2 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.si1+1=2Le kaj počnejo najboljši italijanski študenti naravoslovja v Zasavju?

Le kaj počnejo najboljši italijanski študenti naravoslovja v Zasavju?

Dewesoft so ta teden obiskali najboljši študenti naravoslovja različnih italijanskih univerz. Za 12 študentov iz Rima, Milana, Trsta in Pise so v podjetju pripravili različna strokovna izobraževanja in praktične delavnice, ogledali pa so si tudi lepote Zasavja, so jih navdušili predvsem naravno okolje in prijazni domačini.

Matteo Nori

“Z Dewesoftom smo prišli v stik v okviru našega projekta gradnje formule, ko smo morali narediti nekaj testov na vozilu. Zelo so nam pomagali z njihovimi merilnimi instrumenti in tehnično podporo, zato imamo z njimi zelo dobre izkušnje in posledično smo zelo zadovoljni z rezultati našega projekta. Zato sem vesel, da smo dobili priložnost za ta poletni kamp, kjer se dopoldan veliko naučimo, ob popoldnevih pa spoznavamo družabno življenje v Zasavju,” je povedal Matteo Nori iz Pise, ki bi bil v prihodnje zelo počaščen, če bi imel priložnost sodelovati z Dewesoftom, čeprav je po zaključku študija za sodelovanje že dogovorjen z nekim drugim podjetjem. 

Navdušujejo se nad hribovjem in povezanostjo ljudi

Povedal je še, da so s prijatelji že na poti v Trbovlje veliko govorili o Sloveniji in se strinjali, kako lepa je dežela, predvsem jih je navdušilo, koliko zelenega okolja imamo v Trbovljah, saj so iz domačih krajev vajeni goste poselitve betonskih naselij.

Paolo Gnata

Ko so morali za potrebe tekmovanja testirati raketo na univerzi v Milanu, je prav tako vskočil Dewesoft in Paolo Gnata je tako teden kot eden od najboljših dobil priložnost, da lahko zasavsko podjetje, ki se v svojem segmentu uvršča med top 5 podjetij na svetu, spozna tudi čisto od blizu. “Z Dewesoftovimi instrumenti smo dobili zelo uporabne informacije, ta priložost pa je za nas zelo dobra, ker bomo njihove merilne sisteme uporabljali tudi v prihodnjem študijskem obdobju na novih tekmovanjih in izzivih,” je dejal Gnata, ki je v Zasavje prišel s svojimi starši in na poti prav tako občudoval hribovje, ki ga je spominjalo na italijanske Alpe, kjer je v preteklosti preživel veliko časa. 

Giovanni Zannesse

Podobno je o Sloveniji in Zasavju povedal tudi Giovanni Zannese iz nam najbližjega Trsta. V Dewesoftu pa ga je navdušila predvsem navezanost sodelavcev. “Čuti se povezanost ljudi, tega, da gredo sodelavci popoldan skupaj na pijačo, v Italiji ne vidiš,” je dejal Zannese in dodal, da so bili v Dewesoftu zelo odprti za sodelovanje z njimi tudi, ko so uporabljali njihove merilne naprave v času študija. “Če smo imeli težave, smo jih poklicali in vedno so se hitro odzvali in rešili naše težave,” je izkušnje opisal tudi študent Danielle Radioconi iz Rima. 

Italijanski profesor: Z nobenim podjetjem sodelovanje ni tako enostavno!

Profesor Luigi Bregrant

Najboljše italijanske študente naravoslovja je sicer v zasavskem podjetju spremljal tudi  profesor z univerze v Trstu Luigi Bregrant. Z Dewesoftom se je spoznal pred nekaj leti, navdušilo pa ga je predvsem, kako enostavno je sodelovati s podjetjem in kako odprti so za sodelovanje z univerzami. “Poletni kamp je namenjen temu, da študentje meritve spoznajo tudi z drugega vidika – da pričenjo razumevati, zakaj so tako pomembne. Ko dobiš širino znotraj specifičnega področja, lahko delaš bolj modre odločitve. Upam, da so izkoristili priložnost tudi za povezovanje in da se bodo v prihodnjih mesecih kdaj poklicali, ko bodo rabili pomoč eden drugega,” je povedal o letošnjem kampu, ki bo v prihodnje postal tradicionalen, Dewesoft pa bo v Trbovlje pripeljal tudi iz drugih držav, kjer imajo podružnice. 

Darja Jerič

“Prvi cilj izobraževalnega poletnega tabora je prenos znanja in veščin s področja merilne tehnologije, drugi namen je dvigovanje zavesti o blagovni znamki Dewesoft, saj imamo že dolga leta podružnico v Italiji, kjer so bili pravzaprav pobudniki za ta tabor. Gre za unikatno možnost povezovanja javnega izobraževanja in gospodarstva, ker se da tako narediti veliko več in veliko hitreje,” je povedala Darja Jerič iz oddelka marketinga in prodaje ter poudarila, da se jim zdi izjemno pomembno, da mladim strokovnjakom že v času študija razkrivajo, kam gre tehnologija, in jim odpirajo vrata ter predajajo znanje. Poletni izobraževalni kampt se bo torej vrnil že naslednje leto, želijo pa si nanj pripeljati tudi slovenske študente, je še dodala Jeričeva. 

Poleg meritev na električnem modelu avtomobila in skiroju ter na modelu letala oziroma elisi rotorja helikopterja so sicer italijanski študenti letos spoznali še delovanje podjetja, ki slovi po posebni lastniški strukturi, saj imajo priložnost solastništva vsi zaposleni, in podjetniškega pospeševalnika Katapult, razkazali pa so jim tudi lepote Zasavja – imeli so izlet na Mrzlico, Rusko stezo, obiskali pa so tudi vsa zasavska mesta. 

 

SORODNI ČLANKI:

Šolarji, vabljeni v Dewesoft: Iz hobija lahko razvijete poklicno pot, tudi če imate najraje videoigre

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...