-- OGLAŠEVANJE --

FOTO: Lutkarji stari toliko, kot njihove marionete

-- OGLAŠEVANJE --

Častitljivih 70 let praznuje hrastniško lutkarstvo. Lutkarji Društva marionetno gledališče Jurček so obletnico proslavili s slavnostno akademijo in predpremiero Zvezdice Zaspanke.

Ohranjajo dediščino knapovskih marionet

Jerica Ulaga

Pred sedmimi leti, ko so na pobudo starih hrastniških lutkarjev ustanovili društvo, so v Hrastniku spet začeli z zanosom uprizarjati lutkovne predstave, pravljice, takšne kot so bile včasih.

Radi bi se pomladili

“Da ohranimo tradicijo in bogato kulturno dediščino knapovskih marionet, smo se odločili še bolj resno poprijeti za delo, čeprav smo v povprečju stari 61,5 let, torej toliko kot naše marionete,” pravi vodja društva Jerica Ulaga in dodaja, da bi se na vsak način radi nekoliko pomladili, zato si želijo tudi novih članov. Nekoliko so pomladili tudi lutke, saj so poleg starih, ki so razstavni eksponati, izdelali nekaj svojih.

Hrastniški lutkarji, 25 jih je včlanjenih v društvo, so v sedmih letih pripravili deset predstav, njihovo najzvestejše občinstvo pa so njihovi vnuki. Vadijo resno, dvakrat na teden, od 1. septembra do 31. maja; seveda pa vaje izkoristijo tudi za druženje, saj so postali dobri prijatelji.

Tako starih lutk v Sloveniji ni veliko

Zgradbo, v kateri so bile včasih shranjene lutke, pripoveduje Jerica Ulaga, so podrli z buldožerjem, vsaj 100 lutk je bilo v njej, rešili so jih morda 30. Dolga leta so čakale na podstrešju Zasavskega muzeja, kjer so jih pred nekaj leti odkrili in restavrirali: “Upam si trditi, da tako starih lutk v Sloveniji skorajda ni, morda le v ljubljanskem muzeju lutk, skoraj zagotovo pa tako stare lutke niso v uporabi, kot so naše.”

Za otroke bodo lutkarji Zvezdico Zaspanko premierno zaigrali 28. maja ob 15.30 na Festivalu Rdeči revirji v Delavskem domu Hrastnik. Od srede, 24. maja do nedelje, 28. maja, pa je v Galeriji delavskega doma Hrastnik na ogled razstava Marionetnega gledališča Jurček.

Fotogalerija:

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

ANKETA: Kaj bi vi prebrali najprej?

Zanima nas, kakšne vsebine so vam najbolj všeč. Kaj je tisto, kar bi prebrali najprej.
-- OGLAŠEVANJE --