-- OGLAŠEVANJE --

Že v naslednjih dneh nova sončna elektrarna za 400 gospodinjstev

-- OGLAŠEVANJE --

Že prihodnji mesec bo v omrežje priključena sončna elektrarna na Blatah, ki jo gradi Rudis. Dela so v zaključni fazi, elektrarna pa bo proizvedla za približno 400 gospodinjstev električne energije in bo v celoti oddajala v elektro distribucijsko omrežje.

Talna sončna elektrarne Blate stoji na bivšem dnevnem kopu Rudnika Trbovlje – Hrastnik nad Hrastnikom in bo ena večjih sončnih elektrarn v Sloveniji. Površina panelov sončne elektrarne namreč znaša kar 6.500 kvadratnih metrov. 

Po Prapretnem še ena največjih v Sloveniji

Spomnimo, da ima Hrastnik že delujočo največjo sončno elektrarno v Sloveniji v Prapretnem, ki prav tako stoji na degradiranih rudniških površinah – nekdanjem območju deponije pepela in žlindre, zadostuje pa za oskrbo 800 gospodinjstev letno. Elektrarna Blate bo imela 1,5 megavata nazivne moči in bo letno proizvedla 1.704 gigavatnih ur električne energije, kar zadostuje za oskrbo približno 400 gospodinjstev. Za primerjavo – Hrastnik ima malce manj kot 3500 gospodinjstev.

Sončna elektrarna Blate bo podobno kot tista v Prapretnem pomembno prispevala tudi k zmanjšanju onesnaževanja okolja, in sicer z zmanjšanjem izpustov CO2 za 835 ton, napoveduje direktor Rudisa Andrej Gorjup.

Vrednost investicije znaša 1,3 milijona evrov in se v času zaostrenih razmer na trgu ni spremenila, je pojasnil Gorjup, saj so večino opreme v Rudisu naročili že v lanskem letu, zato “se investicijski stroški izgradnje gibljejo v okviru planiranih stroškov”.

SORODNI ČLANKI:

Hrastnik kot mesto sončnih elektrarn

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Napihal čez 1 mg/l in kar na licu mesta ostal brez izpita

Policisti so minuli vikend na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V petek je bila občanu zasežena zelena rjava posušena rastlina (sum konoplja)...
-- OGLAŠEVANJE --