-- OGLAŠEVANJE --

Na zagorski kolesarski stezi že napisali prve kazni!

Policisti so uporabnikom kolesarske steze v Zagorju že izrekli globe in opozorila, smo izvedeli na Policijski upravi Ljubljana. Kazni se gibljejo od 40 do 80 evrov. 

-- OGLAŠEVANJE --

Kolesarji, ki so se vozili po stezi v Zagorju, so si v večini prislužili kazen ali opozorilo, ker niso vozili po desni strani kolesarske steze glede na smer vožnje. Za kršitev je predpisana globa 40 evrov. Rajko Gabrovec, načelnik Policijske postaje Zagorje nam je povedal, da je promet po kolesarski stezi vključen pod splošni nadzor. “Posebej steze ne kontroliramo. Lahko pa zdaj, ko je vreme lepše in promet na kolesarki bolj gost, ljudje pričakujejo, da bodo srečali tudi kakšnega policista,” je še dodal načelnik.

Na policijski postaji Zagorje so našteli še druge, najbolj pogoste kršitve kolesarjev. Vozniki hitrosti in načina vožnje kolesa ne prilagodijo poteku, tehničnim in drugim lastnostim ceste ter svojim vozniškim sposobnostim tako, da bi lahko ves čas vožnje obvladovali vozilo. Tudi globa za takšen prekršek znaša 40 evrov. Z enako vsoto so kaznovani še tisti, ki hitrosti vožnje ne prilagodijo.

“Pogosto voznik izpušča krmilo ali vozi vozilo po enem kolesu,” še opažajo zagorski policisti. Takšnega prekrškarja se oglobi s 40 evri, 80 evrov kazni pa dobi kolesar, ki ne upošteva določil o prednosti.

Zakon ne določa posebne omejitve hitrosti za kolesarje

Ker posebne omejitve hitrosti vožnje na kolesarski stezi ni, morajo uporabniki upoštevati splošna določila.

v naselju 50 km/h
izven naselja 90 km/h
območje omejene hitrosti 30 km/h
območje skupnega prometnega prostora 20 km/h
območje umirjenega prometa in območje za pešce 10 km/h

Splošne omejitve hitrosti, ki veljajo tudi na kolesarski stezi

Tudi pešec na kolesarki lahko dobi kazen

Če na vozišču ali ob njem ni pasu za pešce, pešpoti ali pločnika, je pa kolesarska pot ali steza, smejo pešci hoditi po njej. Pri tem ne smejo ovirati kolesarjev ali voznikov lahkih motornih vozil.

Za kršitev pešca čaka kazen v višini 40 evrov.

Posebna prevozna sredstva, kot so na primer skiro, rolerji, rolke, otroško kolo s pomožnimi kolesi, smejo udeleženci v cestnem prometu uporabljati tam, kjer so tudi ni , a pri tem ne smejo ovirati ali ogrožati pešcev. Način in hitrost gibanja morajo prilagoditi razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci.

Odgovorna in premišljena uporaba cestnih površin za vse

Tako kolesarji in druge ranljivejše skupine v prometu, opozarjajo iz PU Ljubljana, naj najprej tudi vsak udeleženec sam poskrbi za svojo varnost, upošteva pravila ter se izogiba nevarnim in kritičnim situacijam. Vsi udeleženci naj bodo pozorni na tudi na ostale, svetujejo, ter pazljivi naj bodo predvsem pri prečkanju cest, prehitevanju, zavijanju v križiščih ter pri posebnih razmerah.

Iz PU Ljubljana so nam poslali osnovna pravila, ki jih morajo upoštevati kolesarji:

– Bodite pozorni na prometno signalizacijo (prometne znake) in jo upoštevajte.
– Na mestih, kjer promet ureja semafor, morate upoštevati svetlobne znake.
– Ne vozite pod vplivom alkohola.
– Pred spremembo smeri vožnje večkrat poglejte, kaj se dogaja za vami, ter pravočasno in odločno nakažite svoj namen.
– Upoštevajte pravila prednosti, ki veljajo za kolesarje v križiščih, še posebno tam, kjer so označene kolesarske steze.
– Vozite po kolesarski stezi in kolesarskem pasu ali poti. Vedno uporabljajte le površino, ki je namenjena kolesarjem (označena s prometnimi znaki in talnimi označbami). Po takšnih površinah morate voziti po desni kolesarski stezi glede na dovoljeno smer vožnje, na dvosmerni kolesarski stezi pa po desni strani steze.
– Če ni kolesarske steze ali pasu, vozite ob desnem robu vozišča v smeri vožnje, in sicer čim bližje robu vozišča.
– Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti morate imeti na sprednjem delu kolesa prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani kolesa pa rdečo pozicijsko luč. Tu mora biti nameščen še rdeč odsevnik, na obeh straneh pedalov morate imeti rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.
– Če vozite v skupini kolesarjev, vozite drug za drugim.
– Kolesarji, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije, lahko vozijo v skupini, ki jo morajo sestavljati najmanj štirje kolesarji.
– Promet skrbno opazujte in predvidevajte ravnanje drugih udeležencev.
– Še posebno pozorni bodite na vozila, ki vas dohitevajo in prehitevajo.
– V križiščih bodite še posebno previdni, z roko odločno nakažite smer in se prepričajte, ali so vas opazili. Če je situacija nejasna, raje stopite s kolesa in pojdite čez križišče peš.
– Da vas bodo drugi udeleženci v cestnem prometu, pešci in vozniki, hitreje opazili, uporabljajte zvonec.
– Ponoči poskrbite, da boste še vidnejši (obvezne so luči, odsevniki, priporočljiva so svetla oblačila).
– Prtljago vozite v za to namenjeni košarici ali pritrjeno na prtljažniku. Roke imejte proste za vodenje krmila in nakazovanje smeri.
– Nikoli ne smete: krmila kolesa izpuščati iz rok, dvigniti nog s pedal, voditi, vleči ali potiskati drugih vozil, pustiti se vleči ali potiskati, prevažati predmetov, ki bi vas ovirali pri vožnji, ali voziti drugih oseb, razen če je z zakonom določeno drugače.
– Če je treba, za svojo varnost raje ustavite in pustite vozilo/a mimo.
– Vaše kolo naj bo redno vzdrževano in tehnično brezhibno.
– V obvezno opremo kolesa spadajo zvonec, luč za osvetljevanje ceste, zadnja rdeča luč, zadnji rdeči odsevniki, rumeni odsevniki na pedalih, brezhibna zadnja in sprednja zavora in bočni odsevniki.
– Na kolesu je priporočljivo imeti distančnik z odsevom, ščitnik verige, blatnike, ustrezne pnevmatike, ustrezen sedež in ogledalo.
– Voznik in potnik na kolesu morata imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado. Čelado priporočamo tudi odraslim kolesarjem.

FOTOGALERIJA: Z “biciklom” od Zagorja do Izlak

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTO: Zgodilo se je točno to, kar so si želeli – obiskovalci so bili zelo presenečeni!

Gibalne predstave, plesni in pevski nastopi, koncerti, ulični performansi, delavnice, kulinarika in odlično predpoletno vzdušje so zaznamovali vse štiri dni hrastniških Rdečih revirjev. Mojca Ulaga,...
-- OGLAŠEVANJE --