-- OGLAŠEVANJE --

Jure in Manja na leto plačata kar 380 evrov več za vrtec kot prijatelji v sosednji občini

-- OGLAŠEVANJE --

V štirih zasavskih občinah smo preverili, kakšne so cene vrtca. Največ plačujejo trboveljski starši, nič kaj veliko ne zaostajajo v Litiji, bistveno nižja pa je cena za starše, ki imajo svoje otroke v hrastniškem ali zagorskem vrtcu.

Zadnji, ki so cene programov dvignili, so bili v Trbovljah, kjer so občinski svetniki dvignili roke za podražitev, višje položnice bodo starši prejeli šele v decembru (

Več o tem smo pisali TUKAJ). V Litiji se je vrtec podražil s septembrom, v Hrastniku letos julija. Na istem znesku pa najdlje vztrajajo v Vrtcu Zagorje, kjer so ceno zadnjič zvišali lani junija in, kot zagotavlja ravnateljica Darja Raković – ta za vseh 654 otrok, kolikor jih obiskuje predšolsko vzgojo v Zagorju, ostaja nespremenjena do konca tega leta. Kot predvideva ravnateljica Mojca Perić na istem do konca leta ostajajo tudi v Hrastniku, kjer skrbijo za 279 otrok.

Manj gotova je cena v Litiji, kjer so občinski svetniki nov izračun potrdili letos junija, višje cene vrtca se obračunavajo od septembra. V litijski vrtec je vključenih 600 otrok, znesek plačila vrtca pa negotov: »Če bo cena ostala do konca leta enaka, težko rečem, saj je vse odvisno od tega, koliko se bodo podražili stroški dela. Ob morebitnem povišanju stroškov dela, ki predstavljajo od skoraj 80 odstotkov cene programa, je dvig cene nujen (ali pa ta del pokrije kdo drug – ministrstvo, občina),« pojasni ravnateljica Lili Plaskan.

Uporabili smo podatke zasavske družine in pripravili primerjalno tabelo, če bi 2-letni Miha hodil v Vrtec v Zagorju, Trbovljah, Hrastniku ali Litiji. Koliko bi za njegovo varstvo v polnem programu plačevala Manja in Jure, ki sta v 5. dohodkovnem razredu in plačujeta 35% programa?

Vrtec Plačilo staršev zadnja podražitev
Vrtec Hrastnik 173,26 1. 7. 2022
Vrtec Zagorje 176,80 1. 6. 2021
Vrtec Litija 202,27 1. 9. 2022
Vrtec Trbovlje 205,32 1. 11. 2022

Vir: spletne strani vrtcev

Torej, če bi Miha hodil v Vrtec Trbovlje (s predpostavko, da cene ostanejo enake), bi Manja in Jure v enem letu plačala dobrih 380 evrov več kot, če bi ga mlada starša vpisala v hrastniški vrtec.

Cene vrtcev: doplačila staršev od 40 do več kot 400 evrov

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --