-0.5 C
Trbovlje
petek, 8. decembra 2023
ZON.siAktualnoNe le v filmu Orkester, Zagorjanko najdete tudi v filmu Kajmak in...

Ne le v filmu Orkester, Zagorjanko najdete tudi v filmu Kajmak in marmelada pa v reklami za Mobitel

Marjana Mlinarič Pikelj

Smeh je pol zdravja, to že tako vemo. Nasmejani obrazi so zaželeni in prav takšen je obraz Marjane Mlinarič Pikelj. Poznamo jo kot dolgoletno predsednico Pihalnega orkestra Svea, ki pa je te dni “posle” predala naprej. Amaterska igralka je navdušila gledalce z zadnjo filmsko vlogo v Orkestru, pri pripravi intervjuja pa nas je presenetila z zanimivimi igralskimi referencami. 

Njeno ime smo povezovali s SVEO, zagorsko Komunalo, občinskim svetom, gledališčem in Pihalnim orkestrom, SVEA. To pa zagotovo še zdaleč ni vse.

Zagorska deklica iz Farčnikove kolonije je gimnazijo končala v Trbovljah, študij prava pa v Ljubljani. Ko se je poročila, se je preselila na Izlake in je ponosna na to, da je ostala zvesta Zagorju.

Kar kmalu ste postali mamica?

»Pa še res je. Že pri rosnih dvaindvajsetih letih sem se poročila in rodila sina. Torej med študijem. Po študiju sem najprej delala na več mestih za določen čas, dokler se mi ni ukazala prilika za stalno službo. Tako sem bila nekaj časa zaposlena na Centru SIS materialne proizvodnje samoupravne interesne skupnosti, pa na zagorski občini, a od leta 1986 do 2013 na SVEI in na koncu na Komunali Zagorje, kjer sem dočakala upokojitev.«

Dolgo ste bili tudi predsednica Pihalnega orkestra SVEA. Kako in kdaj se je začelo vaše sodelovanje z njimi?

»Takrat sem bila zaposlena v SVEI. Začelo se je leta 1991, ko smo podpisali pogodbo o generalnem sponzorstvu Delavskega pihalnega orkestra, ki se je potem preimenoval v Pihalni orkester Svea Zagorje. Pokroviteljska sredstva so godbenikom prišla še kako prav, saj so nakupi novih glasbil, uniform in številna gostovanja predstavljali velik finančni zalogaj.«

Marca letos pa sem predsedniško palico predala novi predsednici Tjaši Polc. Mislim, da je to dobra izbira, ker je članica orkestra in zato, ker mislim, da so spremembe nujne vedno in povsod.«

Nastopili ste v filmu Orkester, še pred tem leta 2016 v Tuper vare, prav tako pa vas najdemo tudi v filmu Kajmak in marmelada. Pa še v kakšni reklami …

Zagorjanka

»V filmu Kajmak in marmelada smo kot statisti sodelovali člani iz Kulturnega društva Svoboda Elektroelement Izlake, Gledališka skupina. Za osrednjim omizjem sva bila Ivo Klančišar in jaz. Govorili smo einserji-zwaierji (ajnzerji, cvajerji). Snemali smo vso noč, drugi dan skoraj nisem mogla hoditi, tolikokrat sem morala vstati in sesti. Ob sedmih zjutraj pa sem že morala službeno biti na sodišču v Krškem.

2018 sva s Strašnim Jožetom posnela reklamo za hotel Delfin. Ko so Orleki snemali njihov spot o volitvah, sem sodelovala kot kandidatka za županjo. Reklamo za Mobitel pa smo snemali po velikem mrazu ob štirih zjutraj na ljubljanski tržnici.

Kakšna pa je zgodba s filmom Orkester?

Nekdo mora voditi društvo.

Kaj se pripravlja, nismo vedeli. Vsaj jaz ne. To je bilo pa tako. Nekaj časa sta nas spremljala Matjaž Luzar in Petra Vidmar in to na Ohridu, na tekmovanju v Italiji pa so bili trije: Matjaž Luzar, Petra Vidmar in Simon Tanšek. Očitno so že načrtovali in opazovali.

Jeseni 2019 smo izpolnjevali neke ankete. Simon Tanšek mi je zaupal, da mi bo Matjaž Luzar dal vlogo v filmu. Še bolj sem postala radovedna, ko mi je Petra Vidmar rekla: Veš, na filmu boš morala imeti enako frizuro!

Takrat so nam povedali, da bodo snemali film Orkester. Kmalu sem dobila tudi scenarij. Oktobra sem imela dopust in takrat smo se v Viba filmu srečali s poklicnimi igralci, imeli nekaj bralnih vaj in na delo! Nekaj kadrov, lahko rečem nekaj sekund smo posneli na trgu v Slovenj Gradcu. Zmrzovala sem v kostimčku, čeprav sem imela dvojne nogavice in pleharsko jakno. To je prizor, ko ima avstrijska županja govor. Snemali smo od jutra do večera, na koncu pa me v kadru sploh ni! Na Rogli smo ponoči na minusu in po snegu, ponavljali prizore iz različnih kotov. Igralski kruh je težko prislužen, zdaj po teh izkušnjah vem, da jim ni lahko. Na snemanje pa ne bi šla še enkrat, preveč je naporno.

Po snemanju filma sem nekaj časa ob ogledu vsakega filma gledala le statiste. Zanimiva in težka izkušnja.

Sicer pa smo se v orkestru veliko smejali, vedno smo bili zelo povezani, odkriti in prisrčni, pa je zato bilo vsem lažje. Priznam, da smo po končanem delu žurirali, vendar moram povedati, da toliko pijanstva, kot je prikazano, v resnici ni. Nekoč je bilo tega več.

Trema?

Marjana Mlinarič Pikelj

Bala sem se predpremiere. Bo naše delo všeč publiki? Pa je bil film odlično sprejet. Se pa že nekaj govori tudi o nadaljevanju – Orkester gre na jug.

Sicer se na odru resnično počutim kot doma. Se je že zgodilo, da me je na moje veliko presenečenje zgrabila trema. Res pa je, da je malo le mora biti. Bojim se bolj zaradi drugih. Se zgodi, da se nekdo zmoti in kar obstane. Glede na to, da smo dobro uigrani se medsebojno rešujemo.

V igri, kjer igram tajnico v zakonski svetovalnici, je vsebina tako smešna, da soigralcev kar ne smem gledati, da se ne bi smejala …

V eni drugi igri po scenariju jočem in sem nagnjena nad mizo, celo gospa v prvi vrsti je zaradi zgodbe jokala. Jaz pa sem se v resnici smejala, gledalci namreč ne vidijo tistega, kar vidim jaz.«

Marjana je tudi odlična kuharica in ustvarjalka, kar dobro vesta mož in sin. Njene spretne roke in ljubezen do lepega ustvarjajo venčke, aranžmaje, okraske … Marjanin dom pa je, predvsem poleti, kot pravljični cvetni vrt.

 

Svetovna premiera filma, v njem pa zagorski pleharji

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Pismo ravnateljice in profesorice: 120 so jih našteli na Okrogarjevi šoli

Začetki Osnovne šole Toneta Okrogarja segajo v leto 1903. Iz zapisov 120-letnega delovanje šole je moč razbrati, da se v teh starih prostorih srečujejo...