23.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoZasavci nič več izven regije

Zasavci nič več izven regije

“Kot rečeno je vlada obravnavala aktualno situacijo v zvezi s precej hitrim širjenjem koronavirusa v zadnjih dneh in tednih, ocenila položaj in sprejela ukrepe, ki ustrezajo temu položaju,” je uvodoma dejal predsednik vlade Janez Janša in nadaljeval, da smo trenutno med oranžno in rdečo fazo, število okužb narašča, prav tako število obolelih. “Glede na načrt, ki je bil pripravljen pred časom, sprejemamo ukrepe, za katere računamo, če jih bomo v veliki meri upoštevali, lahko v nadaljevanju zajezimo širjenje okužb,” je poudaril premier Janša.”

Od 12 regij, 7 rdečih – tudi Zasavje

Vlada se je odločila, da nekateri ukrepi veljajo za vse regije, drugi samo za rdeče. Nekatere ukrepe so včeraj zvečer predstavili javnosti, več bo znanega danes. Jasno je, da bodo učenci od 5. razreda dalje pouk spremljali na daljavo.  Enako velja za srednje šole in vso nadaljnjo izobraževalno shemo. V času krompirčkovih počitnic pa naj bi presodili kako naprej.

“Računamo pa, da bo ta 14 dnevni premor omogočil, da se situacija stabilizira, ali pa se trendi vsaj delno obrnejo navzgor,” je še povedal predsednik vlade.

Podaljšali naj bi veljavnost turističnih bonov

V peti protikorona paket bo dodana možnost, da vlada veljavnost turističnih bonov podaljša po oceni situacije, ki jo bodo naredili glede na omejitve, ki že veljajo in ki še bodo stopile v veljavo v prihodnjih dneh.

Za rdeče regije, trenutno je nad indikatorjem 140 kar sedem slovenskih statističnih regij, pa bodo praviloma od petka dalje, potem ko bodo danes objavljeni v Uradnem listu po besedah predsednika vlade Janeza Janše veljali:

– začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad 10 oseb,

– omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti,

– omejitev določenih športnih aktivnosti,

– omejitev gibanja med regijami, ki bo veljala za regije, ki so obarvane, pri čemer bo za te regije uvedeno tudi obvezno nošenje zaščitnih mask povsod, tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah.

Predsednik vlade je ob tem pozval tudi občine v regijah, ki niso rdeče, da v okviru svojih pristojnosti za občinske prostore in objekte, sprejmejo podobne omejitvene ukrepe, kot veljajo za rdeče regije, samo za svojo občino, če je ta po številu okužb problematična.

Vlada Republike Slovenije ima pripravljene načrte in ukrepe za primer, da se situacija poslabša. Pripravljeni so tudi ukrepi za rdečo fazo, vključno z razglasitvijo epidemije, »a bi se radi temu izognili, ker vemo, da to terja svojo ceno in finančne blazine, kot je bila na razpolago za pomladni in poletni del epidemije, v prihodnosti v takšni meri ni na razpolago,« je dejal premier in dodal, da je zato odgovorno ravnanje še toliko bolj pomembno: »Od naslednjih desetih dni, dveh tednov, bo odvisno, ali bomo virus obvladali, ne da bi plačali višjo ceno kot spomladi, ali pa se bo pokazalo da tega nismo sposobni.«

Podrobnosti naj bi bile jasne danes po 11. uri na novinarski konferenci Vlade.

Okužbe Zasavcev iz različnih koncev, vir pogosto težko določiti

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...