11.6 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoOkužbe Zasavcev iz različnih koncev, vir pogosto težko določiti

Okužbe Zasavcev iz različnih koncev, vir pogosto težko določiti

In čeprav je slavni slovenski govorec vlade nedavno v enem svojih monologov izpostavil Zasavje kot slab primer glede druženj, zdravstveni delavci na točkah, kjer jemljejo brise Zasavcem ne poročajo o okužbah iz istih virov, te naj bi bile razpršene.

V Zasavju vsi trije zdravstveni domovi jemljejo brise in ne le v Trbovljah na vstopni točki, kot smo bili vajeni v času epidemije. Poleg vstopnih točk ločeno jemljejo brise tudi pediatri, zasebniki pa lahko paciente pošiljajo tudi izven določene zdravstvene ustanove. Številke, o katerih poročamo iz lokalnih zdravstvenih ustanov se razlikujejo od tistih, ki jih Vlada vsakodnevno objavlja. Predvsem zato, ker jih v državni statistiki objavijo dva dni po odvzemu, mi pa informacijo prejmemo dan po odvzemu.

Prve tri dni tega tedna v Trbovljah že 81 testov, okuženih 8

Največje število odvzetih brisov so v Trbovljah imeli v ponedeljek, kar 41, v torek in sredo pa po 20. V ponedeljek so zabeležili 6 okužb, v torek in sredo po eno. Veliko število testiranj je posledica jesenskega časa, ko je veliko respiratornih obolenj, nam pojasni Darja Logar, vodja trboveljske covid ambulante. Kot še pove, je bilo v Trbovljah celo slabše v prejšnjem tednu kot je sedaj. Vseeno pa, po pogovoru s pacienti, ne opažajo, da bi okužbe prihajale iz istih virov, z izjemo kakšnih zakoncev. Nekaj je takšnih, ki so že v karanteni, nekaj takšnih, ki ima veliko stikov in je skoraj nemogoče določiti, od kje bi prenos prišel. V prejšnjem tednu je v Trbovljah bilo večje število okužb iz enega podjetja, a se je, kot kažejo podatki, tudi to pravočasno ustavilo.

Smernice so, da naj bi testirali čisto vse – od blagih prehladov, nahodov do težjih dihalnih obolenj. Bolj zrahljana so pravila pri manjših otrocih, ki jih ne testirajo za vsak prehlad. Ali je testiranje smiselno, odloči pediater.

Ta teden v Hrastniku 52 testov, 5 pozitivnih

Tudi v Hrastniku je števil testov naraslo, dobra novica pa je ta, da vseeno pa niso nič kaj večje številke dnevno okuženih. Prejšnji teden je bilo v Hrastniku testiranih 68 oseb, okužbo s koronavirusom so odkrili pri 9 občanih. Ta teden so do včeraj testirali 52 pacientov, do trenutnih podatkov je pozitivnih novih 5.

Direktor ZD Hrastnik Gregor Pajić poroča, da njihovi zaposleni ne opažajo, da okužbe prihajajo iz istih virov. “Predpostavljamo, da okužbe prihajajo od ljudi, ki delajo izven občine.” Ker pa so se v Hrastniku od prihoda virusa v Slovenijo zgodili že sami najslabši scenariji, je Pajić tokrat že dodatno pozval vse zdravstvene delavce naj bodo odgovorni in čim bolj omejijo svoje stike ter se jim zahvalil za vso delo, ki so ga in ga še opravljajo v teh dneh.

Tako v Hrastniku kot Trbovljah bi lahko za celoten drugi val med okuženimi na prste ene roke našteli otroke, ki so bili na testiranju pozitivni.

V Zagorju čakajo na rezultate testov iz VDC-ja

Že včeraj smo poročali o prvih treh okužbah v Varstveno delovnem centru Zagorje, kjer so včeraj testirali vse zaposlene in tiste v bivalnih enotah, na rezultate več kot 70 testov pa še čakajo. Takoj, ko bodo podatki znani, bomo poročali tudi o “korona stanju” v Zagorju.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...