23.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoDanes ne zamudite »božičnega poljuba« Saturna in Jupitra

Danes ne zamudite »božičnega poljuba« Saturna in Jupitra

»Ogleda tega pojava ne gre zamuditi«, je pred današnjim popoldanskim približanjem Jupitra in gospodarja prstanov Saturna okoli pol ure po sončnem zahodu dejal Aljoša Berk, profesor fizike na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje.

Danes okoli 16.45 se obeta poseben nebesni pojav

Današnje popoldne bo z vidika opazovanja nebesnih pojavov spet nekaj posebnega. Zgodila se bo namreč velika konjunkcija Jupitra in Saturna, ki se bosta na nebu navidezno približala. Ta pojav na nočnem nebu redko doživimo, zato navdušenci in strokovnjaki priporočajo, da si vzamemo čas in v njem uživamo, saj bo srečanje videti s prostim očesom (če seveda ne bo oblačno), še bolje pa z daljnogledom ali s teleskopom.

Srečanja Jupitra in Saturna se sicer dogajajo približno na vsakih 20 let, a tokratno srečanje je posebej zanimivo zaradi njune izjemne bližine. Opazovali ju bomo le okrog 6 ločnih minut narazen v istem polju teleskopa ali daljnogleda.

Približajte se nebu

»Na južnem nebu bomo lahko opazovali pojav. Če je možno, naj se ljudje povzpnejo čim višje nad meglo, da bo obzorje čim nižje. Želim veliko užitkov pri opazovanju, saj bo pojav naslednjič viden šele čez 60 let,« pravi med drugim profesor fizike Berk, ki je seveda k spremljanju obeh plinastih velikanov spodbudil svoje učence. Gre za tako imenovano veliko konjunkcijo, ki se v povprečju zgodi vsakih dvajset let, a tako navidezno blizu si planeta nista bila že od leta 1623.

Za prenos tega čudovitega nebesnega pojava bo poskrbel Observatorij Golovec, spremljate ga lahko na tej povezavi.

Opazovalcem z Zemlje bosta videti kot velika svetla zvezda na nočnem nebu, seveda če bo jasno vreme in odprt pogled na jugovzhod, saj bosta nizko na obzorju. »Dijaki ga bodo opazovali po svojih zmožnostih. nimajo vsi teleskopa, niti daljnogleda. sicer bo pa v živo prenos, za tiste, ki ne bodo / bomo imeli možnosti opazovanja v živo,« je pojasnil Berk.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...