21.9 C
Trbovlje
četrtek, 8. junija 2023
ZON.siAktualnoV Trbovljah odprto novo podjetje - plod Dewesofta in njihovega velikega konkurenta

V Trbovljah odprto novo podjetje – plod Dewesofta in njihovega velikega konkurenta

Iz angleško nemškega podjetja so v Trbovlje prišli z namenom, da bi kupili Dewesoft. Podjetje HBK, ki ima 500 milijonov evrov letnega prometa, je v svoje vrste želelo postaviti Dewesoft z 10 krat manjšim letnim prometom. A namesto, da bi Dewesoft prodali tujcem je bil plod poslovnega kosila v Trbovljah, ki se je končal z lokalnimi borovničkami podjetje Blueberry (ime ni naključno), ki predstavlja revolucijo v svetu merilne tehnike. 

Danes napovedali globalni preboj v merilni tehniki

Jure Knez

Jure Knez, direktor Dewesofta je napovedal globalni preboj tehnoloških inovacij v merilni tehniki. Podjetje Blueberry, na čelo katerega so v Gabrskem postavili Sonjo Šmuc, bo manjkajoči kos sestavljanke, ki povezuje tako programsko in fizično opremo v merilni tehniki. Inštrumenti istega ali različnega proizvajalca pogosto ne delujejo med sabo, niso kompatibilni. To v praksi pomeni veliko oviro, za premostitev katere inženirji porabijo ure, mesece, včasih leta. Če bi vzpostavili standard, ki bi omogočal združevanje vseh produktov Dewesofta in tudi podjetja HBK, bi prihranili 2 milijona inženirskih ur in na leto “sprostili” 1000 inženirjev, ki bi jih raje usmerili v razvoj.

Dewesoftovi inštrumenti so malodane povsod, pove Jure Knez: “Nekaj jih je v vesolju, skrbijo da se ne porušijo mostovi, da se stara stavba ne sesuje in ko greste na operacijo oči, skoraj gotovo so nekje vključeni naši inštrumenti.” Po eni strani visoka tehnologija, ki si jo preprosti smrtniki težko predstavljamo, po drugi strani pa element, ki je skoraj v vsaki stvari okrog nas. In dve multinacionalni družbi sta prav v Trbovljah ustanovili skupno podjetje, ki bo razvijalo programsko opremo, uporabno v produktih obeh podjetjih. In še to – podjetji, ki sta se v trboveljskih borovničkah sicer združili na svetovnem trgu ostajata konkurenci.

Ali bi njihov skupni standard lahko postal standard vseh na svetu v merilni tehniki? Točno tako. “Omejitve so takšne, da jih ni,” pojasni Ben Bryson, predsednik uprave družbe HBK, ki verjame, da je ta združitev, čeprav že sama po sebi revolucionarna, šele začetek mnogo večje zgodbe.

Takole pojasni Sonja Šmuc: “Standard Blueberry predstavlja rešitev kot osrednji, manjkajoči del sestavljanke, ki bo inštitutom in razvojnim industrijskim podjetjem omogočil dvig učinkovitosti, produktivnosti in razvojne hitrosti.” Podjetje prodaje ne bo imelo, bistvo je le razvoj, ki bo dvignil konkurenčnost Dewesoftovih in HKB-jevih produktov. Letni proračun Blueberry-ja bo 600 tisočakov, partnerja načrtujeta vložek 6 milijonov v naslednjih 5 letih.

Bi rad postal del produkta dveh multinacionalk?

Kot rečeno je sedež ustanovljenega podjetja, ki je testno že pričel z delovanjem, v Trbovljah v Gabrskem. Povsem logično je, da pospešeno iščejo kadrovsko okrepitev – programerje, elektronike, strojnike …ki bi radi prispevali k svetu, ki ga poganjajo odprte inovacije in reševali resnične izzive našega časa.

SORODNI ČLANKI:

Bi delali nekje, kjer zaupajo v vaše sposobnosti? Prijavite se!

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Pogrešano našli le nekaj metrov od mesta, kjer so jo videli nazadnje

Iskalna akcija je prekinjena, saj so policisti in gasilci našli pogrešano 40-letnico.  V sredo zvečer so obvestili zasavski obveščevalni center, da je osebo pri prečkanju naraslega...
X