17.2 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.siAktualnoPlaz premika velik del Čemšenika

Plaz premika velik del Čemšenika

Ni ogrožena le cerkev, plazi pravzaprav cel Čemšenik. Je tu varno živeti, ali se je bolje odseliti?

Merilne naprave, ki so jih na območje Čemšenika namestili že leta 2010, kažejo, da se celotni Čemšenik premika.

Po besedah zagorskega župana Matjaža Švagana se plaz nadzira, do sedaj so premiki maksimalno do 1 centimeter na leto. “Če bi prišlo do premikov od 3 do 4 centimetrov, potem pa je problem. A občina ne bo obstala zgolj pri sodelovanju in sanaciji mikroplazu pri cerkvi, pristopili bomo k projektom za širšo sanacijo Čemšenika,” je zatrdil Švagan.

V 100 letih za 80 centimetrov

“Plaz na Čemšeniku ima veliko območje, objekti na plazu pa večinoma ne čutijo posledic, ker je gibanje počasno, posledice se čutijo pri prelomnem robu, kjer je sama cerkev. Pri novejših objektih, ki so stari od 10 do 20 let so premiki manjši, stari objekti pa bolj čutijo posledice, ker se je v 100 letih plaz premaknil že skoraj za 80 centimetrov,” je pred časom pojasnil statik Jože Šafner iz Projektivnega biroja Šafner.

Površina plazu v Čemšeniku je ocenjena preko 7 hektarov, globina plazu je dobrih 18 metrov, na plazu je okoli 20 objektov. Od leta 2011 do 2016 se je plaz premaknil od 2,5 do 3,5 centimetrov na območju cerkve pa za 5,5 centimetrov. Znotraj plazu teče tudi voda. Plaz se premika proti jugu in jugovzhodu. Z raziskavami so določili zahodno in severno mejo plazu, v dilemi so glede vzhodne strani, saj šolsko igrišče nima nikakršnih poškodb.

Tudi geologinja Zdenka Popović iz podjetja Terras meni, da je verjetnost hitrega plazenja zelo majhna. Poleg tega vsako leto izvajajo geotehnični monitoring plazu. “Plaz bo potrebno sanirati, ko se bo hitrost njegovega gibanja povečala za 100 odstotkov v letnem obdobju oziroma bo prekoračila hitrost 4 centimetre na leto,” je razložila Popovićeva.

Potrebna hitra sanacija mikro plazu pri cerkvi

Takojšnja sanacija pa je zaradi večjih premikov potrebna na območju čemšeniške cerkve, ki je zaradi varnosti še vedno zaprta. Občina Zagorje in cerkev bosta s pomočjo države skupaj pristopili k sanaciji mikro plazu na področju čemšeniške cerkve.

“Kar se tiče cerkve sem zelo zadovoljen, da gre za partnerski odnos občina in cerkev. Skupaj moramo pristopiti k sanaciji; cerkev k sanaciji objekta, mi s pomočjo države k sanaciji mikro plazu. Skupna investicija teh minimalnih ukrepov obeh bo znašala okoli milijona evrov. Če cerkev ne bo pristopila k sanaciji, občina ne more sanirati plazu, pravi Švagan, ki računa, da se bodo sanacije lotili še letos, trenutno čakajo odgovor cerkve.

Enako potrdi tudi predsednica Krajevne skupnosti Čemšenik Ana Režun: “Trenutno ni nič novega glede sanacije plazu, še vedno potekajo pogovori in usklajevanja ter se pripravljajo projekti za geološko sanacijo mikro lokacije plazu.”

SORODNI ČLANKI:

Še naprej ogroža krajane

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mladoletnik na neregistriranem mopedu, za povrh pa še napihal

Minuli teden so policisti na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V ponedeljek ob 13. uri v Trbovljah prometno nesrečo z materialno škodo,...