-- OGLAŠEVANJE --

Medtem, ko postavlja na noge nova podjetja, si že išče dobre naslednike

-- OGLAŠEVANJE --

Svojo karierno pot je začel točno tam, kjer je danes. Le da je bila tedaj Iskra, danes je Katapult. Zasavca po srcu in duši Mihaela Gornika pozna veliko mladih zasavskih podjetnikov, saj so z njim v programu Podjetno v svet podjetništva naredili prve korake na svoji samostojni poslovni poti. Pred kratkim je stopil v čevlje direktorja Katapulta, kjer znova pomaga začetnikom, tokrat start up podjetjem z dobro idejo. Kljub vsem nalogam inkubatorja pa še vedno skrbi za najvišjo raven kakovosti izdelkov v Dewesoftu.

»Cilj Katapulta za naslednje 2 leti je odpreti še 2 ali 3 svoje firme in nuditi podporo start up podjetjem,« naniza kratkoročne cilje Gornik. Na dolgi rok pa so vsi napori usmerjeni v zdaj že vsem poznano Mesto Akrobatov. Tam bo svoj prostor po izgradnji našel Katapult, ki bo pomembno funkcijo opravljal tudi v postavljanja. Mišo, kot ga bolje poznajo sodelavci in prijatelji, ima pogoje za upokojitev. To pa nikakor ne pomeni, da entuziazma in idej nima. Prav nasprotno.

Katapultovci pod njegovim vodstvom odpirajo Katapult Media, novo podjetje, ki bo skrbelo še za en aspekt potreb novopečenih podjetnikov. Še eno Katapultovo podjetje – Metal, ki je del Zasavskega podjetniškega inkubatorja, je že prineslo prve dobre rezultate, letos ciljajo na milijon evrov prihodkov, naslednje leto še enkrat toliko.

»V Trbovljah obvladamo hardware. Zato sprejemamo zagonska podjetja, ki imajo nek izdelek. Mi pomagamo pripraviti vezja, ohišje, lahko testiramo izdelek …in v tem smo najboljši,« nadaljuje direktor Katapulta. Posebnost trboveljskega inkubatorja je tudi, da od »prišlekov« ne terjajo odstotkov lastništva.

Da bo lažje razumeti, nam prvi mož Katapulta predstavi, kdo spada v Katapult. Za razliko od večine tovrstnih pospeševalnikov Katapult sprejemajo tudi dijake, študente, ki imajo dobro idejo, a nimajo možnosti, da bi odprli svoje podjetje, niti finančnega zaledja. V prvi vrsti je pomembna ideja in pravi človek. V takšnem primeru najdejo stroškovno mesto znotraj Katapulta in se lotijo vsega kar spada v razvoj in prodajo produkta. Inkubiranca peljejo približno do 10.000 evrov prihodkov, potem določene storitve zaračunajo. Ko pride le ta do 100.000 evrov mora odpreti svoje podjetje. Še vedno pa mu nudijo mentoriranje, razne storitve kot je računovodstvo in administracija, tudi poslovne prostore …

Vsaka ideja ima individualno obravnavo

Drugi paket so podjetja, ki imajo idejo, so izdelek deloma že razvili, a se je ustavilo. Na tej točki priskočijo strokovnjaki, ki so del Katapultove družine in s skupnimi močmi produkt pripravijo za industrializacijo.

Tretjo možnost smo že omenili – in sicer, ko se izkaže potreba na trgu in znotraj podjetja ustanovijo še eno podjetje, ki bi odgovarjalo na izraženo potrebo. To je bila Založba 5ka, nedavno Katapult Metal, trenutno se ustanavlja Katapult Media.

Z okoli 700.000 evrov letnega prihodka Katapult preživi sam sebe. Finančni viri so zanje administracija in računovodstvo za okoli 70 podjetij, v kar spada tudi kadrovsko svetovanje in urejanje, varstvo pri delu … Del sredstev prejmejo iz dobička lastnih ustanovljenih podjetij, nekaj iz izobraževanj in nekaj iz državnih sredstev, saj izvajajo programa SIO in Hardware start up.

Dewesoft in Katapult sta neločljivo povezana.

Kot pomemben, bolj mehki del vsebin Katapulta so izobraževanja, saj v sodelovanju z Dewesoftom večkrat letno pripeljejo predavatelje iz vsega sveta, ki svoje znanje predajajo inkubirancem in tudi zunanjim gostom. Nekaj, kar najbolj navdušuje tudi obiske podjetnikov iz tujine so delavnice SOS šole in Katapult Robotike. Zakaj? V razne delavnice so vključeni otroci vse od vrtca do zaključka osnovne šole, ki spoznavajo osnove matematike na povsem drugačen način kot to počno v šoli. In kot pravi slavna trboveljska robotka Eva: »Brez matematike tudi mene ne bi bilo.«

Katapult postaja premajhen

Letos do konca leta bo na mestu nekdanjega Hardija stala nova hala, kjer bo poleg Dewesofta del prostorov pridobil tudi Katapult. Ravnokar omenjena SOS šola z Alenko Knez bo na novi lokaciji vsako soboto izvajala delavnice za tiste, ki želijo matematiko osvojiti drugače kot le s pisnimi računi v zvezek.

Ker že pred izgradnjo Mesta Akrobatov več prostora potrebuje Katapult, so najeli stavbo Žita (za nekdanjo Iskro), kjer je primeren prostor za proizvodnjo in nekaj pisarn. Tako se vsako leto širi Katapult s svojimi dejavnostmi kot tudi partnerji, ki najdejo v Trbovljah pomoč, ki je ključna pri razvoju dobre ideje.

Pred štirimi leti smo s takratno direktorico Uršo Goršek Poznič pripravili pogovor ob zagonu prvega lastnega produkta – to je bila Založba 5ka, ki je od takrat na trg poslala nešteto knjig slovenskih avtorjev. Pozničeva je postavila dobre temelje za Katapult in prav na njenih pobudah se je zgodila marsikatera uspešna zgodba. »Velika izguba za Katapult« oceni odhod Pozničeve Gornik, saj so do zadnjega upali, da se bo vrnila in prevzela vajeti. Trboveljčanka je vodstveno mesto prepustila zaradi zdravstvenega stanja, vseeno pa ostaja tesno povezana z delom Katapulta tudi v prihodnje. Mihael Gornik tako nadaljuje vodenje zasavskega pospeševalnika, zaupa pa nam, da tako v Dewesoftu kot v Katapultu že pripravlja svoje naslednike.

Katapult ni le inkubator, postavlja lastne zgodbe o uspehu!

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Napihal čez 1 mg/l in kar na licu mesta ostal brez izpita

Policisti so minuli vikend na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V petek je bila občanu zasežena zelena rjava posušena rastlina (sum konoplja)...
-- OGLAŠEVANJE --