje zaščitne maske. So pa maske priporočljive oziroma obvezne tudi v domovih za starejše občane in lekarnah, kjer se zadržujejo ranljive skupine prebivalstva.

Za vstop v zdravstveni dom so bile tako zaščitne maske obvezne že kar nekaj časa. V ZD Zagorje so jih za vse paciente z znaki respiratornih okužb uvedli že konec junija, od sredine julija so za vse paciente obvezne v ZD Litija, v ZD Trbovlje pa od 1. avgusta (več o tem TUKAJ). Minuli torek so obvezno uporabo obrazne maske za vse zaposlene, paciente in njihove spremljevalce ter obiskovalce uvedli tudi v Splošni bolnišnici Trbovlje. Spomnimo, da je sicer po pravilih tako, da so maske obvezne za vse od 6. leta starosti dalje.

V domovih za starejše obiskov ne omejujejo

V lekarnah je uporaba maske priporočljiva.

Zaščitne obrazne maske so priporočljive tudi ob vstopu v zasavske lekarne (več o tem TUKAJ), medtem ko so v domovih za starejše občane nekje maske obvezne, drugje priporočljive. V Domu starejših občanov Izlake so obvezne od 22. avgusta dalje, v Domu starejših Hrastnik so priporočljive, enako tudi v Litiji in Trbovljah. Se je pa stanje v domovih za starejše toliko normaliziralo, da obiskov ne omejujejo več in da svojci lahko varovance obiščejo kadarkoli.

“Vse svojce sproti obveščamo o morebitnih pozitivnih izvidih njihovih bližnjih. Po protokolu se stanovalce z okužbo zadržuje v sobah, obiščete pa jih lahko s primerno zaščitno opremo,” pravijo v Domu Tisje v Litiji, kjer svojcem dovolijo obiske s koronavirusno boleznijo okuženih stanovalcev. Podobno so se odločili tudi v Domu upokojencev Franc Salamon, je povedala direktorica Danica Hren. “Priporočila so, da so maske obvezne za zaposlene in za svojce, ki se zadržujejo v prostorih doma. K sreči pa nam vreme omogoča, da so stanovalci veliko zunaj, kjer pa vse poteka normalno, tako da maske tam ni treba nositi,” je pojasnila Hrenova in obenem pohvalila odgovornost svojcev, ki upoštevajo pravila Doma.

Najpomembnejše je zaupanje svojcev

Danica Hren, direktorica Doma upokojencev F. Salamona v Trbovljah

“Radi bi, da bi stanovalci ostali zdravi in moram poudariti, da se za to trudijo tudi svojci, tako da nimamo nobenih problemov glede (ne)nošenja zaščitnih mask. Tudi glede poživitvenih odmerkov za cepljenje se pogovarjamo individualno za vsakega stanovalca posebej in s tem delamo na zaupanju svojcev. To pa je tudi najpomembnejše. Če svojci zaupajo, ni problemov,” je poudarila Hrenova, ki prav tako ne omejuje obiskov nikomur. Tako lahko svojci obiščejo stanovalce tudi ob morebitni okužbi s koronavirnusno boleznijo. “Obiski so dovoljeni za vse. Odločitev o tem pa prepustimo svojcem,” je še dejala Hrenova, ki se ji sicer zdi zelo pomembno, da ni več rdečih con in da so tudi okuženi stanovalci lahko v izolaciji v domskih sobah.

SORODNI ČLANKI:

Zasavski domovi starejših trenutno brez rdečih con

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

VIDEO: Po najdaljši mestni ulici se je zapeljal prvi dobri mož

V spremstvu nagajivih parkeljnov, srčnih angelčkov, zagorskih godbenikov in neverjetnih bruhalcev ognja, se je Miklavž popeljal po mestni vpadnici vse do ploščadi, kjer sta...
X