-- OGLAŠEVANJE --

Za divjanje čez Trojane kazni že prihodnji teden

Na štajerski avtocesti, med priključkom Trojane in izvozom za Podmilj, bo v ponedeljek, 30. januarja, ob 7. uri, po letu in pol zapletov, začel delovati sistem merjenja povprečne hitrosti vožnje.

-- OGLAŠEVANJE --

Vozniki, ki bodo 5-kilometrski odsek štajerske avtoceste prevozili z več kot 100 km/h, lahko pričakujejo globo, ki jo bodo prejeli po pošti. Tako imenovano sekcijsko merjenje hitrosti vožnje bo potekalo zgolj v smeri proti Ljubljani, saj je, pravijo na DARS-u, analiza pokazala, da je z vidika večjih prekoračitev hitrosti in posledic prometnih nesreč na odseku prek Trojan problematična še zlasti smer Maribor–Ljubljana.

100 kilometrov na uro ali kazen v nabiralnik

V praksi bo sekcijsko merjenje, poenostavljeno povedano, potekalo tako, da bo najprej prva kamera na portalu pred predorom Trojane zabeležila registrsko številko vozila (fotografija se bo shranila kot zakodirana v sami kameri) in čas prevoza, nato pa še druga, nameščena na portalu po izvozu iz predora Podmilj.

Kameri bosta nato poslali registrsko številko (in ne fotografije vozila) v pristojni nadzorni center. Ko bo prek ustreznega sistema ugotovljena hitrost vožnje na nekaj več kot petkilometrski razdalji med kamerama, bo zgolj pri kršiteljih kamera posredovala v center tudi fotografijo vozila.

V enem tednu prehitrih kar 57 % voznikov

Ob tem velja poudariti, pravi Marjan Koler iz družbe DARS, da ne gre za snemanje, ampak za fotografiranje: “v primeru, da ni kršitve, se fotografija izbriše v kameri, v nasprotnem primeru se fotografija posreduje na strežnik, ki je v prostorih in pristojnosti Policije. S podatki ne bo mogoče manipulirati oziroma jih brisati ali spreminjati.”

Odsek štajerske avtoceste A1 med priključkom Trojane in izvozom iz predora Podmilj je bil izbran za pilotni projekt sekcijskega merjenja hitrosti po več kriterijih, na podlagi Elaborata določitve odseka za postavitev sekcijskega merjenja hitrosti. “Na prvem mestu je dejstvo, da so analize hitrosti vozil v območju trojanskih predorov v okviru priprave elaborata pokazale, da je najvišjo dovoljeno hitrost 100 km/h prekoračilo skoraj tri petine voznikov,” je povedal Koler.

V okviru navedenih meritev, opravljenih za potrebe elaborata, je v enem tednu predora Trojane in Podmilj (smer Ljubljana) prevozilo skupno skoraj 137.000 vozil, pri čemer je najvišjo dovoljeno hitrost 100 km/h prekoračilo kar 57 odstotkov voznikov (več kot 78.090 vozil), najvišja izmerjena hitrost pa je dosegla kar 218 km/h.

Odsek prek Trojan sodi po besedah Kolerja med deveterico odsekov, kjer so se zgodile prometne nesreče z najhujšimi posledicami. K sreči ne sodi v sam vrh lestvice, saj so policisti v preučevanem obdobju 2011-2013 na tem odseku zabeležili eno smrtno žrtev in dva huje telesno poškodovana.

Manj nesreč in manj zapor ceste

predor Jasovnik, foto: DARS

Z umiritvijo hitrosti vožnje želi DARS z različnimi aktivnostmi, ki jih izvajajo skupaj s Policijo in Javno agencijo RS za varnost prometa, zmanjšati število prometnih nesreč ter mrtvih in poškodovanih v teh nesrečah.

“Manj nesreč pomeni tudi manj zapor na tem prometno zelo obremenjenem avtocestnem odseku, ki povezuje največji slovenski mesti. Dejstvo je, da vzporedna regionalna cesta v primeru hujše prometne nesreče in posledično daljše popolne zapore avtoceste ni sposobna prevzeti tako velikih prometnih obremenitev,” še dodaja Koler.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Radeče: Od vitezov, splavarske gostilne, do vožnje po Savi

Splavarjenje kot etnološka-turistična prireditev je bila izvedena prvič leta 1998 na pobudo Cveta Gerčerja, že nekaj let za zatem (l. 2001) pa je splav...
-- OGLAŠEVANJE --