-- OGLAŠEVANJE --

FOTO: Lani vložili preko 60 tisočakov v šolsko dvorišče, primerno pa bolj za kopanje kot prečkanje

-- OGLAŠEVANJE --

Osnovna šola v Hrastniku ima pred glavnim vhodom večje dvorišče, ki je zaprto za vozila – razen dostavo in šolske prevoze. A problem ni v vozilih, težava je, ker je asfaltirano dvorišče neravno, polno lukenj in posledično v dežju nastane pravo jezero, zaradi katerega imajo otroci ob vstopu v šole pošteno mokre čevlje, tudi nogavice. Da o času, ko se topi sneg, sploh ne govorimo. 

Dvorišče, januar 2023.

Šola se je skupaj z Občino Hrastnik lani novembra pohvalila z učilnico na prostem, kjer so postavili nekaj klopi, dreves ter tudi mizo za namizni tenis. Le dva meseca po tistem pa so prav na istem dvorišču otroci stopili v mlako (na fotografiji), ker dvorišče še zdaleč ni urejeno.

Takole so takrat zapisali na Občini: “Načrti za preureditev obsežne asfaltirane površine v prostor za učenje in druženje vseh uporabnikov različnih starostnih skupin so bili namreč na mizi že nekaj časa, letos pa je šoli skupaj s partnerjema Turističnim društvom Hrastnik in podjetjem Sito Print v sklopu 5. javnega poziva Partnerstva LAS Zasavje uspelo pridobiti sredstva za prenovo v vrednosti približno 50.000 EUR.” Zraven pa dodali še, da je občina primaknila še 16.000 evrov.

Stanje na taistem dvorišču pred dvema dnevoma v spodnji fotogaleriji:

Rešitev preprosta in brezplačna, a brez posluha

Ravnateljica Polona Dolanc

Žal fotografije ne prikazujejo globine luž in poti do glavnega vhoda, na kateri se je nemogoče izogniti vodi. Rešitev bi bila preprosta. Odprtje vhoda pred rampo, a na hrastniški šoli tega ne želijo. Kot pravi ravnateljica Polona Dolanc ta vhod ni bil nikoli namenjen vstopanju v šolo: “Vhod, ki ga omenjate, nikoli ni bil namenjen vstopu v šolo, saj se nahaja v neposredni bližini ceste in mesta, kjer ustavljajo šolski prevozi, tako bi bilo nevarno in neprimerno, da bi se tam zadrževali učenci in vstopali v šolo.” A resnica je drugačna, saj šolski prevozi ustavljajo bliže glavnemu vhodu kot spornemu vhodu in se zapeljejo na šolsko dvorišče. Vhod na predmetno stopnjo – ta je brez težav odprt – je v bližini glavne ceste, vhod, ki ga šola ne želi odpreti pa ob slepi ulici, ki pelje zgolj do stadiona in bazena, med cesto in vhodom pa je še zelenica.

Kot nadalje pojasnjuje ravnateljica Polona Dolanc ima šola 4 vhode. Poleg glavnega vhoda, do katerega pelje uničeno dvorišče in vhoda v neposredni bližini, ki ga šola ne želi odpreti – sta še en vhod le nekaj metrov od glavne ceste, namenjen predmetni stopnji in četrti vhod na povsem drugi strani mimo bazena, šolskega zobozdravnika, telovadnice in nato do učilnic.

Vhod, ki ga ne želijo odpreti.

“Šolsko dvorišče je v primeru obilnih padavin mokro oziroma snega zasneženo, vendar že v jutranjih urah poskrbimo, da do glavnega vhoda vodi očiščena pot, da lahko učenci   v šolo vstopajo nemoteno in predvsem varno,” je še povedala ravnateljica, kakšno je dejansko stanje pa najbolje odražajo fotografije.

Problema se na občini, za razliko od šole, očitno zavedajo. “S strani občine lahko podamo odgovor, da je bil prvi korak za rešitev te problematike že narejen – na šolskem dvorišču so se lansko leto uredili oziroma poglobili jaški za lažje odtekanje vode. Edina prava in celovita rešitev pa bi bila preplastitev z novim asfaltom in ureditev odvodnjavanja, k čemur bo treba pristopiti strateško.” 

… še vedno pa problem ob vsakem dežju in snegu ostaja.

Del dvorišča odslej učilnica na prostem, “pingpong” miza ter koš in goli

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po desetletju bivanja v nekdanji tovarni skoraj prepolovljen vpis

Letos je točno 10 let, kar so se najmlajši Zagorjani preselili v preurejene prostore nekdanje tovarne Lisca.  Pred vselitvijo so bili oddelki vrtca razseljeni po...
-- OGLAŠEVANJE --