25.8 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoDUFS Trbovlje v dveh letih še do 120 postelj

DUFS Trbovlje v dveh letih še do 120 postelj

Po ukinitvi rdeče cone in začetku cepljenja v Domu upokojencev Franc Salamon Trbovlje sedaj lažje razmišljajo o novogradnji, ki bo pomenila dodatnih 120 postelj.

»Kljub krizi, ko smo se pretežni del leta ukvarjali s preprečevanjem širjenja virusa in obvladovanjem okužb, smo obnovili ISO certifikat in pridobili evropski denar za nakup mobilnih enot. Pred nami pa je že gradnja novega poslopja s 120 posteljami,« je napovedala Danica Hren, direktorica DSO Trbovlje.

Projektna naloga za izgradnjo Visečih vrtov na parceli čez cesto, ki poteka mimo doma, v bližini teniškega igrišča je pripravljena. »Novogradnja nam bo zagotovila doseganje želenega standarda, to pa je ureditev eno- in dvoposteljnih sob z lastnimi sanitarijami tudi v sedanjem domu. V njem bomo število sob zmanjšali, manko pa bomo nadomestili v novogradnji, kjer bo na voljo 120 sob,« je napovedala Hrenova.

Dodatni prostori za dementne

Novogradnja naj bi precej ublažila stisko starostnikov, ki prostora v domu sedaj ne morejo dobiti. Nujno morajo povečati zmogljivosti za starostnike z demenco, saj je v sedanji stavbi zanje namenjen samo en oddelek, v Preboldu pa imajo dva oddelka. Hrenova upa, da bodo gradbena dela stekla še letos oziroma kmalu po koncu epidemije. Povečane zmogljivosti pa hkrati pomenijo tudi dodatne zaposlitve domskega kadra. Gradnja naj bi bila končana leta 2023.

V soboto že drugo cepljenje

V soboto bodo v domu upokojencev izpeljali drugo cepljenje starostnikov in osebja proti covid-19, saj od prvega, ki je bilo 28. decembra, mineva že tri tedne. Rdečo cono so odpravili 8. januarja. Zunanjo rdečo cono bodo zaradi nepredvidljivih razmer ohranili, pojasnjuje Hrenova.

Prav tako nameravajo rdečo cono ohraniti v DSO Prebold, tako v domu kot tudi zunanjo rdečo cono, ki so jo uredili v Anini hiši. Ta sicer ni bila niti aktivirana.

»S korona virusom smo se ukvarjali večino leta in to nas je precej izmučilo. Zato res hvala vsem oskrbovancem in zaposlenim, da smo tako uspešno prebrodili najtežje,« je poudarila naša sogovornica.

Obiski in sprehodi

»Življenje se počasi vrača v stare tirnice. Stanovalci v istem nadstropju se med seboj že lahko družijo, hodijo lahko tudi ven na sprehode. Obiski svojcev so tudi mogoči, vendar ob striktnem zagotavljanju pogojev, ki preprečujejo morebitni vnos okužbe v dom. Med obiskom svojca in varovanca ločuje pleksisteklo,« opisuje Hrenova.

V DSO Trbovlje danes odpravljajo rdečo cono, na Izlakah še ne

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...