today-is-a-good-day
5 C
Trbovlje
ponedeljek, 4. marca 2024
ZON.siAktualnoŽe tako katastrofalen delovni čas so zdaj še oklestili

Že tako katastrofalen delovni čas so zdaj še oklestili

S februarjem so na pogodbeni pošti Dol pri Hrastniku zamenjali čas odprtja pošte, kar ni prebivalcem Dola niti najmanj všeč.  Že prej mnogi, predvsem tisti, ki delajo v bolj oddaljenih krajih, niso mogli prevzeti pošte ne pred službo in ne ob povratku. Zdaj pa bo to popolnoma nemogoče. 

Za razlog spremenjenih ur odprtja smo vprašali Kmetijsko zadrugo Laško, ki upravlja z omenjeno pogodbeno pošto. Alojz Guček nam je pojasnil, da je minimalni delovni čas predpisan s strani Pošte Slovenija na podlagi sklenjene pogodbe. Vsako želeno spremembo morajo najprej sporočiti in počakati na njihovo odobritev. “Za delovni čas se odločamo na podlagi stroškov, ki jih imamo,” nam je odgovoril. Dodal je še, da Pošta Slovenije ne krije stroška zaposlenih, temveč plačilo odreja na podlagi drugih postavk. Zato so se odločili za delovni čas med delavniki, in sicer od 10. do 14. ure. Izjema je le sreda, ko bo pošta odprta od 14. do 18. ure.

Delovni čas je predpisan v minimalnem in maksimalnem obsegu

Kakšen je predpisan delovni čas pogodbenih pošt, smo preverili tudi na Pošti Slovenije. Odgovorili smo nam, da je delovni čas predpisan v minimalnem in maksimalnem obsegu. “Pri tem velja, da je minimalni obseg štiri ure na dan, pri čemer mora biti pošta vsaj enkrat tedensko odprta v popoldanskem času do 18. ure,” dodajo. Poleg tega mora biti pošta odprta od ponedeljka do petka, po izbiri pa tudi v soboto. Odločitev pa, da je odvisna od več dejavnikov. Upoštevajo tudi delovni čas osnovne dejavnosti pogodbenika, velikost pogodbene pošte in navsezadnje tudi od števila opravljenih storitev. Seveda pa morajo upoštevati tudi organizacijo dela v Pošti Slovenije, saj je ta vezana na prispetje in odpravo pošiljk s pogodbene pošte.

Dolska pošta je že na noge dvignila krajane takrat, ko so z zaprtje poslovalnice in odprtjem pogodbene pošte povzročil nemalo težav. Se spomnite, kako so morali krajani pakete enkrat iskati na Dolu, drugič v Hrastniku? TUKAJ!

Glede pogodbenikov dodajo še, “Pošta Slovenije s povezovanjem s poslovnimi partnerji in podjetniki ohranja prisotnost poštne poslovalnice v lokalnem okolju, kar je zelo pomembno za razvoj okolja izven urbanih središč.” Na območju Zasavja trenutno deluje osem pogodbenih pošt, čas odprtja pošt pa postaja vse krajši in manj prijaznejši za uporabnike.

Zakaj so v Zasavju ob sobotah zaprli vse pošte?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...