0.2 C
Trbovlje
sreda, 6. decembra 2023
ZON.siAktualnoKnapi decembra nikoli ne pozabijo na svojo zavetnico

Knapi decembra nikoli ne pozabijo na svojo zavetnico

V soboto, 4. decembra, je godovala sveta Barbara, zavetnica rudarjev. Da so se ji nekoč in tudi še danes, ko rudniki ne obratujejo več, ljudje z veliko mero spoštljivosti poklanjali, ni potrebno v Zasavju, znanem po knapovskih revirjih, posebej izpostavljati. Čestitke so ob tem izrekli v Rudarskem in muzejskem etnološkem društvu, Rudniku Sitarjevec, RMED Perkmandeljc Trbovlje in s strani Občine Zagorje.

Urban Berger

Urban Berger, glavni tehnični vodja rudnika v RTH, je povedal, da je “godovni dan svete  Barbare bil pred 2. svetovno vojno najbolj čislan rudarski praznik, kasneje zaradi političnih razmere čaščenje svetnikov ni bilo zaželeno in se je zato rudarski praznik bolj obeleževal 3.julija – v spomin na stavko zasavskih rudarjev, se je pa priporočanje rudarjev znova začelo izraziteje izkazovati ob koncu 80-ih let prejšnjega stoletja.” Tradicija se tako ni nikoli zares opustila, saj se je zatekanje k zavetnici rudarjev sveti Barbari praznovalo v neuradni obliki, potihoma, tudi tedaj, ko to odkrito ni bilo mogoče. Berger še pove, da so v RTH trenutno zaposleni le trije, da pa precej več ljudi sicer še dela za družbo v obliki s.p.-jev in po pogodbah, in vsi ti so dolgoletni rudarji – zato seveda ta praznik obeležijo z zdravico, krajšim kulturnim programom in malo zakuske.

Čestitke tudi s strani RMED in zagorskega župana

Župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan je ob tem prazniku vsem rudarjem ter njihovim družinam iskreno čestital in izrazil globoko spoštovanje.

»V naši občini spoštujemo knapovsko tradicijo naših dedov in pradedov, ki so kopali globoko pod zemljo in s trdim delom in krvavimi žulji gradili našo prihodnost. Zato bomo v Zagorju to tradicijo vedno spoštovali, negovali spomin nanjo in se zgledovali po naših prednikih, ki so nam ustvarili sedanjost. Srečno!« je ob tem zapisal župan.

Dogodek pod okriljem RMED Perkmandeljc Trbovlje

Prav tako so se s čestitko knapovskim ljudem in družinam celotnega Zasavja, ki sovpada z decembrskim prazničnim časom, poklonili tudi v Rudarskem in muzejskem etnološkem društvu Srečno Zagorje. RMED Perkmandeljc Trbovlje pa je na predvečer godovnega dne svete Barbare pripravil kulturni program v sodelovanju Delavskega doma Trbovlje, Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje, JSKD Izpostave Trbovlje in OŠ Trbovlje.

V Litiji prižig luči prav na Barbarin dan

V Rudniku Sitarjevec v Litiji

Občina Litija je 4. decembra praznične luči prižgala z dvojnim namenom – v duhu decembrske osvetlitve mesta in tudi simbolno v Rudniku Sitarjevec, ob kipu sv. Barbare, zavetnice rudarjev, ki je godovala prav v petek.

“Od tukaj naj razsvetlijo naše mesto in hkrati tudi naša srca, v tem nemirnem času,” so zapisali na Občini Litija.

SORODNI ČLANKI:

To, kar se v črnem rovu s kuolmom zacementira, ostane za vse življenje

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTO: Iz Dola je Miklavž odšel na veličasten sprevod v Zagorje

Miklavž se je najprej ustavil na Dolu pri Hrastniku, kjer so pripravili bazar, nato pa se je v spremljavi orkestra, bruhalcev ognja in množičnih...