17.7 C
Trbovlje
sobota, 25. septembra 2021
ZON.siAktualnoFOTO: Lutkarji stari toliko, kot njihove marionete

FOTO: Lutkarji stari toliko, kot njihove marionete

Častitljivih 70 let praznuje hrastniško lutkarstvo. Lutkarji Društva marionetno gledališče Jurček so obletnico proslavili s slavnostno akademijo in predpremiero Zvezdice Zaspanke.

Ohranjajo dediščino knapovskih marionet

Jerica Ulaga

Pred sedmimi leti, ko so na pobudo starih hrastniških lutkarjev ustanovili društvo, so v Hrastniku spet začeli z zanosom uprizarjati lutkovne predstave, pravljice, takšne kot so bile včasih.

Radi bi se pomladili

“Da ohranimo tradicijo in bogato kulturno dediščino knapovskih marionet, smo se odločili še bolj resno poprijeti za delo, čeprav smo v povprečju stari 61,5 let, torej toliko kot naše marionete,” pravi vodja društva Jerica Ulaga in dodaja, da bi se na vsak način radi nekoliko pomladili, zato si želijo tudi novih članov. Nekoliko so pomladili tudi lutke, saj so poleg starih, ki so razstavni eksponati, izdelali nekaj svojih.

Hrastniški lutkarji, 25 jih je včlanjenih v društvo, so v sedmih letih pripravili deset predstav, njihovo najzvestejše občinstvo pa so njihovi vnuki. Vadijo resno, dvakrat na teden, od 1. septembra do 31. maja; seveda pa vaje izkoristijo tudi za druženje, saj so postali dobri prijatelji.

Tako starih lutk v Sloveniji ni veliko

Zgradbo, v kateri so bile včasih shranjene lutke, pripoveduje Jerica Ulaga, so podrli z buldožerjem, vsaj 100 lutk je bilo v njej, rešili so jih morda 30. Dolga leta so čakale na podstrešju Zasavskega muzeja, kjer so jih pred nekaj leti odkrili in restavrirali: “Upam si trditi, da tako starih lutk v Sloveniji skorajda ni, morda le v ljubljanskem muzeju lutk, skoraj zagotovo pa tako stare lutke niso v uporabi, kot so naše.”

Za otroke bodo lutkarji Zvezdico Zaspanko premierno zaigrali 28. maja ob 15.30 na Festivalu Rdeči revirji v Delavskem domu Hrastnik. Od srede, 24. maja do nedelje, 28. maja, pa je v Galeriji delavskega doma Hrastnik na ogled razstava Marionetnega gledališča Jurček.

Fotogalerija:

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

So drugačni – pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant …

Z naraščanjem življenjske dobe narašča tudi število obolelih ljudi za demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje. Včeraj...

Funk Fu z novim singlom Skica

Pokopališke poti do nove podobe

Obvestilo o POPOLNI zapori parkirišč