-- OGLAŠEVANJE --

FOTO: Zlati kuolm 2022 je dobil najbolj železni zasavski rudar

-- OGLAŠEVANJE --

Pa čeprav je v času prireditve vsaj petkrat deževalo in tolikokrat tudi sijalo sonce, to ni pregnalo obiskovalcev. Tokrat že deseta prireditev Funšterc, ki je pred leti pod okrilje vzela tudi podelitev Zlatega kuolma našega portala, je gostila tako domače kot tuje, v Hrastniku sta bila kar dva predsedniška kandidata, trije župani in predstavniki turističnih in kulinaričnih organizacij v Sloveniji. 

Letos prvič so Hrastničani lokacijo Funšterca umestili v jedro nekdanjih rudarskih objektov. Pred prireditvijo so obiskovalce peljali v jamo, nato pa se je tik ob “kompreshausu” zvrstilo stojnic polnih slastnih funštercov, krumpantočev in letos tudi gostujočih žlikrofov.

Foto: B.Klančar

Med mešanjem mase, pečenjem in okušanjem raznolikih dobrot so na odru podelili Zlati kuolm. Zlati kuolm organizira naš medij -Zasavske onlajn novice: “Ideja Zlatega kuolma je stara približno pol desetletja, ker smo želeli spodbuditi miselnost o Zasavju kot turistični destinaciji. In, če smo takrat komaj sestavili 10 točk in jih dali na glasovanje, bi jih letos brez kakršnih koli težav imeli vsaj 3 krat toliko,” je tik pred predajo nagrade Zlati kuolm, ki jo je za letošnjo podelitev oblikovala Marjeta Hribar, povedala urednica ZON.si Neža Grmšek.

Zlati kuolm Marjete Hribar v roke avtorju Rudarja Prometeja Zoranu Pozniču.

Jajce zmaja iz Čemšeniške planine, zavito v baker po vzoru Valvasorja je prejel največji pomnik rudarjem v Zasavju – Rudar Prometej, avtorja Zorana Pozniča. “Ta gre na najbolj vidno polico,” je z nasmeškom dejal ob novici, da so Zasavci kot najboljšo turistično atrakcijo izbrali prav 8-metrsko skulpturo na Ostrem vrhu. Drugo mesto so si z izenačenimi točkami delili Pot Srečno in Lesarius iz Polšnika. Pobudnik vzpostavitve rudarske 30 kilometrske poti Drago Podreberšek je povedal, da je rudarska vez izjemno pomembna v naših krajih in je tako pot od Laškega mimo Hrastnika, Trbovelj in do Zagorja odlična priložnost za ohranjanje vezi tudi še mnoga leta. Odličnega drugega mesta se je razveselila tudi družina Kos, ki je v svojih lesarskih delavnicah vzpostavila 7-čutni muzej Lesarius, kjer ohranjajo staro lesarsko orodje in les predstavijo v povsem novih dimenzijah.

FOTOGALERIJA:

Kako so v Prometeja vstavil časovni kapsuli (TUKAJ)

 

NEVERJETNO: Strela naravnost v Prometeja

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Pirotehniki civilne zaščite uničili tri ubojna sredstva

PP Hrastnik Policisti so obravnavali prometno nesrečo s pobegom na parkirišču, kjer je neznani voznik z neznanim vozilom trčil v parkiran osebni avtomobil in s...
-- OGLAŠEVANJE --