-- OGLAŠEVANJE --

Hršak eden najbolj plačanih poslancev

-- OGLAŠEVANJE --

Zadnje državnozborske volitve so Zasavju prinesle 5 poslancev, od tega štiri Zasavce. In kako se jim v hramu demokracije godi?

Že drugi mandat je za poslancem Desusa Ivanom Hršakom, ki je tudi eden najbolj plačanih poslancev v Državnem zboru. Za Milanom Brglezom, Jožetom Tankom in še nekaterimi je na lestvici najbolj plačanih poslancev sedmi v vrsti. V drugi polovici lestvice se začnejo plače še ostalih treh – Marjana Dolinška, Irene Grošelj Košnik in Vojke Šergan, ki pa bistveno med seboj ne odstopajo.

Vse plače so v bruto zneskih, saj informacijska pooblaščenka javnosti dovoljuje v vpogled le te, smo izvedeli v DZ. Poslanske plače se obračunavajo po sistemu plač v javnem sektorju in tako padejo v plačne razrede od 55. do 62. plačnega razreda, odvisno od funkcij v odborih, komisijah in v DZ.

Tako kot vsem zaposlenim poslancem pripada še regres za malico, ki znaša 3,52 evra na dan ter prevoz – če je možnost javnega prevoza, sicer pa kilometrino v višini 8 % cene neosvinčenega motornega bencina 95 oktanov. Če ima poslanec službeno stanovanje mu potni stroški pripadajo od stanovanja do Državnega zbora, dobi pa še nadomestilo za ločeno življenje, nekaj manj kot 150 evrov na mesec.  

Karmen Uglešič, ki skrbi za odnose z javnostmi v Državnem zboru nam je pojasnila, da poslanci za delo v posameznih odborih in komisijah ne dobijo sejnine. Se pa njihova podpredsedniška funkcija v omenjenih pošteno obrestuje v plačnem sistemu, saj tako padejo razred višje in je njihova plača vsak mesec zato večja.

Dve pisarni, računalnik, telefon, ter mesečni pavšal 600 evrov

Službeni računalnik in službeni telefon z govorno in podatkovno kartico s pravico porabe za 1000 evrov letno, torej dobrih 83 evrov na mesec.

Pisarna v državnem zboru in pisarna v domačem kraju, katere stroške do 180 evrov pokrije Državni zbor, če pa je najemnina cenejša, lahko poslanec sredstva razporedi tudi za pokrivanje administrativno-tehnične pomoči.

Za mesečni pavšal ste že slišali? Zasavskim poslancem, ker so od Ljubljane oddaljeni 50-100 kilometrov pripada še mesečni pavšal 600 evrov – za delo v svoji volilni enoti.

Parlamentarne počitnice, redni in izredni dopust. Letni dopust poslanca je odvisen od delovne dobe, zahtevnosti dela, zdravstvenih in drugih razmer in starosti, pojasnjujejo v DZ. V letu 2013 so imeli poslanci in poslanke odmerjenih od 28 do 35 dni dopusta. Ta dopust lahko izkoristijo v času parlamentarnih počitnic ali izven teh počitnic, odvisno od dogovora z vodjo poslanske skupine.

Poslanci vsako leto pravico do izrednega plačanega dopusta

Poslanec ima pravico še do izrednega plačanega dopusta do 7 delovnih dni v posameznem letu, zaradi osebnih razlogov. Izjemoma se lahko odobri tudi izredni dopust do 30 dni enem letu.

Protokolarnih daril, dnevnic v tujini, poceni kosil v restavraciji Državnega zbora in še česa se sploh nismo dotaknili.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prosto in v celoti obnovljeno 75 m2 veliko stanovanje v centru Trbovelj

Na voljo in vseljivo takoj po podpisu pogodbe je dvosobno stanovanje s kabinetom v Trbovljah, na Trgu revolucije 26.  Družba Spekter oddaja stanovanje v najem...
-- OGLAŠEVANJE --