-- OGLAŠEVANJE --

Rudarska pot, ki bo povezovala 4 občine, pa se še za skupno odprtje ne morejo dogovoriti

-- OGLAŠEVANJE --

Po dveh letih govora o Poti Srečno, bo ta vendarle dočakala odprtje – občine bodo ena za drugo odprle pot, ki skupno meri 36 kilometrov in pelje pohodnika od Zagorja preko Trbovelj in Hrastnika do Laškega. Je pa žalostno, da se občine niso uspele dogovoriti da bi traso odprli na isti dan in naredili eno skupno otvoritev. 

Vmesne točke polne “rudarskih presenečenj”

V Zagorju je začetna ali pa končna točka celotne poti. Slabih 5 kilometrov meri zagorski del poti, ki se začne na eni strani v gozdu ne meji med Trbovljami, v Potoški vasi, na drugi pa pri vhodnem portalu jame Podstrana v Zagorju. Pot pelje mimo vhoda v jamo Orlek, Evroparka, Vrta tete Johance preko vzletišča Ruardi in parne lokomotive, več obnovljenih jamskih vhodov ter zagorskega Pristana s kipom Perkmandelca. Na označeni poti so Zagorjani postavili tudi 5 informativnih tabel.

Celotna pot je dolga 36 kilometrov, lahko hodite po odsekih in naredite le kakšen kilometer ali dva. Zasavske občine bodo ena za drugo namenu predale svojih nekaj kilometrov, začenši s Trbovljami 30. junija, dva dni kasneje Hrastnik (2. julij) in še nato Zagorje na dan slovenskih rudarjev – 3. julija.

Na poti zapuščina rudarjenja

Začetek poti v Laškem.

“Pot ni tako zelo težka, je pa res, da ni na ravnem, primerno zasavski legi seveda,” pove hrastniški prvi mož Marko Funkl, ki se je že sprehodil po poti, a še nikoli od začetka do konca. V Hrastniku so pot speljali tako, da pohodnik vidi kar največ rudniške zapuščine. Pohod bo organiziran tako, da bodo občani lahko začeli kjerkoli, konec pa je predviden na platoju pred kompresorsko postajo. Prva točka od Laškega v Hrastniku je v gozdu pri spomeniku NOB, v smeri proti Trbovljam pa se pot konča na Ojstrem pri bajerju. Večina poti je urezane tam, kjer do sedaj pešpoti še ni bilo, še izvemo, in je domačinom nepoznana.

Pri projektu vzpostavitve trboveljskega dela Poti Srečno sodelujeta Občina in Društvo Perkmandeljc, vstopno točko za turistične informacije in vodenje pa bo prevzel Zasavski muzej Trbovlje. Trboveljski del poti je je dolg 7,8 kilometra in jo uporabnik prehodi v približno dveh urah, pri čemer je skupen vzpon 361 višinskih metrov. Pot se prične na Ojstrem in konča na občinski meji Trbovlje – Zagorje, v naselju Prapreče.

Na začetnih točkah informativne table, po poti smerokazi

Informativne table so postavljeni na obeh mejah in na treh drugih lokacijah (Kipe, vhod v Vasle rov pri OŠ AH in pri gostišču Pr’psih, pod kipom Prometeja). Na mejnih tablah je zarisan zemljevid, vsebujejo pa tudi podatke o poti in navajajo zanimivostih, ki jih vidi obiskovalec na poti.

Pot uporabnika vodi mimo prireditvenega prostora na Kipah, pri fitnes parku, kjer se pogled odpira na trboveljsko dolino in seže vse do Prometeja in zaključnega dela poti proti Zagorju. Nadaljuje pa se mimo rudniškega jaška III “Drajeršoht” na Gvidu, delavskega naselja Pauer kolonija, Parka kulture v centru mesta, portala jaška Vasle rov pri OŠ Alojz Hohkraut in rudarskega kipa Prometej.

Namesto skupaj, (spet) vsak zase

Gre torej za projekt občin Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje in v zimskih mesecih naj bi organizirali tudi 36 kilometrski pohod. Medtem pa bodo otvoritve po posameznih občinah, saj se – žalostno, občine niso uspele med sabo dogovoriti za skupen datum odprtja poti, ki naj bi predstavljala prav povezovanje Zasavja. Tako bodo ena za drugim, en dan za drugim …

SORODNI ČLANKI:

Zasavje na turističnem sejmu s klobasami, zdravilnimi napitki in virtualno resničnostjo

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Iz pašnika v Ravenski vasi je neznani tat odpeljal koze

PP Trbovlje Policisti so obravnavali prijavo kaznivega dejanja zatajitve. Prijaviteljica je na območju Trbovelj izgubila mobilni telefon znamke Xiaomi Redmi note 11, ki si ga...
-- OGLAŠEVANJE --