-- OGLAŠEVANJE --

Vas zanimajo plače zasavskih poslancev? Pa še kaj vse zraven dobijo?

-- OGLAŠEVANJE --

Med kandidati za vstop v Državni zbor je na zadnjih volitvah nekaj stolčkov pripadlo oblikovalcem politike, ki delujejo na območju Zasavja in tudi v sosednjih Radečah. To so Rudi Medved, Soniboj Knežak, Primož Siter, Ivan Hršak in Matjaž Han; slednji edini Posavec, prvi štirje pa Zasavci. Preverili smo višine njihovih poslanskih plač in pobrskali, kaj jim glede na njihovo funkcijo v Državnem zboru še pripada.

Glede na septembrsko plačo je po podatkih državnozborske službe za odnose z javnostmi edini, ki je presegel 5.000 evrov (bruto) plače Ivan Hršak, med bruto plačo Matjaža Hana in Rudija Medveda (oba tik pod petimi tisočaki) je sto evrov razlike, na repu pa sta Soniboj Knežak s slabimi 4.300 evri in Primož Siter kot najmanj plačan zasavski poslanec s skoraj 4.000 evri.

Ime in priimek poslanca Bruto plača – september 2021 /vir:DZ
Ivan Hršak 5.071,86 €
Rudi Medved 4.998,36 €
Soniboj Knežak 4.296,02 €
Primož Siter 3.971,04 €
Matjaž Han 4.895,47 €

 

Kako je oblikovana plača poslanca?

Ivan Hršak, foto: DeSUS

Poslanke in poslanci v Državnem zboru ne prejemajo dodatkov za članstvo v delovnih telesih Državnega zbora, temveč so na podlagi Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS) uvrščeni v skupine in plačne razrede (PR) glede na stalne dolžnosti v Državnem zboru in delovnih telesih. “Na podlagi ZSPJS poslankam in poslancem ne pripadajo dodatki, razen dodatek za delovno dobo,” pojasnjujejo na Službi za odnose z javnostmi v Državnem zboru. Tako kot vsi ostali zaposleni v Republiki Sloveniji pa imajo tudi poslanci pravico do drugih osebnih prejemkov in povračil.

Še malica, prevoz in še in še …

Malico in povračilo stroškov prevoza tako dobijo poleg navedene bruto plače. Je pa plača posameznega poslanca odvisna od funkcije, ki jo zasedajo in od delovne dobe. In kakšne funkcije imajo zasavski poslanci?

Rudi Medved
  • (PR 60) Matjaž Han: vodja poslanske skupine z do vključno 20 poslancev
  • (PR 60) Ivan Hršak: predsednik Mandatno-volilne komisije
  • (PR 60) Rudi Medved: predsednik Preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov
  • (PR 56) Primož Siter: podpredsednik Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide
  • (PR 56) Soniboj Knežak: podpredsednik Odbora za gospodarstvo

Za obračun plače se jim obračunava povprečna mesečna delovna obveznost v trajanju 174 delovnih ur.

Pisarne v domačem kraju

Matjaž Han, foto: SD

Poslanec si lokacijo za poslansko pisarno ali delavca, ki bo zanj v poslanski pisarni opravljal strokovno-administrativno delo, izbere sam, nato pa Državni zbor nadaljuje vse potrebne postopke v zvezi s pogodbami in plačilom.

Stroške (v višini 180 evrov) za pisarno krije Državni zbor in jih ne prejme poslanec direktno.

Možnosti uporabe službenega stanovanja ne koristi noben izmed omenjenih petih poslancev, na vprašanje, ali imajo zasavski poslanci službene mobilnike in službene računalnike, pa iz Službe za odnose z javnostmi Državnega zbora niso direktno odgovorili, temveč le zapisali: “Poslanci imajo pravico do uporabe službenih mobilnih telefonov in službenih računalnikov.”

Soniboj Knežak

Pripada jim še mesečni pavšal: 500-800 evrov

Zasavski poslanci, ki so nekateri prvič, nekateri že po predhodnih mandatih, nastopili svoje funkcije z 22. junijem 2018, za svojo funkcijo  prejmejo tudi poslanski dodatek za delo na svojem volilnem terenu – gre za od 500 do 800 evrov, odvisno od tega, koliko je njihovo bivališče oddaljeno od Ljubljane.

 

Primož Siter; foto: DZ RS

V sklop mesečnega pavšalnega zneska za pokrivanje stroškov pri opravljanju funkcije v zvezi z delom v volilni enoti se štejejo priprava in distribucija gradiva, stroški ob organiziranju sej in razgovorov v volilni enoti, obveščanje preko medijev in predstavitev v medijih, stroški tiska letakov, prenočevanje, dnevnice idr.

In, ker nikakor to ni majhen znesek, bomo zasavske poslance povprašali, kaj so v zadnjih mesecih s tem zneskom “kupili”.

SORODNI ČLANKI:

Hršak eden najbolj plačanih poslancev

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Vsaka druga ženska si po 50. letu starosti zlomi kost

Osteoporoza je del naravnega procesa staranja, pri katerem se zmanjšuje kostna gostota. V ZD Trbovlje opozarjajo, da se ta prične tiho in postopno ter...
-- OGLAŠEVANJE --