24.1 C
Trbovlje
sobota, 25. junija 2022
ZON.si1+1=2FOTO: Od 80 do 100 ur dela za eno marioneto, ki ima...

FOTO: Od 80 do 100 ur dela za eno marioneto, ki ima lahko tudi do 18 vrvic

Prvo lutkovno predstavo so si Hrastničani v Kulturnem domu Konzum ogledali pred 74 leti. Hrastniški lutkarji so tri desetletja aktivno delali in uprizarjali simpatične zgodbe. Potem je sledil premor – vse do pred desetletjem, ko je sedanja postava Društva Marionetno gledališče Jurček marionetno dejavnost na pogorišču knapovskega lutkarstva ponovno oživela. Tik pred nastopom od 10. jubileju, smo jih obiskali na vaji. 

Jože Bovhan

Društvu Marionetno gledališče Jurček deluje v Muzeju Hrastnik, knapovske marionete pa so male umetnine – edinstvene lepotice v razstavnih vitrinah. Te bi ostale le muzejski eksponati, če jih “Jurčki” ne bi znova in znova oživljali na odru in skoznje pričarali pravljično vzdušje.

Rdeča kapica je bila tista predstava, ki je leta 2010 na odrskih deskah napovedala preporod lokalnih lutkarjev. Kup drugih je sledilo, ob tem pa Jože Bovhan poudarja, da klasične pravljice (kot so  Sneguljčica, Trnuljčica, itd.) žal izginjajo.

V zadnjih letih so mojstri iz Hrastnika za številne predstave izdelali tudi lutke. Njihovi daleč najbolj priljubljeni predstavi sta Žogica Nogica in Zvezdica Zaspanka, igrajo pa še igre Butalci, Mizica pogrni se, Volk in trije prašički.

Izziv: “Ne bi radi postali moderni, a moramo!”

Predstava Trije prašički in volk je prva, ki so jo odigrali odprto – to pomeni, da vodiči niso očem skriti, torej osebe, ki vodijo marionete so vidne občinstvu, saj so ob marionetah na odru. “Ne znamo še povsem dobro, moramo se še naučiti pravega premikanja, da ne bo izpadalo kot da so vodiči napoti marionetam,” o novosti pripoveduje Bovhan: “Naš oder je majhen in v dvorani ne vidijo vsi vsega in zato bomo morali delati tudi na pristopu odprtega odra.” Odprti oder pa zahteva tudi drugačno, ne splošno reflektorsko osvetlitev dvorane, pač pa je potrebno prilagoditi svetlobni park, kar je tudi svojevrsten izziv, dodaja režiser Matej Kaiser. Posebnost nedeljske predstave ob 10-letnici Društva Marionetnega gledališča Jurček je tudi obisk robotke Eve (Speculum Artium) iz Trbovelj.

Od ideje do uprizoritve minejo trije meseci

Špela Ulaga

S pripravo posamezne marionetne igre dela nikakor ni malo. Po tem, ko se najde ustrezna gledališka predloga, jo zaradi zakonodaje s področja avtorskih pravic najprej priredijo, sledi izdelava scene in lutke ter navezava le-teh na vrvice, da postanejo marionete. Za vsako predstavo je potrebno izdelati nove lutke, pove Špela Ulaga, ki se je leta 2013 vključila v program preko katerega se je naučila posebnih veščin izdelave lutk. Ohranila je dobre odnose v Lutkovnem gledališču Ljubljana in z dovoljenjem vodstva pri njih izdela vse lutke, rekvizite in scenske elemente, ki jih potrebujejo za svoje predstave.

Marioneta potrebuje 80 do 100 ur dela, preden zaživi v vsej svoji posebnosti; lahko pa ima od le 8 vrvic, kadar samo hodi in tudi do 18 vrvic, če izvaja kakšne posebne gibe. Ko je lutka narejena, ji Jože Bovhan nadene še oblačila. “Prašički pač ne smejo biti goli,” hudomušno pripomni, potem jih je potrebno še navezati in vaje se lahko začnejo.

V obliki krožka med učence

Zrelim letom navkljub je družina hrastniških lutkarjev razposajena in v sebi nosi mladosten duh, četudi sami sebe v šali, kot njihove lutke in marionete, štejejo med muzejske eksponate. Društvo Jurček, ki nosi ime po njihovi maskoti, glavni osebi večine starih lutkovnih iger, od samega začetka vodi predsednica društva Jerica Ulaga. Po vaji pred nastopom ob njihovem jubileju se skupinsko pošalijo: “Tam po dopolnjenem 40-em letu ljudje, ki jih vsaj malo ta dejavnost zanima, pridejo in se vključijo, a obvezno morate pripeljati še nekoga, tu smo vsi v parih: Jože in Mojca sta zakonca, Jerca in Špela sestri, Melita in Urška sosedi, …”

Povprečna starost članov se giblje krepko čez 60 let, zato si upravičeno želijo pomlajenih, novih moči. Še vedno se niso sprijaznili, da so v zadnjih letih izgubili kar štiri svoje člane. Letos so se odločili, da pomen kulturne dediščine predstavijo mlajšim rodovom, zato se bodo podali med učence in Špela jim bo predstavila, kako izdelati marionete in lutke ter samostojno uprizoriti predstavo.

 

SORODNI ČLANKI:

FOTO: Lutkarji stari toliko, kot njihove marionete

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Ulična razstava, tokrat v čast Sagor-ju (poznate ime?)

Občina Zagorje ob Savi je v mestnem središču popestrila kulturno ponudbo, saj je ob glavni cesti med krožiščem in Sparom postavila panoje za ulično...
X