12.3 C
Trbovlje
petek, 23. februarja 2024
ZON.siAktualnoV Prometeja vstavili dve časovni kapsuli

V Prometeja vstavili dve časovni kapsuli

V času nakupa zemljišča in priprave projekta ter pridobivanja gradbenega dovoljenja, je v delavnici podjetja Kovit nastajala največja slovenska plastika – Prometej Rudar, ki ima svoje stalno mesto na Špicbergu. Po postavitvi je tudi okolica kipa dobila lepšo podobo, danes opoldan pa je bil Prometej Rudar deležen še zaključnega dejanja: vanj so vstavili časovne kapsule.

V sam kip sta bili vgrajeni dve časovni kapsuli, v katerih je za prihodnje rodove zapisan namen gradnje spomenika, potek del in akterji gradnje – eno je shranilo Društvo TNM, drugo pa podjetje Kovit projekti.

Mag. Zoran Poznič je dejal: “Današnja slovesnost ob aktivaciji časovne kapsule je v resnici nekakšen signalni pomnik vsemu kar je za nami in vsem aspiracijam ki so pred nami, pred Zasavjem kot celoti. V časovni kapsuli so naši spomini, spomini naših dedov in babic in tudi tisto, kar si želimo za prihodnost; obenem je v njej seznam tisoč in več ljudi, ki so prispevali ne le sredstva, pač pa tudi tistih, ki so dali svoj čas, dobro voljo in obilo prostovoljnega delo v ta projekt. Resnično je potrebno poudariti, da ni bilo niti enega (podjetja, lokalne skupnosti, posameznika), ki bi rekel NE.”

S pomočjo aktivnih občanov, društva TNM in dobrotnikov, je svoje mesto nad Trbovljami dobil impozanten kip, ki je delo prav mag. Zorana Pozniča, srce pa je rudarju vstavila umetnica Marjeta Hribar.Tudi s tem dogodkom smo na poti, da ohranimo, kar smo bili, kar smo in kar hočemo biti, ” meni avtor kipa mag. Zoran Poznič.

Tudi Sandi Grm, direktor podjetja Kovit projekti je več kot vesel in zadovoljen, da so ob povabilu imeli možnost sodelovati in pustiti pečat za skupno prihodnost. “V Kovit-ovi kapsuli je USB-ključek, na katerem so fotografije, ki prikazujejo, kako je iz nič nastajal Prometej – začetki varjenja, transport, postavitev, skratka, vse, kar je bilo v domeni našega podjetja. Imamo pa ob tem še eno slikovno predstavitev v zelo majhni kovinski kapsuli, to smo sami naredili in je pravzaprav svetilka, v katero sta bili obe časovni kapsuli vstavljeni,” opisuje Grm, ki dodaja, da je bilo tudi že kar nekaj tujcev še v času nastajanja poleg in so si že tedaj z zanimanjem ogledovali zasavskega velikana. Prvega moža podjetja Kovit projekti pa nekaj prav posebej navdaja z zadovoljstvom: “Vsakič, ko bomo pogledali ta kip, bomo lahko rekli, da smo bili zraven.”

SORODNI ČLANKI:

NEVERJETNO: Strela naravnost v Prometeja

 

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...