31.6 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoZa spomin na generala Rudolfa Maistra skrbi tudi zasavsko društvo

Za spomin na generala Rudolfa Maistra skrbi tudi zasavsko društvo

Danes je 23. november in slovenski državni praznik – dan Rudolfa Maistra. Borec za severno mejo, general Rudolf Maister, s pesniškim imenom Vojanov, sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja.

Kot velik domoljub je premalo znan med mladimi, je prepričan Radigoj Perger, predsednik Društva generala Maistra Zasavje, zato si prizadevajo, da se njegovo ime, zgodovinska vloga in pomen prenesejo na mlade generacije. »Želimo, da mladi razmišljajo o vrednotah, tradiciji in kulturi lastnega naroda« poudari Perger.

Vsakoletni nagradni natečaj za zasavske osnovnošolce

Društvo generala Maistra Zasavje vsako leto razpiše nagradni natečaj za osnovnošolce. Zadnji se je imenoval Opazovalci: Vodnik – Maister –  in jaz, na natečaju pa so sodelovali učenci OŠ NHR Hrastnik, OŠ Ivana Kavčiča z Izlak in OŠ Ivana Cankarja Trbovlje. Avtorji in mentorji najboljših izdelkov z natečaja prejmejo knjižne nagrade, izdelki otrok pa so zbrani ter izdani v brošuri.

Tako kot je Valentin Vodnik opazoval in opisoval lepote Slovenije v 19. stoletju, je bil Rudolf Maister (1874-1934) ne le vojak, temveč tudi pesnik. V Kitici mojih (izšla leta 1929) je pesniško upodabljal nekatere slovenske pokrajine.

Društvo generala Maistra za Zasavje je po pregledu vseh prispevkov odločilo, da prejmejo priznanja in nagrade  9. likovno – literarnega nagradnega natečaja za osnovne šole Zasavja z naslovom Opazovalci: Vodnik – Maister – in jaz naslednje učenke in učenci:

za literarne prispevke: Simona Šubaj, OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, podružnična šola  Dol pri Hrastniku, mentorica Maja Klep, Zoja Vrtovšek, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, mentorica Jana Drnovšek in Marko Tomić, OŠ narodnega heroja Hrastnik, mentorica Tanja Kresnik;

za likovne izdelke: Rok Kolar, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, mentorica Jelka Sladič, Lovro Klemen, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, mentorica Katja Podmenik, Leon Vozelj, OŠ Ivana Kavčiča Izlake, podružnična šola Mlinše, mentorica Andreja Medved.

V teh dneh pa je društvo Generala Maistra za Zasavje objavilo tudi že 10. likovno-literarni nagradni natečaj za osnovne šole Zasavja z naslovom Slovenskega naroda sin. Z njim je namen spodbuditi učence osnovnih šol k razmišljanju o pomenu slovenskih junakov, torej o spodbujanju narodne zavesti.

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...