-- OGLAŠEVANJE --

Dolga leta delal s srcem in postal prvi Ambasador srčnosti

-- OGLAŠEVANJE --

Prepoznavno ime radeškega zdravstvenega prostora je vsekakor Zvonko Rugole. Po tem, ko je že od otroških let želel postati zdravnik, je sanje uresničil in se iz rodne Komiže na Visu, kjer je sprva opravljal zdravniški poklic, preselil v Radeče in vse od leta 1984 pa do svoje upokojitve sledil svojemu poklicnemu poslanstvu.

Ambasador srčnosti – Zvonko Rugole

“Da je bil visoko cenjen in spoštovan, sam zase govori podatek, da, kadar je bil potreben helikopterski prevoz iz otoka Vis do splitske bolnišnice, je zgolj poklical in imel že odobren let, medtem ko so skorajda vsi morali imeti za tovrstne usluge posebno dovoljenje generalštaba iz Beograda,” je razkril zanimivost iz njegovega življenja direktor ZD Radeče Franci Čeč.

Je edini stalni splošni zdravnik, ki je bil v Radečah tako dolgo obdobje, kot prvi je opravljal funkcijo predsednika Sveta zavoda med letoma 1993 in 1997, za njegov prispevek kraju na humanitarnem področju pa ga je leta 2004 nagradila tudi Občina – s srebrnikom. In prav nič presenetljivo ni, da je radeški zdravstveni dom za Ambasadorja srčnosti leta 2019 izbral Rugoleta. “Meni se to zdi povsem normalno in samoumevno, da pomagaš kot zdravnik tudi izven ordinacijskega časa, moram pa reči, da sem hvaležen in pozitivno presenečen, da ste se na ta način poklonili delu dolgih let in hvala tudi celotni ekipi zdravstvenega doma, s katero smo vedno dobro sodelovali – ta dan mi bo ostal v lepem spominu,” je ob prejemu plakete ganjeno dejal Rugole, ki svojih hrvaških korenin ne taji, kar se kaže v prikupnem prepletanju slovenskega in hrvaškega jezika.

Radeški javni zdravstveni zavod je ob tem, ko je v domačem okolju slavnostno prejel nagrado za najboljši projekt 17. HRM konference v organizaciji Planet GV, podelil še priznanja oziroma nagrade tistim, ki na območju Radeč pomembno sooblikujejo stabilen zdravstveni sistem – po poklicni ali prostovoljni plati.

Za srčnega zdravnika in za občane je bilo od nekdaj samoumevno, da je bil 24 ur na dan na voljo za hišni obisk, tudi ker nikdar ni bil zdravnik le v prostorih zdravstvenega doma, pač pa mu je bilo njegovo delo samoumevno povsod in v vsakem trenutku. Velja za dobrega diagnostika, prepoznaven pa je predvsem po kiropraktiki. “Odlikujejo ga srčnost, preprostost in posluh za potrebe ljudi, marsikomu pa je znal tudi v težkih trenutkih vliti upanje in dati moč,” doda Vesna Bregar, kateri je prav Rugole pomagal tudi v časih, ko se je soočala s težko boleznijo.

Bregarjeva, Lipčeva in Zorec dihajo z Dobro energijo

B.Zorec prizadeven tudi ob namestitvi in predaji defibrilatorja na Obrežju.

Že zgoraj omenjena Vesna Bregar ter poleg nje še Brane Zorec in Vera Lipec so bili za številne ure vloženega časa, truda in prizadevanj v korist občanov prav tako nagrajeni. V času vzpostavljanja Centra za starejše Dobra energija in tudi zadnje tri mesece, ko je le-ta zaživel, so omenjeni precejšen del vsakdan posvečali temu, da so aktivnosti tekle karseda gladko.

Brane Zorec je kot viden predstavnik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu poskrbel, da so poleg njega samega še trije izkušeni šoferji (Franc Titovšek, Stane Zajec in Janez Sonc), ki ravno tako veliko časa posvetijo prostovoljstvu, na voljo tistim, zlasti starejšim, ki avtomobila nimajo ali pa ga niso več zmožni voziti.

Vera Lipec

Vera Lipec se že več let izkazuje kot srčna prostovoljka v programu Starejši za starejše znotraj Društva upokojencev Radeče. Tu ji ne zmanjka dela z vidika koordinacije: najpogosteje je skrbela za organizacijo prevozov za starejše, organizirala, da se je bolnim ali obnemoglim dostavilo najnujnejše iz trgovine ter tudi, da so socialno šibkejši prejeli na dom pakete Rdečega križa. Tu in tam so komu kdaj opravili priložnostna manjša dela na vrtu ali znotraj gospodinjstva, pa tudi kakšnega bolj osamljenega so že pospremili na sprehod in mu delali družbo. Pogovori zadnje čase tečejo tudi v smeri organizacije izobraževanj za določene prostovoljce, ki bi v prihodnosti lahko poskrbeli za varstvo starejših (predvsem dementnih) za kratek čas, kadar mora ožji družinski član po kakšnem nujnem opravku.

Še tretja prostovoljka, ki je nepogrešljiva vsakič, ko ZD Radeče karkoli organizira, pa je Vesna Bregar, ki tesno sodeluje pri vseh prireditvah, ki vsaj malce “dišijo” po presejalnih in preventivnih programih zgodnjega odkrivanja različnih bolezni in pomaga pri dogodkih, ki zajemajo vse od začetnih sestankovanj, dogovarjanj in usklajevanj ter do same izvedbe na koncu. Od nekdaj ima posluh za starejše. “Počutim se zadovoljna in notranje izpopolnjena že, če komu namenim lep stavek ali toplo besedo”,. opiše svoje srčne vzgibe prostovoljstva Bregarjeva. “Dobra energija se resnično prepleta na številnih ravneh in skozi različne organizacije,” še doda predsednica Sveta uporabnikov ZD Radeče in pravi, da je “Center za starejše pravzaprav izjemna pridobitev, saj so z njim pridobili tudi ljudi, ki se prej niso toliko vključevali v pripravljene aktivnosti.”

POVEZANI ČLANKI:

V Radečah po novem Dobra energija

Čeč: Imamo zavzetost, zanos in strast

 

 

 

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --